Maku

Höyrymehu

Höyrymehu

Itsetehty mehu maistuu kesällä janojuomana ja talvella lämmitettynä.
Teksti Mervi Melasniemi
Mainos

Näin valmistat höyrymehua mehumaijalla

  • Punnitse marjat ja huuhdo ne tarvittaessa. Poista lehdet ja mahdolliset pilaantuneet marjat. Marjoja ei tarvitse perata.
  • Täytä mehustimen alaosa vedellä ja kuumenna.
  • Käytä marjakiloa kohti sokeria 300-500 g eli 3 1/2 – 6 dl.
  • Lado marjat ja sokeri kerroksittain marjakehikkoon (rei’itetty osa) niin, että alimmainen ja päällimmäinen kerros on marjoja.
  • Sulje kansi tiiviisti.
  • Yhdistele marjalajeja, jolloin saat makuvaihtelua.
  • Anna pohjakattilassa olevan veden kiehua voimakkaasti koko mehustamisen ajan.
  • Ota ensimmäinen mehuerä noin 20 minuutin kuluttua astiaan ja kaada takaisin marjojen päälle.
  • Anna marjojen mehustua 1 – 1 1/2 tuntia, kunnes marjat ovat vaalentuneet.
  • Älä pullota mehua suoraan höyrystimestä, koska eristä tulee voimakkuudeltaan ja sokeripitoisuudeltaan vaihtelevia.
  • Valuta mehu isoon kattilaan.
  • Täytä kuumennetut pullot suppilon avulla piripintaan ja sulje heti puhtailla korkeilla.
  • Voit valmistaa mehua myös ilman sokeria. Valuta mehu tällöin muovipulloihin ja pakasta säilyvyyden varmistamiseksi.
Julkaistu: 9.8.2010
Katso myös nämä