On heinäkuu 2020. Suvi ja Jukka Mäkinen naputtelevat ilmoituksen Toriin: “Halutaan ostaa remontoitava omakotitalo läheltä Turun keskustaa.”
Pariskunta on etsinyt uutta kotia kolme kuukautta, kun syyskuussa tärppää. Vuonna 1920 rakennettu lautaverhoiltu hirsitalo vaikuttaa kiinnostavalta. 140-neliöisen talon alakerrassa on eteinen, keittiö ja kaksi huonetta. Pikantin lisän kokonaisuuteen tuo keittiön viereen 80-luvulla rakennettu saunan ja pesuhuoneen kombo. Pohjaratkaisu on sinällään hyvä ja toimiva. Osittain rakennetulla vintilläkin on vielä paljon raakatilaa, josta saa kunnostamalla mukavasti lisäneliöitä. Oma tontti sekä uusittu julkisivu ja katto ilahduttavat myös ostajia. Ja mikä parasta, matkaa Turun torille on vain pari kilometriä.
– Kuukauden päivät selvittelimme mahdollista kauppaa. Taloon tehtiin kuntotarkastus, jossa ilmeni korjattavia asioita, Jukka kertoo.
Kaupat syntyvät ja lokakuussa päätalon ja piharakennuksen kokonaisuudesta tulee Suvin ja Jukan ikioma remonttityömaa.
– Talo oli asuttavassa kunnossa, mutta toiveenamme oli tuoda se tähän päivään. Halusimme panostaa remontissa energiatehokkuuteen ja materiaalien hengittävyyteen, Jukka sanoo.
Taloa oli edellisen kerran remontoitu sisältä isommin 1980-luvulla. Kuntotarkastuksessa huolta herättänyt sisäsauna purettiin.
– Sauna vanhassa hirsitalossa ei ole paras ratkaisu sen tuottaman höyryn ja kosteuden vuoksi. Kuntotarkastuksessa ilmeni, että saunan alapohjassa oli kosteutta, Jukka sanoo.
Ongelma oli onneksi hyvin paikallinen, ja se saatiin korjattua purkamalla vanhat levytykset.
– Purimme kaikki muutkin talon sisäpinnat hirrelle. Näimme, että runko oli hyvässä kunnossa, eikä seinähirsiä tarvinnut korjata muutamaa ikkunan alustaa lukuun ottamatta.
Saunan tilalle suunniteltiin spa-henkinen kylpyhuone ja tilat kodinhoidolle.
Vanhat pintamateriaalit, parketit, levyt ja sisäkaton paneelit lensivät lavalle. Vaihtoon menivät myös 1990-luvulla asennetut, nyt jo huonokuntoiset ikkunat ja sekalaiset väliovet.
Alakerran tyhjennyksen teki imuauto, joka nielaisi kätevästi lattioiden purueristeet. Vinttikerroksen lattian tyhjennys jouduttiin sen sijaan tekemään käsin.
– Eristeenä oli käytetty hiekka-paperi-sahanpurusilppua, eikä imuauto pystynyt tekemään tyhjennystä.
Pienenä onnenkantamoisena vintin moskan seasta poimittiin talteen Turun Kaakelitehtaan luettelo vuodelta 1920.
– Katalogissa oli kuva olohuoneen kaakeliuunista. Nyt kuva on kehyksissä uunin reunalla.
Yläkerran remontin alussa huomattiin vanhojen kattotukien kaipaavan lisävahvistusta.
– Talon ulkokatto oli hyvässä kunnossa, mutta 1920-luvun kattorakenteet kaipasivat vahvistusta.
– Ongelma ratkaistiin lisäämällä uutta puuta jo olemassa olevien rakenteiden tueksi, Jukka kertoo.
Lumiset talvet ja lämpötilojen sahaaminen ovat katon tukirakenteille haastava yhtälö.
Lisää tuentaa tarvittiin myös alakerrassa. Tuki sijoitetiin ruokailutilaan siististi hirsiseinän eteen. Sen funktiona on antaa tukea välipohjan rakenteille.
Eristeiden alta paljastuneet lattian rakenteet olivat hyvässä kunnossa, eikä korjattavaa juuri löytynyt.
Suvi ja Jukka halusivat taloon vesikiertoisen lattialämmityksen ja maalämmön.
– Valinta oli helppo. Lattialämmitys on energiatehokkain maalämmön kanssa, Jukka sanoo.
Pieniä mutkia tuli kuitenkin matkaan. Alakerran huoneiden lattioiden korkoerot tuottivat päänvaivaa, sillä lattiat piti tasoittaa samaan korkoon ennen lattialämmityksen asentamista. Suurin korkoero oli ruokahuoneessa, jonka lattia oli reilusti muita huoneita korkeammalla.
– Talossa on alun perin ollut useampi asunto, mikä selittää huoneiden lattioiden korkeuseroja, Jukka selventää.
