Mineriittilevyt vaihtuivat tyylikkääseen puuverhoiluun! Idan ja Janin vanhan sukutalon remontissa paljastui kolme märkää yllätystä
Ennen ja jälkeen
Mineriittilevyt vaihtuivat tyylikkääseen puuverhoiluun! Idan ja Janin vanhan sukutalon remontissa paljastui kolme märkää yllätystä
Ida ja Jan eivät olleet koskaan ajatelleet remontoivansa taloa. Muuton sukutaloon piti olla väliaikainen ratkaisu, mutta se johti lopulta hihojen käärimiseen. Talon potentiaali paljastui vasta, kun perhe oli asunut siinä vuoden.
Julkaistu 1.8.2023
Meidän Talo

Mustavalkoisen valokuvan keskellä on vaalea harjakattoinen puutalo. Uudenkarhean talon kyljessä on pieni pulpettikattoinen kuisti ja kauniit, jugendtyyliset ruutuikkunat, joiden yläosa on jaettu vielä neljään pienempään ruutuun.

– Talon rakensivat Janin äidin isovanhemmat vuonna 1938, mutta hirret oli kierrätetty vielä vanhemmasta talosta. Emme tiedä, mistä ne oli tuotu tänne, Ida Westerlund kertoo.

Valokuvan takana ei ole päiväystä, mutta se voisi olla 1940- ja 50-lukujen vaihteesta, sillä talon edessä kasvaa jo korkea ja tiheä pensasaita. Sama aita on pihan ja kadun välissä tänäkin päivänä.

– Olemme talon kolmannet omistajat. Täällä on aina asunut Janin sukua, Ida kertoo.

Westerlundien muuttaessa taloon viisi vuotta sitten julkisivu oli valkoisten mineriittilevyjen peitossa ja pihan puolelle oli ilmestynyt laajennusosa. Myös ikkunoiden tyyli oli vaihtunut. Nyt talon ilme on muuttunut jälleen. Westerlundien käsissä ulkoverhous on vaihtunut moderniksi paneeliksi ja talon väri mustaksi.

Kaava on siis selkeä: jokainen sukupolvi on muokannut talosta itselleen sopivan ja toimivan.

Vuonna 1938 rakennetussa talossa oli koristeelliset, jugendtyyliset ikkunat.
Taloa oli muodistettu ja laajennettu 1960-luvun remontissa. Ikkunat oli vaihdettu ja seiniin oli laitettu mineriittilevyt.
Julki­sivu sai Westerlundien remontissa tyylikkään puu­verhoilun, jonka sävy löytyi sattumalta kesä­lomamatkalla. Reitin varrelle osui juuri oikean väriseksi maalattu talo, jonka asukkaat kertoivat maalin sävyksi Tikkurila 1907.

Ida ja Jan istuvat olohuoneen ruokapöydän ääressä kahvilla. Jan näprää kännykkäänsä ja esittellee puhelimestaan kaminan äppiä.

– Pellettikaminaa voi ohjata etänä. Pelletit ovat tulipesän alapuolella olevassa säiliössä. Talo lämpiää muuten maalämmöllä. Meillä on alakerran lattiassa vesikiertoinen lattialämmitys, Jan esittelee.

Remontti opetti Idaa ja Jania arvostamaan talon vanhaa historiaa ja tunnelmaa. Nyt he tietävät, mitä seinän tai lattian alla on. Aduron valmistama pellettitakka on Janin suosikkijuttuja uudessa kodissa.
Talon sisäseinät on levytetty kipsilevyillä, jotka on joko maalattu tai tapetoitu. Erik Knifin tekemän maalauksen mallina on Janin isoisä.

Ennen kuin painetaan nappulaa ja laitetaan lisälämpöä tupaan, kelataan muutama vuosi taaksepäin. Hetkeen, jolloin Ida ja Jan etsivät perheelleen uutta kotia.

– Halusimme löytää valmiin kodin. Emme ajatelleet rakentaa tai remontoida vanhaa taloa, Ida naurahtaa.

Kotikaupunki Pietarsaaren asuntotarjonta tuotti kuitenkin pettymyksen, ja perhe päätti kesällä 2018 muuttaa tilapäisesti Janin isovanhempien entiseen taloon. Se oli asuttavassa kunnossa, mutta oman asumisviihtyvyyden vuoksi Ida ja Jan tekivät sinne pientä pintaremonttia.

