Meidän Mökki

Höylähirsimökin lisäeristys – näin teet mökkisi seinistä, katosta ja lattiasta entistä tiiviimmät

Höylähirsimökin lisäeristys – näin teet mökkisi seinistä, katosta ja lattiasta entistä tiiviimmät
Höylähirsimökin lisäeristys kannattaa usein tehdä hirren ulkopuolelle, jotta rakenteiden hengittävät ominaisuudet säilyvät. Samassa yhteydessä kannattaa tarkastaa myös onko lattian ja katon eristyksiä tarvetta parantaa.
Julkaistu: 20.3.2020
Höylähirsimökin lisäeristysprojekti kannattaa aloittaa kutsumalla paikalle alan ammattilainen. Hän kartoittaa lisälämmöneristystä kaipaavista rakenteista yläpohjan, seinät, ikkunat, ovet ja alapohjan. Samalla myös lämmitys ja ilmanvaihto tulee tarkistaa. Kartoituksen yhteydessä saadaan suuntaa antavia kustannusarvioita, jotta voidaan todeta työn järkevyys ja toteutus.
Esimerkkitapauksena oleva 150 millin höylähirsimökin seinä on järkevintä lisäeristää ulkopuolelle, koska näin saavutetaan kosteusteknisesti ja ilmatiiveydeltään varma ja toimiva ratkaisu. Samalla joudutaan uusimaan julkisivulaudoitus, mikä muuttaa mökin ilmettä. Usein ikkunat ja ovet kannattaa vaihtaa nykypäivän vaatimusten mukaisiksi samassa yhteydessä.
Hirsiseinän ulkonurkat voidaan katkaista seinän tasaan, kunhan varmistetaan rakennesuunnittelijalta nurkan tuenta niin, että liitokset pysyvät kiinni. Tämä onnistuu esimerkiksi kiinnittämällä sinkitty, metallinen reikänauha kulman ympäri (n. 300 + 300 mm) jokaiseen hirsikertaan.

Höylähirsimökin lisäeristys toteutetaan näin

Kiinnitä alaohjauspuu tai pelti alimmaisen hirren alareunaan. Käytä kovaa 50 millin tuulensuojavillalevyä, jonka pinnassa on tuulensuojakangas. Asenna höylähirren päälle ohut ja pehmeä 20–30 millin tiivistysvillaeriste, ennen villalevyn kiinnittämistä.
Kiinnitä tuulensuojavillalevyt muovisilla piikkivälikkeillä levyn saumoista ja keskeltä nauloilla tai ruuveilla. Hirsiseinän päällä ei tarvita erillistä puukoolausta, mutta ikkuna- ja oviaukkojen pieliin sellainen tarvitaan.
Tuulensuojakankaan saumat teipataan huolellisesti tähän tarkoitukseen tarkoitetulla tuulensuojateipillä.
Leikkaa kulmissa ja ikkuna-aukoissa ylimääräinen villa pois niin, että kangas jää ehjäksi. Käännä kangas leikatun villan yli ja teippaa huolellisesti. Kiinnitä teippi vähän karmin päälle ikkuna- ja ovi-aukoissa.
Jos tahdot tehdä julkisivulaudoituksen vaakaan, asenna kiinnitys- ja tuuletusrimat (lauta 22–25 mm) pitkillä ruuveilla hirsiseinään suoraan, muovisten kiinnitysvälikkeiden päälle. Voit oikaista tarvittaessa seinää ruuveja kiristämällä tai löysäämällä.
Tämän jälkeen lisäeristys on julkisivulaudoitusta sekä pieli- ja kulmalautoja vaille valmis. Kenties jyrsijöiltä suojaava verkotus, niin sanottu hiirilista, olisi syytä asentaa tuuletusraon alareunaan ennen verhoilua.

Lisää tiiveyttä ylös ja alas

Myös katon ja lattian eristystä voi olla järkevä tehostaa samassa yhteydessä.
Eristyksen lisääminen ullakolle, tasakertaan, on helpoin ja halvin ratkaisu. Varmista kuitenkin, että tuuletus räystäältä ja päätyjen aukoista toimii. Eristettä pitäisi asentaa vähintään 300 mm.
Jos vino yläpohja on tarkoitus saada myös lämpimäksi, on eriste asennettava kattorakenteeseen. Silloin on suositeltavaa käyttää katon kannattajien väliin asennettavaa polyuretaanilevyä.
Lattian eristyksen parantaminen on työlästä, sillä yleensä vanha lattia on purettava pois. Uusi eristetään vähintään 150 mm polyuretaanilevyillä niin, että lattian koolausten ja eristeiden saumat vaahdotetaan huolellisesti.
Kun kaikki rakenteet on eristetty ja tiivistetty, pitää vielä huolehtia, että ilmanvaihto toimii. Helpoin tapa on laittaa huippuimuri painovoimaisen ilmanvaihtohormin päähän ja tehdä esimerkiksi makuuhuoneiden ulkoseiniin korvausilmaventtiilit. Lopuksi kannattaa harkita ilmalämpöpumpun hankintaa pitämään ylläpitolämpöä.
Lämmöneristysremontti voi kasvaa melko mittavaksi, mutta toisaalta lisäeristyksen myötä rakennus pysy lämpimänä myös talvisaikaan.
Kommentoi »