”Ihan paras ratkaisu” – lasitettu kuisti on asukkaiden lempipaikka

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Kannustalo
”Ihan paras ratkaisu” – lasitettu kuisti on asukkaiden lempipaikka
Laura Valo ja Kimmo Heinonen olivat rakentamassa taloonsa isoa terassia, kun he viime hetkellä muuttivat suunnitelmaa ja tekivätkin lasitetun kuistin. Siellä he voivat nauttia omasta talosta, vaikka kesä olisi kuinka kylmä ja sateinen. Villa Walon rakentaminen sujui ilman kommelluksia.

Talopaketti saapui tontille tuulisena päivänä toukokuussa 2012. Tuuli toi oman jännityksensä seinien pystytykseen, mutta ammattitaitoinen porukka hallitsi hommansa. Yhtäkkiä Laura Valon ja Kimmo Heinosen tuleva koti oli kuitenkin jo pystyssä.

– Enpä tosin siinä vaiheessa vielä arvannut, että edessä olisi vuosi täyttä työtä. Päätimme nimittäin rakentaa mahdollisimman paljon itse, molempien eläkkeellä olevien isien auttaessa meitä, Laura kertoo.

Oikea talomalli oli löytynyt heti, kun pariskunta alkoi suunnitella talon rakentamista. He päätyivät Kannustalon yksikerroksiseen, räätälöityyn Rauhala-talomalliin, jossa on tilaa 160 neliötä.

Kannustalon perinnetaloihin Auroraan, Rauhalaan ja Vihervaaraan saa nyt myös uuden, pelkistetymmän Kevyt-koristemallipaketin. Laura Valon ja Kimmo Heinosen Rauhala-talossa on perinteiset koristelut.

– Haaveissani oli mansardikatto, mutta emme saaneet siihen Hämeenlinnassa lupaa. Käytettävissä olevan rakennusalan takia jouduimme tekemään myös talon pohjaratkaisuun pieniä muutoksia. Kannustalon suunnittelijat kuuntelivat toiveitamme, ja muutokset tehtiin nopeasti.

Kahdessa vuorossa kotona ja rakennuksella

Rakennusaikana Kimmo lähti aamuisin töihin ja töistä suoraan rakennukselle. Kotiin nukkumaan hän ehti vasta myöhään illalla. Myös Laura kävi töissä, minkä lisäksi hän hoiti kodin ja kaksi leikki-ikäistä lasta.

Perhe oli myynyt vanhan kotinsa ja asui väliaikaisesti vuokralla pienessä vuokra-asunnossa kerrostalossa. Suurin osa tavaroista oli muuttolaatikoissa.

– Jälkeenpäin ajatellen taisi olla niin, että juuri tämä pieni epäviihtyisyys pani vauhtia rakentamiseen ja minusta löytyi tiukka työnjohtaja.

Kodin sisustuksessa toistuvat samat harmoniset sävyt niin ulkona kuin sisällä.

Rakennusaika sujui ilman suuria kommelluksia. Ainoa viivästys tuli, kun ensimmäinen sähkömies jätti hommansa kesken, ja pariskunta joutui etsimään uuden. Kimmo ei ollut koskaan aikaisemmin rakentanut mitään, mutta niin vain insinööristä tuli talonrakentaja.

– Voitte kuvitella, että asiat tehtiin meillä todella tarkasti, Laura toteaa.

Maalaisromanttinen sisustus jatkaa perinnetalomallin tyyliä sisätiloissa. Tekstiilit tuovat hillittyyn sävymaailmaan lisäväriä.

Kuisti palvelee ympäri vuoden

Aivan viime hetken muutoksena pariskunta päätti rakentaa terassin tilalle lasitetun kuistin.

– Tätä ratkaisua emme ole katuneet hetkeäkään. Kuisti on lempipaikkojani. Siellä on ollut ihana viettää aikaa parina viime kesänä, kun on ollut kylmää ja sateista.

