Matilda ja Daniel remppasivat ensiasunnokseen hylätyn rautatieläistalon: Budjetti oli niin tiukka, että keittiö tehtiin vanhasta senkistä
Vanhan talon remontti
Matilda ja Daniel remppasivat ensiasunnokseen hylätyn rautatieläistalon: Budjetti oli niin tiukka, että keittiö tehtiin vanhasta senkistä
Matilda ja Daniel ostivat ensiasunnokseen yli 130-vuotiaan hirsitalon, joka oli seissyt Hattulassa tyhjillään yli kymmenen vuotta. Remontin raskaus yllätti, mutta asuminen vanhassa talossa on opettanut pariskunnalle paljon.
17.5.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Kymmenen vuotta tyhjillään ollut punainen ­Kultalan talo Hattulassa seisoi keskellä ­hylättyä pihaa, joka kasvoi heinää ­kainalon korkeuteen asti, kun Matilda ja Daniel Eriksson ostivat sen ensiasunnokseen. ­Vuonna 1890 rakennetussa talossa on yhteensä 60 neliötä, ja siellä asuvat Matildan ja Danielin lisäksi parin kolme kissaa, Aino, Eino ja Simo Parola sekä kultainennoutaja Eepu.

Olohuoneeseen Matilda ja Daniel halusivat väriä ja tummuutta. Sohva on sängyn lisäksi ainoita kotiin uutena hankittuja huonekaluja. Siinä pariskuntaa löhöillee ja katselee elokuvia.
Matilda osti kirjoitus­lipaston koulukaveriltaan. Siro seinävitriini hankittiin ilmaiseksi Torista. Se on alun perin Askon 1990-luvun tuotantoa. Matilda maalasi sen kalkkimaalilla ja löysi talosta kannattimiksi vanhat ruuvipuristimet. Vitriinissä säilytetään koriste-esineitä ja maalaussiveltimiä kissoilta turvassa.

Remontissa vastaan tuli rautatieläishistoriaa ja onnistuneita kierrätyslöytöjä. Ja vaikka remontti oli raskas, vanhassa talossa asuminen on opettanut heitä karsimaan ja keskittymään olennaiseen: pariskunta tiesi, ettei halua ­kartanoa, vaan oman näköisen kodin.

Miten uskalsitte ostaa vanhan ja tyhjillään olleen talon?

Matilda: Ostimme talon perikunnalta, ja se näytti korjaus­kelpoiselta. Siskoni Julia on asunut aiemmin talon naapurissa, ja hän innosti meitä lähtemään talonäyttöön. Hän on korjannut vanhoja taloja ja osaa siksi varmistaa talon kunnosta oikeita asioita.

Teitte talossa ison remontin tiukalla budjetilla. Miten se onnistui?

Uusimme lattiat kakkoslaadun leveällä lattialankulla. Meitä peloteltiin, että laudat ovat huonoja, mutta ei niissä mitään vikaa ollut, ehkä tavallista enemmän oksapaikkoja ja muutama käyrä lankku.

Tiskipöytä on itse nikkaroitu. Posliinialtaat on Arabian valmistamia 1900-luvun alussa. Kahvimylly on alun perin palvellut kaupassa.
Keittiö on koottu erilaisista laatikostoista, vitriinistä ja senkistä. Senkki maalattiin pellavaöljymaalilla, ja pinta vahattiin pyyhkmistä kestäväksi. Musta kalusteuuni sulautuu senkkiin hienosti.

Säästimme myös keittiön kaapeissa. Meillä ei ole “oikeaa” keittiön kaapistoa, vaan kaapisto on hankittu kierrätettynä ja koottu erilaisista laatikostoista, vitriineistä ja vanhasta senkistä. Senkki on naapurissa asuvan Katja Rinkisen bongaus. Se maalattiin pellavaöljymaalilla, ja pinta vahattiin pyyhkimistä kestäväksi. Ostamamme kalusteuuni mahtui kuin valettu senkin laatikoiden paikalle.