– Maalasimme huoneiden seiniä sekä kunnostimme pesuhuoneen ja saunanlattiat asentamalla niihin lattialämmityksen. Molemmat lattiat olivat jäätävän kylmiä, Jan kertoo.

Tilapäiseksi tarkoitetussa kodissa vierähti lopulta vuosi, jolloin aika teki tehtävänsä: Idan ja Janin silmät avautuivat näkemään kodin potentiaalin.

– Sijainti ratkaisi. Talo on sopivasti kaupungin ja maaseudun rajalla. Heti takaovelta pääsee metsään lenkille tai hiihtämään. Keskustaan on autolla muutama minuutti, Ida kertoo.

Pariskunta pohti kahta vaihtoehtoa; talo pitäisi joko purkaa tai remontoida perinpohjaisesti.

– Olimme purkaneet täältä joitain pintoja nähdäksemme, millainen remontti olisi edessä. Ihastuimme vanhan puolen hirsiseiniin ja alkuperäiseen portaikkoon, Jan kertoo.

Talon hirsirunko oli tehty todella tarkasti. Hirret jätettiin levytysten ja tapettien taakse.
Eteisen naulakon taakse jätettiin esille muutaman metrin mittainen kaistale hirttä, joka muisto talon rungosta. Hirsiin oli kaiverrettu vuosiluku 1911.

Talon kuntoa arvioivat myös rakennusalan ammattilaiset, joiden mukaan talosta löytyi sekä hyviä että huonoja asioita.

– Hyvää olivat vanhan puolen hirsiseinien kunto ja ikkunat, jotka oli vaihdettu 2000-luvulla.

Varsinainen yllätys odotti kuitenkin vintillä.

– Aluskatteet olivat mädäntyneet puutteellisen ilmaraon vuoksi. Vinttiä oli remontoitu ja eristetty edellisen kerran 1960-luvulla. Vesikatto oli vaihdettava, Jan kertoo.

Todellinen sylttytehdas oli alkuperäisen kuistin korvannut 1960-luvun opeilla rakennettu laajennusosa, johon oli sijoitettu sauna, autotalli ja pannuhuone.

– Rakenneavauksista näimme, että se oli todella huonossa kunnossa. Lattiasta löytyi muun muassa märkää haisevaa eristettä. Mietimme laajennusosan purkamista, mutta päädyimme vaihtamaan materiaalit ja muokkaamaan pohjan uusiksi, Jan jatkaa.

Remontin kolmas vetinen yllätys löytyi eteisen lattiasta. Vinttiin vievien portaiden edestä paljastui betoninen kellari, joka oli täynnä vettä.

– Tämä alue on entistä merenpohjaa. Nyt talon ympärillä on uudet salaojat, mikä ratkaisi ongelman.

Vanhan kuistin paikalle on tehty eteinen. Alun perin ulko-ovi oli sen toisessa päässä. Mikro­sementtilattia on helppo­hoitoinen valinta eteiseen.
Yläkerran portaat saivat pintaansa uutta maalia ja seinät paneloitiin sormipaneelilla. Rappusten alla olevaa wc-tilaa laajennettiin eteisen suuntaan.

Toukokuussa 2021 ryhdyttiin tuumasta toimeen. Talo ja lisäosa purettiin sisältä kokonaan. Kellari ja vanha rossipohja alusrakenteineen poistettiin. Niiden tilalle tehtiin valu, johon upotettiin lattialämmitysputket. Kattorakenteet uusittiin kokonaisuudessaan, ja katteeksi valittiin musta konesaumattu peltikatto.

Vanhat sivuvintit purettiin. Välipohja, seinät ja päädyt eristettiin hengittävällä kierrätyspaperieristeellä.

– Yläkertaan rakennettiin kesähuoneen pariksi kaksi pienempää lastenhuonetta. Ne olivat aikaisemmin avovinttiä. Huoneiden väliseinät tehtiin kevytrakenteisina, Jan sanoo.

