Kotivinkki

Huovuta itse tyynyHuovuta itse tyyny

Märkähuovuttaminen on yksinkertaista ja mieltä rauhoittavaa. Huovuttamalla saat taatusti yksilöllisen tyynyn!
Teksti Elina Vikman

Ennen kuin aloitat:

Villa kutistuu noin 30 % pienemmäksi työvaiheiden aikana ja reunoista tulee epätasaiset. Huomioi tämä kun aloitat huovuttamisen.

Aseta huovutuksen alle jätesäkki suojaamaan alustaa vedeltä ja saippualta.

Näitä tarvitset:

*karstattua ruskeaa villaa 400 g *pinkkiä villaa 50 g *saippuaa *vettä *kulho *veitsi *jätesäkki *pyyhe/kangaspala *putki (imurin putki, puuvarsi tms.) *kangasliitu *viivoitin *sakset *silmäneula *villalankaa

Tee tyyny näin:

1. Karstatussa villassa on levymäisiä kerroksia. Irrota kerros mahdollisimman yhtenäisenä palana tai aseta pienempiä osia hieman limittäin kunnes levy on toivotun kokoinen.

2. Aseta toinen kerros ensimmäisen päälle siten, että kuidut ovat eri suuntaan kuin ensimmäisessä kerroksessa. On tärkeää, että aina kerroksen vaihtuessa myös karstaussuunta vaihtuu. Lisää vielä ainakin kaksi kerrosta. Jos kerrokset ovat ohuita, laita niitä useampi, useampi ohut kerros on parempi kuin muutama paksu. Kerroksittain kasattu villapino on erittäin muhkea, mutta se litistyy silmissä työvaiheiden aikana. Liian ohuesta pinosta huovutettu työ kuultaa läpi.

2. Ota astiaan 5 dl lämmintä vettä (noin 45°C), sekoita joukkoon 1,5 ruokalusikallista veitsellä vuoltua saippuaa. Vaihda vesi aina sen jäähdyttyä uuteen, pidä saippuasuhde samana.

3. Ota kädellä saippuavettä keskelle. Hiero pintaa kämmenellä pyörivin liikkein erittäin hellävaraisesti, jotta kerrokset pysyvät paikoillaan. Laajenna pyöritystä kohti reunoja aina vettä lisäten. Kun työ alkaa huopumaan, huovuta voimakkain liikkein, lopussa jopa runnoen. Kuvan tyynyn palaa huovutettiin käsin reilu tunti. Käännä ja huovuta myös toiselta puolelta, nyt lyhyempi aika riittää. (kuva 2)

4. Jos käytät toista väriä koristeena, aseta sitä pohjan päälle haluttuun muotoon. Koska kuviosta haluttiin liekkimäinen, hierottiin pinkki villa pystysuorin liikkein ruskeaan kiinni. Aluksi erittäin hellästi, sitten voimakkaammin. (kuva 3.)

5. Huuhtele huovutusta lämpimän veden alla.

6. Aseta huovutettu työ kankaan tai pyyhkeen päälle, käännä tekstiilin reunat huovutuksen päälle. Kääri tiukalle rullalle putken ympärille. (kuva 4.)

7. Rullaa putkella olevaa työtä 5 min. Avaa rulla, kääri toiseen suuntaan ja rullaa taas 5 minuuttia. (kuva 5)

8. Laita huovutus kuuman veden alle, sitten kylmän, jotta saippua huuhtoutuu pois. Toista rullaukset kertaalleen molempiin suuntiin.

9. Valmista tyynyn takakappaletta varten toinen huovutettu pala, koristeväri voi olla vain päällisen etupuolella.

10. Anna huopien kuivua tasaisella alustalla. Kun huovat ovat lähes kuivia, höyrytä niitä harson läpi, nyt voi käsillä vielä hieman muokata levyjä.

10. Piirrä tyynyn reunat huopiin, leikkaa saksilla.

11. Ota lujaa villalankaa neulansilmään ja ompele 3 sivua etupistoilla kiinni. Pujota tyyny sisään ja ompele viimeinen sivu umpeen.

Kuvat Ullamaija Hänninen  

Julkaistu: 16.9.2010