Matildan heikkous ovat 1970-luvun astiastot ja venäläinen posliini. Monet niistä on hankittu Matildan siskon Oldscool-vintageliikkeestä. Seinälamput on itse koottu puretusta pianosta ja metallisista varjostimista.
Keittiön seinät on savimaalattu. Pinta ei kestä pyyhkimistä mutta on helppo maalata uudelleen. Valurautapannut ja -padat sekä puiset kapustat ovat oikein hoidettuna lähes ikuisia. Keittiön liettä ei ole upotettu tasoon, sillä alla on tiskikone.

Tuliko vastaan yllätyksiä?

Minut yllätti, kuinka raskasta remontin tekeminen on. ­Luovuuteni hävisi, kun yritin vain selvitä. Onneksi meillä oli ­siskoni ­Julia ideoimassa ja ratkomassa ongelmia kans­samme. Hän ei ­sanellut, vaan ehdotteli erilaisia ratkaisuja.

Yllättävä juttu tuli eteen myös, kun remontoimme uuden kylpyhuoneen entisen pikkumakkarin paikalle. Tarkoitus oli eristää lattia uudelleen, mutta kun poistimme laudat, purueristeiden seasta paljastui outo syvennys. Mietimme jo hetken, mitä kamalaa sinne on voitu piilottaa, mutta syvennys olikin onneksi tyhjä. Ehkä se oli vanha kylmäkellari, joka oli jäänyt aiemman lattianvaihdon yhteydessä lautojen alle? No, me purimme sen joka tapauksessa.

Makuuhuone on olohuoneen jatkona. Pienessä huoneessa oli alun perin keittiö. Remontissa hirsiseinien päällä olleet pinkopahvit poistettiin, sillä ne olivat nikotiinin kyllästämät. Seinällä roikkuvat hatut muistuttavat Matildaa Australian-sukulaisista. Simo-kissa vahtii, mitä olohuoneessa ­touhutaan.
Vitriinikaapin taustana oleva tiiliseinä naputeltiin esiin remontissa. Tiilimuurin toisella puolella on olohuoneen pönttöuuni. Matilda on saanut lasiovisen kaapin siskoltaan. ”Roso ja kerrokset saavat näkyä. Ne kertovat talon ja asukkaiden elämästä”, Matilda kertoo.
Uusrenessanssi­tyyliseen kaappiin mahtuu paljon tavaraa. Matilda karsi vaate­kaappinsa sisältöä ennen muuttoa. Kaapin päälle on jemmattu harvemmin käytössä olevia mutta tärkeitä asioita.

Löytyikö talosta jälkiä entisistä asukkaista?

Talossa on ennen meitä asunut mies, joka työskenteli ­VR:llä. Hän jätti tänne valokuvia, ja niiden tutkiminen on ollut ­jännittävää. Lähes kaikissa kuvissa rakennetaan rautateitä jossain päin Suomea 1950-luvulla. Olen miettinyt, pitäisikö osa kuvista lahjoittaa museoon, sillä löysin samankaltaisia kuvia Kansallismuseon kuva-arkistosta.

Kirpputori Kasarmin aarteista löytynyttä ruokapöytää Matilda kutsuu merirosvopöydäksi. Sen tuunasi Matildan mieleiseksi naapurissa asuva ja Unelmien Talo&Kodille tuunausjuttuja tekevä Parolan asema -blogin Katja Rinkinen. Kertaustyylinen sohva on hankittu Torista. Sen seurana on Oldscool-vintageliikkeestä hankittu Thonet-tuoli ja kaksi ilman ruuveja tai nauloja valmistettua Lahden Puusepänkoulun puutuolia.
Seiniä ei putsattu tai puhallettu uuden näköisiksi. Posliiniset katkaisijat olivat Danielin ykköstoive remontissa. Sähköjohtoja on mietitty vaihdettavan kankaisiksi, kun budjetti sen sallii.
”Minut yllätti, kuinka raskasta remontin tekeminen on. ­Luovuuteni hävisi, kun yritin vain selvitä.”
Matilda Eriksson
Piironki on Matildan äidin vanha. Kaappi vietti kolmekymmentä vuotta ladossa varastossa. Se oli maalattu pinkiksi ja sen sisälle oli liimattu tarroja suomalaisista iskelmätähdistä, mutta Matilda kunnosti kaapin. Kaapin päällä on Matildan tekemä maalaus sarjakuvahahmosta.

