Meidän Mökki

Huvimajasta tuli kesäelämän keskus! Arjan ja Matin rentouttavalta mökiltä ei lähes malta palata sunnuntaisin takaisin kaupunkiin

Huvimajasta tuli kesäelämän keskus! Arjan ja Matin rentouttavalta mökiltä ei lähes malta palata sunnuntaisin takaisin kaupunkiin
Arjan ja Matin haaveena oli mökki ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Perheen kesäelämän keskus on kuitenkin vaatimattoman mökin rinnalle noussut huvimaja, jossa on toimiva kesäkeittiö.
Julkaistu: 4.8.2021

Arja Sirkka tottui lapsuudessaan vaatimattomaan mökkielämään saaressa. Eikö vain omienkin lasten olisi hyvä kokea mökkilapsuus ilman sähköä ja juoksevaa vettä? Mökillä saisi mielikuvituksen päästää vapaasti valloilleen, viettää kesiä luonnonlapsina. Pian Arja sai pienellä suostuttelulla myös miehensä Matin tottumaan ajatukseen.

– Leikkasin Matille vaivihkaa lehdestä mökki-ilmoituksia ja jätin ne pöydälle. Ne unohtuivat sinne aina, kunnes ilmoitus tästä mökistä sai Matin mielen muuttumaan – tai sitten se oli vain pitkällisen väsytykseni tulos, Arja kertoo nauraen.

Nostalginen puuvene ostettiin paikalliselta veistäjältä. Kun Matti laittaa sen perään moottorin, pääsee kala-apajille nopeasti. Raivauksen jälkeen perhe sai luonnonhiekkarannan.
1972 rakennetussa lautarunkoisessa mökissä mökkeilevät Jyväskylän Takkakeskuksen yrittäjät Arja ja Matti Sirkka sekä lapset Laura ja Patrik sekä koira Ricki.

Matti soitti tutulle välittäjälle, ja siitä alkoi perheen mökkitarina. Ei heinittynyt pihapiiri, alkeellinen mökkimiljöö eikä mikään muukaan epäkohta saanut enää päätä kääntymään. Paikka Keiteleen rannalla ja vieläpä kohtuuhintaan vakuutti perheen. Lopuksi Matti oli aivan yhtä innostunut ajatuksesta kuin Arjakin.

Mökkikauppojen aikaan pidettiin Laukaan asuntomessut, joiden osastolta myymättä jäänyt huvimaja päätyi Arjan ja Matin mökkipihaan. Majan koko on huimaavat 14,8 neliötä eli piirun verran alle neliörajan, jonka ylittäville rakennuksille vaaditaan rakennuslupa. Huvimajalle löytyi heti paikka uudella mökkitontilla. Alle tarvittiin vain riittävä sorakerros ja pilariperustukset.

– Huvimaja kasattiin ensin tukikohdaksi, jossa voisi viettää aikaa mökkiremontin aikana. Hauskaa on, että koko maja käännettiin loppujen lopuksi naapureiden toiveesta toisin päin. Elementeistä koostuva rakennus oli onneksi helppo purkaa ja siirtää, Matti kertoo.

Huvimajassa valmistetaan ruokaa, katsellaan avotulta ja pelataan lautapelejä. Mökissä käydään lähinnä vain nukkumassa.
Kesäkeittiön laskutaso on helppohoitoista kiveä, joka on omasta myymälästä.

Mökkirakennus itsessään henki 1960-luvun tunnelmaa, joka oli viehättänyt edellistä omistajaa. Uudet mökkeilijät siirsivät sisäänkäynnin paikkaa, uusivat lattiat, remontoivat keittiön ja kunnostivat kaikki pinnat. Oleskelutilaan päätyi oman yrityksen tiloissa ollut malliuuni. Asennuspaikalta purettiin pois tiilitakka, joka ei tuottanut riittävästi lämpöä.

Koko remontin ajan kesäkeittiöksi muuntautunut huvimaja palveli ruokakeskuksena ja oleskelutilana.

– Huvimajan keittiö on mallikeittiön pätkä, jonka hinta ei päätä huimannut. Majassa on kaasuliesi ja -jääkaappi. Kaasupullot on sijoitettu turvallisuussyistä rakennuksen ulkopuolelle, Matti kertoo.

Laura opiskelee Tampereella. Mökillä hän viihtyy sup-laudan kanssa järvellä. Arja sai Matilta huutokauppakiellon huudettuaan lasikuistille vanhan sivustavedettävän sohvan. Samalla reissulla sisustaja osti peräkärrykuormallisen tavaraa.

