Meidän Talo

Huonejako uusiksi! Satavuotiaan paritalon yläkerran pienet makuusopet yhdistettiin valoisaksi tilaksi

Huonejako uusiksi! Satavuotiaan paritalon yläkerran pienet makuusopet yhdistettiin valoisaksi tilaksi
1920-luvun talon yläkerta muuttui täysin, kun pieniä ja epäkäytännöllisiä makuusoppeja yhdistettiin. Samalla saatiin reilusti lisää säilytystilaa.
Julkaistu: 8.7.2019

Alun perin työläisasunnoksi rakennetun käpyläläisen paritalon yläkerta on vuosien saatossa kokenut monta muutosta. Kun talon nykyinen omistaja muutti taloon, oli yläkerrassa kolme pientä makuutilaa ja vessa. Neliöitä oli yhteensä noin 40. Tilojen epäkäytännöllisyys ja säilytystilojen vähyys aiheuttivat jatkuvasti päänvaivaa.

Tältä yläkerrassa näytti ennen remonttia.

Mitä haluttiin?

Remontin lähtökohtana oli avaruus ja selkeys.

– Kaikelle pitää olla paikkansa, jotta tavarat on helppo pitää järjestyksessä, eikä ylimääräistä kerry nurkkiin. Halusin mahdollisimman paljon yhtenäistä lattiapintaa ja tilantuntua, Juha Ala-Hiiro kertoo.

Ideana oli yhdistää kaksi pientä makuuhuonetta ja tehdä pienestä makuusopesta erillinen huone. Huoneet jaettiin kummankin makuuhuoneen puolelta käytettävällä kaapistoseinällä, jotta kaikki tila saataisiin hyötykäyttöön.

Isomman makuuhuoneen neliöt on hyödynnetty kekseliäästi. Hankalasti sisustettavaan ja matalimmillaan vain 60 senttimetriä korkeaan tilaan nikkaroitiin kahdesta vanhasta sängystä yli kolme metriä pitkä vierasvuode, jossa pienemmät vieraat voivat nukkua varpaat vastakkain. Päiväpeittona on Finarten Kievari-viltti.
Uuden huonejärjestyksen myötä yläkerran päätyikkunan ääreen saatiin sovitettua työpiste. Uusien patterien ja lämpöeristyksen lisääminen näkyi heti lämmityskustannuksissa.

Mitä tehtiin?

Remontissa ei säästetty vanhaa. Kaikki pinnat uusittiin. Samalla parannettiin yläkerran lämpö- ja äänieristystä. Myös patterit vaihdettiin. Lattioiden lastulevy-muovimatto-yhdistelmä purettiin ja alta löytynyt alkuperäinen lautalattia hiottiin ja maalattiin. Valaistus piti miettiä uusiksi, sillä valaisimen paikkoja ja pistorasioita oli koko yläkerrassa vain muutama. Työtä riitti, sillä talon isäntä teki remontin pääosin itse.

– Vanhan talon remontissa matkaan tulee aina mutkia. Aluksi näytti, että lastulevyjen alta paljastuu kohtuullisen hyväkuntoinen ponttilautalattia, mutta lopulta yli puolet piti tehdä uusiksi, Juha sanoo.

Mitä ei voi piilottaa, sitä kannattaa korostaa. Remontin yhteydessä kantavia rakenteita jouduttiin tukemaan ja lisäämään. Pylväät ja tukipalkit luovat syvennykselle kauniin kehyksen.

Mitä saatiin?

Juha on lopputulokseen tyytyväinen.

– Erityisesti iloitsen hyvin mietityistä vaatesäilytysratkaisuista, sillä ne auttavat pitämään arjen järjestyksessä. Isoon makuuhuoneeseen mahtuu nyt nukkumaan kokonainen perhe.

– Minulla käy paljon vieraita, ja huone on ollut kovassa käytössä. Jopa niin kovassa, että olen siirtynyt kokonaan nukkumaan pienempään makuuhuoneeseen, Juha naurahtaa.

Myös pienempään makuuhuoneeseen mahtuu parisänky. Takaseinää piristää koivunrunkoaiheinen tapetti. Lautalattiat maalattiin Betoluxilla sinertävän harmaaksi. Koristetyynyt ovat Finarten.
Liukuovien ansiosta koko kaapin sisällön näkee helposti. Näppärillä sisusteilla vyöt ja kravatit saivat oman paikan. Kaappikokonaisuus on Ikean.
Remontissa saatiin yhteensä kuusi metriä 44 cm syvää kaappitilaa. Metrin syvyisiin yläkaappeihin mahtuvat enemmän tilaa vievät kausivaatteet. Yläkaappien liukuovet on tehty massiivipuulevystä. Liukuovet säästävät tilaa ja peilipinta tuo huoneeseen lisää valoa.

Yläkerran huonejako ennen ja jälkeen remontin

Mitä remontti maksoi?

  • Vaatekaapit 3 000 e
  • Yläkaapiston materiaalit 500 e
  • Sähkötyöt tarvikkeineen 700 e
  • Valaistus 600 e
  • Patterit 600 e
  • Maalit 600 e
  • Eristeet 1 000 e
  • Lattialaudat 600 e
  • Muut rakennusmateriaalit 1 500 e

Yhteensä 9 100 euroa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »