Hylätty maatila keskellä peltoja! Lapsiperhe tarttui jättiurakkaan – "Näin valtaisa remontti ei sovi kaikille"
Sisustus
Hylätty maatila keskellä peltoja! Lapsiperhe tarttui jättiurakkaan – "Näin valtaisa remontti ei sovi kaikille"
Autioitunut maalaistalo, joka sijaitsee mutkittelevan hiekkatien varrella. Ei juoksevaa vettä eikä sisävessaa. Taloa on korjattu viimeksi 50-luvulla. Kuulostaa täydelliseltä remonttikohteelta!
21.2.2018
 |
Unelmien Talo&Koti
Verannalle tehtiin uusi kiinteä komero helmiponttilaudasta ja purkutalosta pelastetuista ovista. Talossa ollut kangaspuiden penkki palvelee nyt kenkien pukijaa.
1900-luvun alussa rakennetun maatilan päärakennus maalattiin kartanonkeltaisella petroliöljymaalilla. Talon 170 neliötä jakautuvat kuuden huoneen kesken. Ullakko on kylmää tilaa.
Rantasten perhe on kasvanut seitsemän vuotta kestäneen remontin aikana nelihenkiseksi. Innostus vanhan maatilan kunnostukseen jatkuu yhä vahvana. Isän sylissä istuu Amanda ja äidin sylissä Akusti.

Jo ulko-ovella huomasi, että edellisestä siivouspäivästä oli vierähtänyt vuosikymmeniä. Niina ja Jani ottivat haasteen vastaan, ja nyt he ovat enemmän kuin tyytyväisiä ihanaan kotiinsa Pyhtäällä. Perhekin on ehtinyt kasvaa nelihenkiseksi. Akusti on nyt nelivuotias ja Amanda kaksi. Perheellä on kissat Ninja, Nuppu ja Putin sekä Lex-koira.

Miten päädyitte ostamaan autiotalon, Niina?

Etsimme Kotkan seudulta puutaloa, joka olisi mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa. Sellaista ei löytynyt, joten aloimme tutkia myös autiotaloja. Otimme selvää omistajista, mutta löytämämme kohteet eivät olleet koskaan kaupan. Kesällä 2009 olimme taas olleet asuntonäytössä Pyhtään kirkonkylällä, kun kotimatkalla bongasimme hylätyn maatilan keskellä metsää ja peltoja. Tilan omistaja ei suoraan tyrmännyt ostoaikeitamme vaan suostui esittelemään paikkaa. Lopulta meistä tuli yli satavuotiaan maatalon iloiset omistajat.

Mitä tiedätte talon historiasta?

Talo on rakennettu 1900-luvun alussa maatilan päärakennukseksi. Tilalla on ollut useita omistajia, ja se on palvellut hetken myös Stockforsin ruukin maataloustilana. Talossa on asunut useampi perhe kerralla. Viimeisimmät asukkaat lähtivät vuosikymmeniä sitten.

Tuvan kautta kuljetaan kuistille sekä muihin huoneisiin. Kaksi seinää maalattiin tummasävyisiksi vastapainoksi keltaiselle tapetille. Rehevä kultaimarre viihtyy jalustalla.
Tuvan sohva on kaikkien suosikkipaikka, johon keräännytään vaihtamaan kuulumisia ja odottelemaan ruoan valmistumista.
40-neliöinen tupa on melkein yhtä suuri kuin Janin ja Niinan edellinen asunto. Kahdella seinällä on aurinkoinen Kiurujen yö -tapetti. Riittävän suuri kattokruunu löytyi huutokaupasta.
Leveät lattialankut ja kattoparrut säästettiin remontissa. Ikean pelkistetty ruokailuryhmä käy vuoropuhelua pohjanmaalaisen kulmakaapin kanssa.

Miltä kotinne näytti ostohetkellä?

Meistä tuntui kuin olisimme siirtyneet aikakoneella vuosikymmeniä taaksepäin! Talossa ei ollut vesijohtoa, vessaa eikä luonnollisesti kylpyhuonettakaan. Ulkolaudoitus irvisteli, ja ikkunat olivat ränsistyneet. Huoneet olivat 1970-luvun riemunkirjavat, ja pinkopahvit repsottivat.

Miten uskalsitte ryhtyä remonttiin?

Vaikka meillä ei juuri ollut kokemusta remontoinnista, otimme urakan haasteena vastaan. Jani on asunut lapsuutensa puutalossa eikä pelkää tarttua vasaraan. Halusimme vaalia talon hyvin säilyneitä alkuperäisiä osia ja ainutlaatuista tunnelmaa. Hankimme tietoa Panu Kailan Talotohtorista, Perinnemestarin kirjoista sekä Museoviraston korjauskorteista. Saimme hyödyllisiä vinkkejä myös Rintamamiestalo.fi-remontointisivustolta.

Mitä remontteja olette tehneet?

Kutsuimme puusepän arvioimaan talon kuntoa, ja hän uusikin myöhemmin tuvan lahonneita hirsiä. Ammattilaiset hoitivat myös sähkö- ja putkityöt sekä muurasivat pönttöuunit ja pellittivät katon. Remontoimme ennen muuttoa tuvan ja olohuoneen ja teimme yhdestä huoneesta kylppärin. Kaikkiin huoneisiin vaihdettiin eristeeksi hengittävä selluvilla ja seiniin puukuitulevyt. Osa lattioista ja sisäkatoista jouduttiin uusimaan. Veranta sai talon arkkitehtuuriin paremmin sopivat ikkunat, ja ulko-ovi uusittiin. Päärakennuksen remontissa on jäljellä vielä verannan viimeistely, toisen vessan rakentaminen, ikkunoiden kunnostus sekä ulkomaalauksen loppusilaus.