Arjalla ja Matilla on aina meneillään jokin projekti, ja kunnostamista riittää. Jos se loppuisi, olisi Arjalla jo mielessään jokin uusi idea. Nyt he haaveilevat tiskipaikasta huvimajan yhteydessä. Käytännössä ruokaa ei koskaan valmisteta sisällä mökissä vaan aina kesäkeittiössä.

– Puuhaaminen on meille rentoutumista työviikon jälkeen. Vain harvoin Matti malttaa maata riippukeinussa, mutta niinkin on todistettavasti tapahtunut, Arja paljastaa.

Matin salainen loimutusresepti vaatii valkoviiniä, sitruunaa, mausteita ja kärsivällisyyttä.

Kun mökki ostettiin vuonna 2004, olivat perheen lapset Laura ja Patrik vielä pieniä. Patrik oli pienenä oikea Indiana Jones, sillä minne mies menikin, oli hänellä asiaankuuluva huopahattu ja tarvikelaukku mukana. Samainen poika tosin heitteli sujuvasti työkaluja salaa laiturilta järveen. Naapurin Lassi kertoo todistaneensa työkalunakkelijan toimet kerran, jos toisenkin.

– Nyt meidän Indiana Jones kalastaa järvellä ja valmistaa moitteettomasti loimulohta avotulella. Varmuuden vuoksi Jonesin tarvikkeet ovat visusti tallessa mökin olohuoneen kaapissa. Työkalut saavat olla jo rauhassa, Arja kertoo.

Kalaisan Keiteleen mökkipoukamat ovat perheelle tuttuja. Kalareissuilla on sattunut myös kommelluksia. Kerran pitkällä veneretkellä perämoottorista loppui bensa, ja perheen miehet palasivat mökkisaareen soutaen.

Kesäkokin mielestä huvimajan tulisijassa parasta ovat savun suora ohjautuminen ulos ja kivinen laskutaso. Sopiva tuli lohen loimutukseen tehdään koivupuilla. Kala pidetään sopivalla etäisyydellä tulesta erillisen telineen avulla.

Aamuyöllä koetaan verkkoja, joiden saalis on yleensä ahvenia. Kesäkeittiön kalatarjonnasta mitalin saa miesväen lujasta yrityksestä huolimatta Arja. Hänen ylös vetämänsä hauet ja ahvenet ovat kaikkein isoimpia.

– Kerran iltakalan aikaan hauki katkaisi onkeni ja kalalakki putosi Keiteleeseen. Varmuuden vuoksi ilmoitin, että jos joku näkee hauen Tjäreborgin vihreä lippalakki päässä vavan kanssa, on omaisuus minun, ei hauen, Arja veistelee.

Mökkeily on lasten kasvettua muuttunut mukavuuksiltaan laajemmaksi, mutta juoksevaa vettä ja sähköä ei edelleenkään ole. Rantaan on sen sijaan rakennettu sauna- ja aittakokonaisuus, johon on sulavasti liitetty kuivakäymälä ja palju. Kesäiltoina perhe saunoo ja paljuilee pitkän kaavan mukaan.

Laura ja Arja varmistavat kesäkeittiössä salaatin. Miesväen tehtävä on aina loimuttaa kala. Tulipaikan loimutustelineen avulla kala kypsyy tasaisesti.

– Minulla on salainen loimutusresepti. Siihen kuuluu kalan valelu valkoviinillä, jota saattaa joskus kulua myös avustaviin toimenpiteisiin, Matti kertoo velmuillen.

Kalaisa Keitele on tullut tutuksi. Komeimmat saaliit vetää Arja.

Kesäiltojen hämärtyessä naapurista kantautuu vaimea musiikki. Vuosien varrella mökkinaapurit ovat polttaneet yhdessä kokkoa ja kertoneet monta kalavaletta puolin ja toisin.

– Vuosien varrella mökkimuistoja on kertynyt monta. Eräänä kesäiltana kantautui naapurista Suvivalssi Matin ja minun hääpäivän kunniaksi, ja niin me tanssimme sen tässä mökkipihalla naapurin Lassin innoittamana, Arja kertoo.

Sunnuntaina on aika palata mökkimaisemasta kaupunkiin. Ricki-koira on etsinyt silloin piilopaikan, josta se pitää kantaa autoon. Kukaan ei haluaisi lähteä, ja Arjakin on miettinyt piilopaikkaa jo valmiiksi – seuraavaksi on Matin aika kantaa mökkiemäntä autoon.

Mökin lasikuistin eteen jäävällä patiolla pari nauttii aamukahvit. Sen pöytä on palvellut pariskunnan entisessä kodissa. Aurinkopaneelit tuovat sähköä mökkiin, ja työkalut toimivat aggregaatin avulla.

Kommentoi »