Huolitellun pihan merkitys on kasvanut asuntokaupoilla – ”Isot nurmikentät ovat historiaa”, väittää välittäjä
Piha ja puutarha
Huolitellun pihan merkitys on kasvanut asuntokaupoilla – ”Isot nurmikentät ovat historiaa”, väittää välittäjä
Oletko laskenut, kuinka paljon pihasi istutuksineen, terasseineen ja kiveyksineen on imenyt rahaa ja aikaa? Lue kiinteistönvälittäjien vinkit siihen, millainen piha on myyntivaltti – ja millainen piha vaikeuttaa asunnon myymistä!
7.6.2018
 |
Meillä kotona

Nurmikon sijaan moni ostaja haluaa kiveyksen ja pation

Iso nurmikko vaatii huolenpitoa, eikä sellaisia enää juuri näe uusien talojen pihoilla, sanoo kiinteistönvälittäjä, toimitusjohtaja Santtu Syväpuro.

Toimitusjohtaja ja kiinteistönvälittäjä, lkv, Santtu Syväpuro itähelsinkiläistä Estaconista:

”Pihan merkitys asuntokaupoilla on korostunut viimeisten 5–10 vuoden aikana. Olen ollut alalla 22 vuotta, ja muutos on ollut selvä. Tätä kuvaa se, että aiemmin minulla oli kolme pihasuunnittelija-kontaktia, nyt heitä on noin 20. Ammattiryhmän kasvu kertoo osaltaan siitä, että ihmiset pitävät pihaa yhä tärkeämpänä osana kotiaan.

Jos piha on niin sanotusti valmis, asunto menee kaupaksi huomattavasti nopeammin kuin silloin, mikäli piha on jätetty retuperälle.

Pihan kunto näkyy kiinteistön tai asunnon arvossa. Vieläkin merkittävämpää myyjän kannalta on vaikutus myyntiaikaan. Jos piha on niin sanotusti valmis, asunto menee kaupaksi huomattavasti nopeammin kuin silloin, mikäli piha on jätetty retuperälle.

Isot nurmikentät ovat historiaa – uusien talojen pihoilla niitä ei juurikaan enää näe. Sen sijaan haluttuja ovat esimerkiksi kiveykset, lasitetut terassit, istutuskaukalot ja vesialtaat.

Tämä liittyy helppohoitoisuuden trendiin. Valtaosa asunnon ostajista arvostaa sitä, että piha on valmis ja että se näyttää hyvältä ympäri vuoden ilman valtavia ponnistuksia.

Toinen tärkeä asia on se, että pihalla mahtuu tekemään jotakin: lapsiperheet haluavat trampoliinin ja tilaa sulkkispeleille. Pihaa ei siis kannata rakentaa ja istuttaa tukkoon.”

Ainavihannat kasvit näyttävät hyvältä vuoden ympäri.

Kaunis mutta työläs piha voi vaikeuttaa talon myyntiä

Hyvin hoidettu piha viestii siitä, että asukas on pitänyt kodistaan huolta, sanoo kiinteistönvälittäjä Nina Julkunen.

Pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla toimiva kiinteistönvälittäjä, lkv, osakas Nina Julkunen, Huom!-kiinteistönvälitysyrityksestä:

”Olen myynyt omakotitaloa, jossa oli valtava, aivan upea puutarha. Siellä kasvoi satoja, ellei tuhansia kukkia, ja nurmikkoalaa oli runsaasti. Koska sellaisen pihan hoitamiseen menee aikaa, ostajakunta oli rajallinen. Tämä vaikutti myös talon myyntiaikaan.

Jos olet myymässä kotiasi ja sen pihaan on satsattu, kannattaa ehdottomasti ajoittaa myynti kesään tai kevääseen.

Jos piha on kovin työläs, osa ostajakandidaateista voi pelätä, kuinka puutarhaa ehtii ja osaa pitää kunnossa. Ihmiset ovat nykyään kiireisiä, ja siksi helppohoitoinen piha on myös helpoin myytävä.

Vaikkei itse olisi yhtään puutarhaihminen, piha kannattaa pitää perussiistinä. Se helpottaa tilannetta silloin, kun asunnon vaihtaminen tulee ajankohtaiseksi.

Ennen asuntonäyttöä nurmikko kannattaa aina leikata ja huolehtia muutenkin, että piha näyttää huolitellulta.

Jos olet myymässä kotiasi ja sen pihaan on satsattu, kannattaa ehdottomasti ajoittaa myynti kesään tai kevääseen. Jos asuntoa myy muina vuodenaikoina, kesällä otetut pihakuvat ovat ehdotonta plussaa.”

Hittejä nyt: lasitetut terassit, kivetykset ja ulkoporealtaat

Laatoitus houkuttaa monia, sillä se vähentää hiekan ja muun lian kulkeutumista pihalta ulos, sanoo kiinteistönvälittäjä Jenna Vuotinen.

Kiinteistönvälittäjä, lkv, partner Jenna Vuotinen Bo LKV Turusta:

”Piha on asunnon kruunu – vähän kuin kampaus naiselle, vanteet autolle tai puku miehelle.

Huoliteltu piha jouduttaa asunnon myymistä ja vaikuttaa myönteisesti sen hintaan. Toki pihan laittaminen myös syö rahaa, mutta asunnon myynnin näkökulmasta se kannattaa kyllä. Useimmiten pihaan satsatut eurot saa takaisin asuntoa myydessä.

Valmis ja helppohoitoinen piha on ehdoton myyntivaltti.

Tämän hetken hittejä ovat isot, ehkä lasitetut terassit, kivetykset ja ulkoporealtaat. Suomen oloissa hyvä valaistus on tärkeä elementti: se helpottaa liikkumista pimeällä ja korostaa pihan yksityiskohtia.

Valmis ja helppohoitoinen piha on ehdoton myyntivaltti. Kiireistä elämää elävät ostajat arvostavat muuttovalmista kotia.”

Kommentoi »