Vanha leivinuuni loistaa valkoisena eri harmaasävyjen keskellä. Kunnostukseksi riitti rappauksen osittainen uusiminen ja maalaus maito-kalkkimaalilla.
Kodissa yhdistellään reippaasti uutta ja vanhaa sekä modernia ja klassista tyyliä. Niina maalasi olohuoneen seiniin upean maalauksellisen pinnan Kalklitir-kalkkimaalin Cobalto-sävyllä.
Sinistä sinisellä. Pyhtääläiseltä kirppikseltä löytynyt tuoli maalattiin seinän kalkkimaalilla ja vahattiin.
Kun kirjat ja pienesineet on koottu yhteen paikkaan, säilyy huoneen tunnelma seesteisenä. Näyttävä seitsemän kynttilän jalka naantalilaisesta antiikkiliikkeestä ja opetustaulut Ebba Masalin.
Kullanväriset esineet pääsevät oikeuksiinsa tummansinistä seinää vasten.

Onko remontti ollut raskas?

Meille se on rakas harrastus eikä ikävä pakkopulla. Samoin sisustaminen. Olemme sitä ihmistyyppiä, joka tykkää koko ajan puuhailla ja tehdä jotain omin käsin.

Annatko vinkkejä muille urakoijille?

Näin valtaisa remontti ei sovi kaikille, sillä se vaatii keskeneräisyyden sietokykyä ja realismia aikatauluihin. Itse tehden työ vie enemmän aikaa kuin kuvittelisi. Asioita täytyy osata priorisoida. Vanha talo on yleensä aina vähän vino eri suuntiin, ja monet ratkaisut ovat nykyihmisen mittapuulla epäkäytännöllisiä. Kaikkea ei voi suoristaa tai uusia, koska silloin alkuperäinen tunnelma häviää.

Millainen sisustustyyli teillä on?

Meille on tärkeää, että koti on omannäköinen. Emme seuraa trendejä kovin tarkasti, vaan sisustus on yhdistelmä uutta ja vanhaa. Olen rakastanut aina värejä ja kuoseja, mutta aiemmin asuimme vuokralla, enkä voinut irrotella väreillä. Täällä sain päästää luovuuteni valloilleen ja luoda jokaiseen huoneeseen oman tunnelmansa.

Millaisia haasteita olette kohdanneet?

Kolmen metrin huonekorkeus saa monet kalusteet näyttämään liian matalilta. Oli myös vaikea löytää riittävän suuria kattovalaisimia, ja säilytystilaa on liian vähän. Ratkaisimme asian hankkimalla uusia vaatekaappeja ja käsittelemällä ne kalkkimaalilla elävän harmaiksi. Valitsimme lattioihin pellavaöljymaalin, mutta se ei kestänyt koiran tassuja ja lattia pitää maalata uudelleen Permolla.

Niina osti metallisängyn itselleen ylioppilaslahjaksi, ja se on kulkenut siitä asti matkassa. House Doctorin veistoksellinen Molecular-valaisin tasapainottaa koristeellisia linjoja.
Dramaattisen musta pönttöuuni tuo lämpöä ja tunnelmaa makuuhuoneeseen. Romanttinen Colefax & Fowlerin Snow Tree -tapetti löytyi sattumalta paikalliselta nettikirpparilta.
Niina sai Ikean Hektar-kattolamput näyttämään designvalaisimilta Helmi-kalustemaalilla. Jykevä kaappi ostettiin kuolinpesän tyhjennysmyynnistä. Akustin punainen potkuauto on synttärilahja isovanhemmilta.
Olohuoneen naapurissa sijaitseva iso ja valoisa huone on pyhitetty pelkästään lasten leikeille.
Laske kaikki ketut! Leikkihuoneen iloisen tunnelman takaa Scion Mr. Fox -tapetti.
Amandan ja Akustin makuuhuoneeseen valittiin Ferm Livingin Confetti-tapetti. Yöpöytä maalattiin sulautumaan taustaansa.
Peltojen laidalla sijaitsevan pihasaunan komeat hirret saivat säilyttää alkuperäisen värinsä. Ranskalaiset ovet on ostettu Antiikkiliike Anna-Stiinasta Tampereelta. Bauhausin lyhdyt valaisevat saunapolun.
Niinalla on Instagram-tili nimeltä @nrantfi, jonne hän laittaa kuvia talon remontoinnista ja sisustuksesta.

Niinan värivinkit

Kuuntele sisintäsi. Vaalea sisustus olisi varmasti sopusointuisempi, mutta skandinaavisen valko-harmaa tyyli ei tuntunut meistä omalta.

Malta kokeilla. Valitsimme tapetit kymmeniä mallipaloja makustellen. Leikkihuoneesta tuli energisen oranssi, makuuhuoneista rauhoittavan tummat, olohuoneesta seesteisen sininen ja tuvasta auringonkeltainen.

Rauhoita. Osa seinistä maalattiin yksivärisiksi tasapainottamaan räväköitä kuoseja. Keltaiselle antaa kontrastia tumman mudan sävyinen seinä, ja leikkihuoneen tapettia rauhoittaa vaaleanharmaa.

Sulauta. Olen sävyttänyt myös kalusteita seinäpintoihin. Näin huoneesta tulee harmoninen ja erikoisemmat huonekalut ja esineet nousevat paremmin esille.

1 kommentti