Unelmien Talo&Koti

Tämä pikkumökki kestää koreana joulusta toiseen! Näin rakennat piparkakkutalon huovasta

1

Ompele joulukoristeiden klassikko tällä kertaa huopakankaasta, niin saat pikkutontut asettumaan taloksi useammaksi vuodeksi. Varoitus: tästä piparitalosta ei kannata haukata palasta!
Kuvat Hannes Paananen

Tee satujen piparkakkutalo mallimme mukaan tai toteuta vaikka oman kotitalosi pienoismalli ohjetta mukaillen. Talo kaunistuu entisestään, kun valaiset sen led-valoilla.

Huopainen piparkakkutalo – tarvikkeet:

 • huopaa, jonka paksuus on 3 mm (esim. Hobby Point)
 • ruskeaa, beigeä ja pinkkiä askarteluhuopaa (mallitalon tarvikkeet ovat pääosin Sinellistä)
 • vaaleanpunaista fleeceä
 • sydänkoristenauhaa ja lehtikoristenauhaa
 • värikkäitä pikkunappeja
 • vihreitä muovihelmiä
 • muovikristalleja
 • hiutalekoristeita
 • samettinauhaa
 • pitsinauhaa
 • puuvillalankaa ja terävä kanavaneula ompeluun
 • lasi- ja puuhelmiä sekä askarteluliimaa
 • tikkaita, kelkkoja ja kuusia koristeluun
 • liivatelehtiä ikkunoiksi.

Huopainen piparkakkutalo valmistuu näin

1. Piirrä talolle haluamasi muotoiset kaavat tai käytä valmiita piparkakkutalon kaavoja. Voit myös tulostaa malliksi kaavat, jotka löydät löydät jutun lopusta pdf-liitteenä. Mallikaavat ovat pienoiskoossa. Taloon tarvitset kaksi päätypalaa, kaksi sivupalaa ja kaksi kattopalaa, oven, ikkunaluukut sekä savupiipun.

2. Leikkaa talon kappaleet 3 millimetriä paksusta huovasta, ja leikkaa kappaleisiin ikkunat ja oviaukko. Leikkaa piparitalolle huovasta myös alusta (halkaisija noin 35 cm).

3. Ompele sydännauhaa kaikkien seinäkappaleiden reunoille.

4. Valmista päätyseinä, johon ovi tulee: Liimaa samettinauhaa ovensuun ympärille. Ompele lasihelmien avulla lumihiutalekoristeet seinän yläosaan. Ompele lehtikoristenauhaa seinään oven ympärille. Liimaa oveen koristenauhaa ja tee ovenkahva kahdesta puuhelmestä.

5. Valmista toinen pitkä seinä: Ompele puuvillalangalla etupistoja ikkunoiden ympärille. Leikkaa pinkki huopasydän ja ompele se ikkunoiden väliin. Ompele sen ylä- ja alapuolelle hiutalekoriste. Leikkaa ja liimaa liivatteesta ikkunaruudut. Leikkaa pitsinauhasta ikkunoiden levyiset verhot ja liimaa ne paikoilleen.

6. Valmista toinen päätyseinä: Ompele etupistoja pyöreän ikkuna-aukon ympärille. Ompele lehtikoristenauhaa risteilemään seinäpinnalle ja ikkunan alle yksi hiutalekoriste. Leikkaa ja liimaa liivatteesta ikkunaruutu.

7. Valmista toinen pitkä seinä: Ompele etupistoja ikkunan ympärille. Leikkaa ikkunaluukkuihin pinkit sydämet ja ompele ne kiinni etupistoilla puuvillalangalla. Ompele luukut ikkunan reunoille. Ompele ikkunan alle yksi hiutalekoriste. Leikkaa ja liimaa liivatteesta ikkunaruutu. Leikkaa pitsinauhasta ikkunan levyinen verho ja liimaa se paikalleen.

8. Leikkaa ruskeasta ja beigestä askarteluhuovasta kattopalojen levyiset ”piparkakkureunaiset” suikaleet. Tee molempia kattopaloja varten kolme ruskeaa ja kaksi beigeä raitaa, ja aseta ne lomittain kattopalojen päälle aloittaen alhaalta niin, että piparkakkureuna jää aina näkyviin.

9. Leikkaa fleecestä pieniä pyöreitä paloja ja aseta yksi jokaiseen katon kaareen. Ompele ympyröiden päälle vihreät muovihelmet ja kiinnitä samalla kerrokset toisiinsa.

10. Liimaa värikkäitä pikkunappeja kattoon kahteen riviin.

11. Ompele muovikristalleja katon räystäisiin jääpuikoiksi. Jokaisen kristallin päähän tulee yksi kirkas lasihelmi, jotta ompelu onnistuu.

12. Ompele talon seinät kiinni toisiinsa nurjat puolet vastakkain, jolloin ommel jää näkyviin. Käytä valkoista lankaa ja etupistoja.

13. Ompele kattopalat seinien varaan ja leikkaa niiden yhdistymiskohtaan, katonrajaan, fleeceä lumikinokseksi.

14. Tee savupiippu liimaamalla ja ompelemalla kappaleet yhteen. Laita piippu paikalleen.

15. Lisää piippuun hieman vanua savuksi ja koristele piha kuusilla ja kelkoilla.

Julkaistu: 13.11.2018