Mitä muuta tiedätte talon historiasta?

Talo sijaitsee lähellä Parolan asemaa, ja se on rakennettu 1800-luvun lopussa rautatieläisten kodiksi. Remontissa ­löysimme talon seinähirsistä vielä varhaisempia vuosilukuja. Luulen, että taloon on kierrätetty jonkun vanhemman ­talon hirret ja ikkunat. Taloa on remontoitu todennäköisesti ­viimeksi 1970-luvulla.

Kylpyhuoneessa suihkutellaan suihkukaapissa, joka on tiivistä, venelakattua ja sävytettyä ponttilautaa. Suihku on rakennettu “kelluvaksi” kuutioksi irti hirsiseinästä ja lattiasta. Kasvit nauttivat kosteudesta suihkukaapin yläpuolella.
Altaan alla on vanha kaappi. Hana on hankittu Ikeasta. Emaloitu allas sekä kaappi ovat kierrätyskeskus­löytöjä.
Kylpyhuoneen kamiinaa käytetään varsinkin talvisin. Se lämmittää ja samalla myös poistaa kosteutta tilasta. Kliivia nauttii olostaan kylpyhuoneessa.

Mikä on mielestänne tärkeintä, minkä olette täällä asuessanne oppineet?

Suhteeni kuluttamiseen on muuttunut täällä. Olen oppinut karsimaan ja laittamaan kiertoon turhat tavarat, sillä meillä ei ole paljon säilytystilaa. Ennen pelkästään minulla oli jopa 30 takkia, mutta nyt olen koonnut itselleni kapselivaatekaapin, jossa on vähän mutta toisiinsa sopivia vaatteita. Astiat ovat heikkouteni, ja niitä meillä on edelleen liikaa. Vaikka olen yrittänyt karsia, en tunnesyistä voi luopua kahdesta ­peritystä teeastiastosta, vaikka niitä ei oikeastaan käytetä.

Matilda ja Daniel aloittivat remontin vuonna 2018 ja sitä on tehty pikkuhiljaa. Matilda kaipaisi puutarhaan pioneja ja muita perinnekasveja. Talon molemmat ulko-ovet menevät ­samalle kuistille. Kuvassa myös kahdeksanvuotias Eepu-­koira.
Matilda haluaa ennallistaa puutarhan kukkapenkit mutta antaa myös luonnon­varaisille kasveille tilaa. ”Pidin heti puutarhan käkkyräisistä omenapuista ja marjapensaista. Niitä on paljastunut olevan tontilla yhteensä 12”, Matilda kertoo.

Mitä aiotte remontoida talossa seuraavaksi?

Vedämme nyt hiukan happea ja säästämme remppa­rahaa. Ison remontin lisäksi olemme raivanneet villiintynyttä ­pihaa. Joka kevät seuraan uteliaana, mitä perennoja ja luonnonvaraisia kasveja penkeistä nousee. Pihalla kasvaa ­istutettujen kasvien lisäksi myös luonnonkasveja. Ne ovat kauniita ja niitä voi hyödyntää ruoanlaitossa. Olen ajatellut ennallistaa pihan vanhoja kukkapenkkejä. Pihassa on myös suloinen maakellari. Olemme miettineet, josko siitä saisi ­tehtyä saunan. Se tai vintin lisäeritys on joka tapauksessa seuraava projektimme.

12 kommenttia