Ruoka
Kotivinkki

Ideoita piparkakkutaloon

Ideoita piparkakkutaloon

Etsitkö ideaa piparkakkutaloon? Katso nämä Kotivinkin piparkakkutalokisaan viime vuonna osallistuneet upeat talot ja lue tekijöiden kommentit.
Teksti Kotivinkki
Mainos

Kartano

Tekijä Rita Järvinen Alavus: 

"Sinervaara syntyi piparin, pikeerin, sokerin ja makeisten yhteisliitosta. Katto on suklaata, ikkunoissa on liivatelehdet ja kuistin pylväinä toimivat suklaatikut, jotka on peitetty pikeerillä. Talon ympärillä olevat puut on piparia, jotka on päällystetty pikeerillä. Portaita vierustaa vihreät kuulat, jotka on kuorrutettu pikeerillä ja tomusokerilla." Sokeriperhon blogi

Suloinen hökkeli

Tekijä Eveliina Tahvanainen, Kuopio:

"Pikkuveljen kanssa on ollut jo useamman vuoden ajan tapana rakentaa piparkakkutalo. Aloitetaan suunnittelemalla, piirtämällä kaavoja, laskemalla tarvittavien kappaleiden määrää. Tehdään taikina, käydään kaupasta koristeita. Mitataan ja leikataan palat, paistetaan. Seuraavana päivänä kasataan, ehkä sitä seuraavana koristellaan. Keksitään joka vuosi jotain uutta. Talon rakentaminen on useamman päivän mukava pikkuprojekti. Tämän vuoden piparkakkutalosta halusimme tunnelmallisen, hieman vinksahtaneen ja kotoisan "hökkelin", satujen keskellä metsää sijaitsevan taikatalon."

Kaupunkimaisema

Tekijä Liisa Lehmusto, Helsinki: "Monesti piparkakkutalon aihe on noussut kuluneen vuoden aikana tekemistäni matkoista. Kuvan talo on vuodelta 2009 ja se sai innoituksensa lomasta Amsterdamissa. Halusin taloon mukaan kaupungin viehättävän arkkitehtuurin, kanaalien varsien kauniiden talojen korkeat ja kapeat julkisivut sekä hauskat asuntolaivat, jotka ovat Amsterdamissa suosittuja. Wanhat autot -karkeista saatiin liikennettä kadun varrelle."

Kerrostalo

Tekijä Tiina Metsävuori, Espoo: 

"Meillä piparkakkutalo on jo perinne. Talo on joka vuosi erilainen ja idoita haetaan monesta paikasta. Tässä perusidea löytyi netistä. Kerrostalo talvisine pihoineen syntyi itsenäisyyspäivänä 2012. Vanha sisävalosarja sai uuden elämän valaistesaan niin pihapolun kuin talonkin. Keinun idea syntyi karamellihyllyllä salmiakkirenkaista ja lumilyhdyt mariannerakeista."

Nukkekoti

Tekijä Anu Laakkonen, Parikkala:

"Nukkekotiharrastus näkyy myös piparkakkutalossa!"

Iglu

Tekijä Marika Löfgren, Turku:

"Muutaman vuoden ajan uusia ideoita on putkahdellut mieleeni ja olen suunnitellut itse esimerkiksi työkalupakin piparkakusta, mutta nyt halusin kokeilla iglua, joita olin kuullut muidenkin tekevän. Piparinen kupu onnistui yllättävän hyvin ja muutama halkeama oli helppo peittää sokerimassan alle :) Igluun voi piilottaa vaikka itsetehtyjä suklaita tai karamellejä, ennen kuin sen ojentaa jollekin ystävälle lahjaksi!"

Korttitalo

Tekijät Noora Tienaho ja Markus Polvivaara, Tampere:

"Leikittelimme pitkään ajatuksella rakentaa jokin arkkitehtuurin suurtyö, mutta Gaudi tuntui turhan haastavalta, Aalto myös. Sitten mietimme muita taloja. Rakentaisimmeko kenties kirkon, asuntovaunun vai mummonmökin? Mutta ei sinne päinkään! Kesken jääneen pokeripelin inspiroimina päädyimme hieman asumiskelvottomampaan ratkaisuun."

Kirkko

Tekijä Anne Kallenautio, Tampere: 

"Piparkakkutalon tekeminen kuuluu jokaisen vuoden perinteisiin. Aina on mukava löytää jotain uutta. Viime vuonna hoksasin kuinka ikkunat tehdään ja tänä vuonna olikin aika kehittää ajatusta lasimaalauksen muotoon. Lasimaalaus mukailee joskus vuosia sitten maalaamaani vesivärityötä "Äiti ja lapsi" aihe sopii myös jouluun. Talon teossa avitti kovasti pari pikkuleipuria, ainakin taikinan maistelu sujui kovin näppärästi. Nautin kovasti kun saan näpertää ja luoda erilaisia leipomuksia. Aina välillä tulee pohdittua olisiko pitänyt kokkikoulun sijaan käydä kondiittorin opinnot. Leipominen ja uusien tekniikoiden oivaltaminen tuntuu olevan kuitenkin paljon hauskempaa ihan kotona lasten kanssa."

Ai miten piparkakkutalo tehdään? Ohjeet piparkakkutalo-jutussamme! Voit myös itse osallistua piparkakkutalokilpailuun!

Julkaistu: 20.11.2014