Yläaulan paikalla oli alunperin yksi kesähuone. Loput vintistä oli kylmää tilaa. Yläaulasta on nyt kulku kahteen näppäränkokoiseen lastenhuoneeseen ja pienelle parvekkeelle.
Yläkerran lastenhuone ennen remonttia.
Yläkerran lattiat on öljyvahattu Osmo Colorin vahalla.

– Ne on helppo purkaa sitten, kun lastenhuoneita ei enää tarvita, Jan kertoo.

Talon vanhan puolen hirsiseinät lisäeristettiin sisäpuolelta.

– Jätimme kuitenkin hirttä esille muistoksi eteiseen, Ida täsmentää.

Lisäosan pohja mietittiin uusiksi. Auto­tallin tilalle tehtiin avara ja valoisa vanhempien makuuhuone. Entisen pannuhuoneen tilalla on nyt sauna ja kylpyhuone. Kokonaisuus täydentyi kodinhoitotilalla, jonka yhteyteen saatiin vaatesäilytys.

Entisen pannuhuoneen paikalle tehtiin sauna ja kylpy­huone. Suihku on rajattu Hietakarin saranoiduilla lasiovilla. Metallinen käsien­pesu­allas on Gem Lookin. Seinät on laatoitettu kalan­ruoto­kuviolla, ja lattiassa on hunaja- kennolaattaa. Tumma katto tekee tilaan miellyttävän tunnelman.
Vanhempien makuuhuone oli alkujaan autotalli. Isojen ikkunoiden tilalla oli puiset pariovet. Pääty­seinän kapea ikkuna on uusi.

Remontti saatiin päätökseen tammikuussa 2022. Ida ja Jan remontoivat mahdollisimman paljon itse yhdessä ystävien ja sukulaisten kanssa, mutta apuna oli myös kirvesmies 3–4 kuukauden ajan.

– Asuimme remonttiajan Janin vanhempien talossa, joka on ihan naapurissa. He puolestaan olivat evakossa mökillä, Ida kertoo.

Remonttia viivästytti kostea kesä ja syksy. Talon alle valetun betonilaatan kuivuminen venyi ja venyi, mutta projektissa koettiin myös iloisia yllätyksiä.

– Olimme riemuissamme, kun vanhan osan sisäkatto purettiin ja sen yläpuolelta löytyi 40 senttiä lisää huonekorkeutta ja vanha paneelikatto.

Taloon saatiin lisää avaruutta suurentamalla vanhoja oviaukkoja ja puhkaisemalla uusi aukko keittiön ja entisen kamarin välille. Nykyisin ruokahuoneena oleva kamari sai myös uuden ikkunan.

Keittiön ja ruokailuhuoneen välinen seinä poistettiin lähes kokonaan. Alun perin sekä keittiöön että nurkkahuoneeseen oli yksi kulku.
Pitkittäin keittiössä olevan saarekkeen toiselle puolelle saatiin aamu­kahvi­paikat, joista on mukava näkymä ikkunasta ulos. Kaappien vetimet on nikkaroitu työtasojen jämä­mate­riaaleista.
Lieden takaseinä on laatoitettu vihreällä Golden Tilen laatalla, joka on samansävyinen kuin talossa aikanaan ollut kaakeli­uuni. Vanha uunin palanen löytyi lattian avauksen yhteydessä. Liesituulettimen takana seinän sisällä on yhä tallessa talon alkuperäinen ruutuikkuna.Keittiön kaapit ovat Epoqin mallistosta.

Alakerran tunnelman muuttui, kun takapihalle tehtiin ovi.

– Ensi kesänä teemme sinne uuden talon mittaisen terassin. Siitä tulee hieno, Ida sanoo.

Vaikka moni asia muuttui, jotain vanhaa palasi remontissa taloon.

– Löysimme lattian alta täällä olleen kaakeliuunin palasen. Nyt keittiön välitila on laatoitettu samanvärisellä vihreällä kaakelilla, Ida iloitsee.

Ida ja Jani Westerlundin 1938 valmistunut omakotitalo sijaitsee Pietarsaaressa. 155 neliön talossa on keittiö, ruokahuone, olohuone, kolme makuuhuonetta, yläaula, wc, sauna, kylpyhuone, kodinhoitohuone sekä autotalli. Idan ja Janin lisäksi talossa asuu heidän lapsensa Lo ja Ylva.
1 kommentti