Kotivinkki

Hortensiat ovat loistavia leikkokukkia – näin käytät niitä asetelmissa

Hortensiat ovat loistavia leikkokukkia – näin käytät niitä asetelmissa
Loppukesä ja syksy ovat muhkeiden hortensioiden aikaa. Kukat kestävät onneksi pitkään myös maljakossa.
Julkaistu: 1.8.2018
Tee hortensiakranssin pohja muutamasta pajunvitsasta tai tukevasta rautalangasta. Kiedo kranssipohjan ympärille kuivuneita sananjalan tai muun saniaisen lehtiä. Sido yksittäisiä hortensian kukintoja nippuina kranssirenkaaseen ohuella kukkasidontalangalla tai puolalangalla. Vaikka hortensia kestää maljakossa pitkään, kranssissa kukka on hetken ilo. Osa hortensioista kuivuu kuitenkin kauniisti.
Jalohortensian kukinnot siivittävät romanttisiin tunnelmiin, kun yhdistät ne harsokukkiin. Niputa hortensian kukan ympärille harsokukan keveitä kukkaoksia mansetiksi ja sido hamppunarulla yhteen. Lasipurkeista syntyvät rennot maljakot. Juhlasomistus on valmis!
Jaa muhkeat kukinnot kynttilälle mansetiksi. Kukkaisaan tunnelmaan ei lehtiä kaivata. Puuvartinen hortensia kannattaa laittaa imupinnan leikkaamisen jälkeen kuumaan (ei kuitenkaan tulikuumaan) veteen.
Yhdestäkin kukkaoksasta riittää iloa pitkään, eikä asetelmaan muuta tarvita. Kuvassa jalohortensia ’Twist’n Shout’ ja syyshortensia. Vaikka hortensia näyttäisi maljakossa nuutuneelta, se saattaa elpyä upeaksi, kun leikkaat varteen uuden imupinnan ja vaihdat maljakkoon uuden, kuuman veden.
Patiot ja parvekkeet kukitetaan jalohortensioilla. Kukista saa nauttia pitkälle syksyyn, jolloin viileys värittää ne syysasuun. Osa jalohortensioista myös talvehtii avomaalle istutettuna, mutta talvetusta voi kokeilla myös kellarissa.
Pallohortensia ’Hayes Starburstin’ muhkeat kukat ovat kerrannaiset, ja ne muodostavat komean kukinnon. Leikkaa hortensian kukkaoksia ja yhdistä niitä rentoihin kärhön kukkiin. Koska hortensia haihduttaa runsaasti vettä, siitä voi napsia lehdet pois ennen maljakkoon panoa.

Kasvata leikkokukat itse

  • Puutarhassa avomaalla menestyvät parhaiten köynnöshortensia, pallohortensia, kuutamohortensia, mustilanhortensia ja syyshortensia.
  • Jalohortensia on muhkea ruukkukasvi, jolla luot kukkaloistoa varjoisille ja puolivarjoisille parvekkeille tai terasseille. Sitä voi kasvattaa myös sisällä ruukussa. Jotkut jalohortensiat menestyvät avomaalla Keski-Suomen korkeudelle asti. Suojaaminen parantaa talvehtimismahdollisuuksia.
  • Hortensiat nauttivat tasaisesta kosteudesta ja hajavalosta. Jalohortensiat esimerkiksi suositellaan istuttamaan avomaalla paikkaan, jossa kasvi saa valoa 6–8 tuntia päivässä mutta on varjossa päivän kuumimpaan aikaan. Sopiva kasvupaikka on tuore, ravinteikas ja syvämultainen.
  • Istuta hortensiat happaman maan kasveille tarkoitettuun havurodomultaan. Kastele niitä tasaisesti mutta kohtuudella. Liika kastelu saa kasvin muodostamaan paljon lehtiä ja kukinta kärsii. Liian märässä maassa juuret eivät saa tarvitsemaansa happea.
  • Hortensiat tarvitsevat ravinteita runsaaseen kukintaan. Anna niille hitaasti liukenevaa lannoitetta. Voit sekoittaa mullan sekaan lannoiterakeita tai kasteluveteen kastelulannosta. Älä kuitenkaan lannoita liikaa, sillä lannoitteiden typpi saa hortensian vain kasvattamaan lehtimassaa. Kalium auttaa kukkien muodostukseen. Erityisesti Pohjois-Suomessa kannattaa lannoittaminen lopettaa ajoissa, elokuun loppuun mennessä, jotta kasvi ehtii tuleentua eli valmistautua talveen.
  • Jalohortensian kukkien väri vaihtelee maan happamuuden mukaan. Osa lajikkeista esimerkiksi värittyy siniseksi maan ollessa hapan. Väri myös muuttuu kasvukauden edetessä.
Jalohortensia ‘Twist’n Shout’ on rehevä- ja tiiviskasvuinen, ja se sopii kukkapenkin lisäksi ruukussa kasvatettavaksi. Kukat saavat syksyisen ilmeen ilmojen viiletessä. Myös lehdet värittyvät punaiseen ruskaväriin.
Jalohortensia ’Magical Coralin’ kukat muuttavat väriä kukkien kehittymisen, maan happamuuden ja ilman viileyden mukaan. Uusien jalohortensioiden talvehtimisesta avomaalla ei ole tietoa, mutta kokeilu voi onnistua.
Kommentoi »