Vaikka kuisti on kylmää tilaa, siellä tarkenee hyvin paria talvikuukautta lukuun ottamatta. Kuistin valoisuus saa Lauran yhä huokailemaan ihastuksesta. Kuistilla on vietetty monet hauskat illat ystävienkin kanssa.

Terassin kuistilla tarkenee hyvin istuskella paria talvikuukautta lukuun ottamatta.

Pintamateriaaleja valitessa Lauran ja Kimmon periaatteena oli ajattomuus ja hyvät materiaalit. Pariskunta pitää puusta ja varsinkin tammen väristä. Väriskaalan he pitivät rauhallisena: tammen sävyä, harmaata ja valkoista. Väriä tuovat tekstiilit.

Pariskunta halusi, että sisätilat sopivat tyyliltään talon ulkonäköön. Niinpä sisustus on kevyesti maalaisromanttinen. Seinät on muuten tapetoitu, mutta keittiössä on helmipaneeli ja eteisaulassa lautapaneeli.

Muuttamaan perhe pääsi vappuna 2013. Talo nimettiin Villa Waloksi.

– Talo ei ollut silloin vielä täysin valmis, mutta oli silti ihanaa päästä uuteen, kauniiseen kotiin.

Pariskunta pitää tammen sävystä. Luonnolliset puupinnat tuovat lämpöä kodin sisustukseen.

Lapset leikkivät mansardikaton alla

Laura Valon unelma mansardikatosta toteutui lopulta leikkimökissä. Sitten, kun lapsia ei enää leikkimökkeily kiinnosta, Laura aikoo ottaa sen omaan käyttöönsä rentoutumismökiksi tai miniateljeeksi.

– Sen sisustaminen oli mukavaa. Tein siitä kodin pienoiskoossa, joten sisäseinät ja katto saivat hirsipaneelin.

Perheen lapset muuttavat leikkimökkiin aina kesäksi. Toinen tytöistä nukkuu sängyssä, toinen patjalla lattialla. Onpa mökin kalusteet joskus kannettu poiskin, jotta neljä tyttöä mahtui yöpymään lattialla siskonpedissä.

Mansardikattoiseen leikkimökkiin kuljetaan patiolta siltaa pitkin "kivipuron" yli.

Koska leikkimökin terassi on pieni, Kimmo rakensi sen ja pation välille pienen sillan. Laura on istuttanut lempikukkiaan pioneita leikkimökin eteen.

Piha muotoutuu hiljalleen

Olohuoneen ikkunasta avautuu näkymä puutarhaan ja autokatokselle. Näkymää kohentaakseen Laura suunnitteli varaston ikkunan alle kauniin ja käytännöllisen istutuspöydän, joka rakennettiin yhdessä.

Pariskunta ei tehnyt ennakkoon pihasuunnitelmaa, vaan istutti aluksi vain nurmikon. Nyt Laura on korvannut nurmea hiljalleen kauniilla kivillä.

– Nurmialueemme on aika pieni, mutta kuka kaipaa nurmikonleikkuuta?

Kauan sitten ostettu puutarhapaviljonki pääsi uuden kodin pihalla viimein käyttöön.

Vuosia sitten hankittu rautarunkoinen puutarhapaviljonki seisoi pitkään Lauran vanhempien mökillä, mutta on nyt päässyt kaunistamaan pihaa. Viime kesänä Laura istutti sen ympärille kärhöjä.

Pihan laittaminen jatkuu yhä. Laura onkin yllättäen löytänyt itsestään puutarhaihmisen. Seuraavaksi hän haluaisi ulos jämäkän pirttikaluston. Etupiha kaipaisi valkoista puuaitaa ja roskakatosta.

– Kohta on kulunut viisi vuotta taloon muutosta, ja voiton puolella olemme. Viime kesänä ehdimme jopa jo istuskella lukemassa kirjaa puutarhassamme.

Perhe on korvannut nurmikkoa kauniilla kiviaiheilla. Pihan suunnittelu ja rakentaminen jatkuu yhä, sillä ideoita riittää.
Julkaistu: 6.5.2019
Kommentoi »