Seuraavassa vaiheessa lattia eristettiin puhallusvillalla ja levytettiin. Lattialämmitysputket asennettiin levyihin ja niiden päälle tehtiin valu. Lattian pintamateriaaliksi valittiin tammiparketti.
Märkätilojen lisäksi laattalattiaa asennettiin myös kuistille, jonka ilme koheni remontissa uusien ikkunoiden ja ovien myötä. Eteisen ja kuistin välille asennettiin lasipariovi. Nyt kolmelta sivultaan lasinen kuisti valaisee ikkunatonta eteistä.
Remontissa haluttiin korostaa vanhan talon parhaita puolia. Alkuperäistä hirsipintaa päätettiin jättää esille eteisen ja ruokahuoneen sisäseiniin.
Kaikki hirsipinnat kuivajääpuhallettiin. Käsittely poistaa puun pinnasta ja hirsien väleistä kaiken orgaanisen lian, kuten sammaleet ja homerihmastot sekä mahdolliset maalin rippeet.
– Puhallus tehtiin esille jätettäviin hirsiin ja tiiliseinään sekä entisen saunan kosteutta saaneisiin puihin.
Kylmää, -79-asteista kyytiä annettiin myös talon keskellä olevalle rapatulle muurille, joka putsattiin punatiilipinnalle. Nyt kaunista tiiliseinää on näkyvissä ruokahuoneessa, keittiössä ja yläkerrassa.
– Puhallus toi hirteen terveen puun värin. Tiilestä se poisti rappauksen jämät. Vanha hirsi ja tiili ovat sinällään hienoja materiaaleja, Jukka kertoo.
Kauniita puu- ja tiilipintoja korostamaan asennettiin led-valonauhat seinän ja katon rajaan.
Muut seinät levytettiin.
– Ulkoseiniin asennettiin sisäpuolelle lisäeristyskerros ja ilmansulkupaperi. Seinät levytettiin kipsilevyllä, Jukka kertaa.
Vaikka julkisivu ja katto olivat hyvässä kunnossa, 90-luvulla vaihdetut ikkunat olivat tulleet tiensä päähän. Talon sijainti alueellisen kokoojakadun varrella haluttiin huomioda ikkunoiden valinnassa vanhoja paremmin. Uusien ikkunoiden valinnassa painoivat energiatehokkuus ja äänenvaimennusominaisuudet.
– Ikkunoiden valitseminen ei ollut vaikeaa. Energia edellä mentiin. Sen jälkeen valittiin ne, joissa oli parhaat desibelilukemat, koska talomme on tien vieressä. Olemme olleet tosi tyytyväisiä valintaamme, Jukka kertoo.
Ikkunoiden muoto säilyi kolmiruutuisena t-ikkunana. Nyt jako on tehty ulkoikkunaan listoilla. Ikkunalasien väliin haluttiin asentaa sälekaihtimet suojaamaan sisätiloja uteliaden katseilta.
Suurin osa remontista saatiin tehtyä kuudessa kuukaudessa. Suvi ja Jukka ahkeroivat paljon itse, mutta välillä työmaalle saatiin apukäsiä. Esimerkiksi ikkunoiden asentamisen hoiti ammattilainen.
– Halusimme remontilla tuoda talon tähän päivään, mutta samalla säilyttää sen hengen, Jukka kiteyttää.
Remontin kulku
Marraskuun alku
Purkutalkoot
Marraskuun puoliväli
Imuauto tyhjentää alakerran lattiaeristeet. Aloitetaan kaksi viikkoa kestävä vintin eristeiden tyhjentäminen käsin säkkeihin.
Marraskuun loppu
Ruokahuoneen ja olohuoneen välisen aukon suurentaminen. Alakerran lattioiden korot kohdilleen. Lattioihin uudet levytykset ja puhallusvillaeristeet.
Tammikuun puoliväli
Alakerran seinien levytys, sähkötöiden aloitus sekä lattialämmityksen asennus ja valu. Vesi- ja viemäriputkien eristäminen kellarissa.
Maaliskuun alku
Yläkerran väliseinien pystytys ja villoitus.
Maaliskuun puoliväli
Yläkerran kylpyhuone valmistuu.
Toukokuun alku
Loppusiivous ja muutto.
Joulukuun alku
Hirsi- ja tiilipintojen kuivajääpuhallus.
Joulukuun puoliväli
Alakerran seiniin puhalletaan Termex-selluvilla.
Joulukuun loppu
Tehdään kattorakenteiden ja välipohjan lisätuenta.
Helmikuun alku
Maalämpö otetaan käyttöön. Uusien ikkunoiden asennus. Kylpyhuoneen laatoitus.
Helmikuun loppu
Tapetointia ja keittiön asentaminen. Vedet kytketään. Vintin lattialämmitys asennetaan.
Huhtikuu
Parketin asennus. Alakerran sähkötyöt valmistuvat. Portaiden asennus. Suihku kylpyhuoneeseen.