Meidän Talo

Nyt on ruhtinaallisesti säilytystilaa! Hirsitalon keittiö koki täydellisen muodonmuutoksen

Nyt on ruhtinaallisesti säilytystilaa! Hirsitalon keittiö koki täydellisen muodonmuutoksen
Satavuotiaan hirsitalon keittiö kaipasi uudistusta niin estetiikkaan kuin toiminnallisuuteen. Keittiö koki remontissa täyden muutoksen.
Julkaistu: 25.5.2020
Kuopiolaisen hirsitalon keittiö oli remontoitu edellisen kerran kymmenen vuotta sitten. Puutalokodin uusien omistajien silmissä maalaisromanttinen keittiö näytti ja tuntui nuhjuiselta.
Tältä keittiö näytti ennen remonttia.

Mitä haluttiin?

Uudistusta kaivattiin niin estetiikkaan kuin toiminnallisuuteen. Työtasoja ja säilytystilaa oli ruoanlaittoa harrastavan pariskunnan makuun niukasti. Parasta vanhassa keittiössä oli toimiva ja tunnelmallinen puuliesi, jämäkkä lautalattia sekä hulppea 3,7 metrin huonekorkeus. Ne loivat perustan uuden suunnittelulle.
Saareke ja keittiötasot ovat Louhi Calacatta -kvartsia, joka on huokoista marmoria helpompi ylläpitää. Saarekkeen yllä on kaksi Innoluxin Cafe 370 -ledvalaisinta. Tiskipöytää valaisee Limenta-lednauha. Samsungin Side by Side -jääkaappipakastimessa on jääpalakone ja vedensuodatin. Sen viereeen jäi tila kapealle ja korkealle kaapille. Puulieden lämmöstä nautitaan talvisin.
Saarekkeen takaseinään mietittiin pitkään eri materiaaleja ja värejä. Lopulta päädyttiin tummanvihreään Tonalite Kraklé Bottiglia -seinälaattaan. Saarekkeen ääressä olevat Hayn Hee-baarijakkarat on tilattu Finnish Design Shopista.

Mitä tehtiin?

Materiaali- ja väritysideat löytyivät nopeasti. Keittiöön tulisi tammiset kaapinovet ja tummanvihreät laatat. Kokonaisuutta maustaisivat kupari ja marmori. Keittiön perustoiminnot, liesi, vesipiste ja jääkaappi, säilyttivät vanhat paikkansa. Sen sijaan tiskikone siirrettiin vanhan lieden ja puuhellan välistä lähelle vesipistettä.
Satavuotiaan talon huonekorkeus otettiin hyötykäyttöön lähes kattoon asti olevilla yläkaapeilla.
Kaivattua säilytys- ja työtilaa ideoitiin keskelle keittiötä sijoitettavaan saarekkeeseen. Sen sisään tuleviin laatikostoihin mietittiin paikat ruokailuvälineille, kapustoille, mausteille ja leivontatarvikkeille. Saarekkeen ääressä voi myös nauttia arjen nopeaa aamiaista tai viihdyttää kylässä olevia ystäviä kokkailun lomassa. Ruokapöytä sijoitettiin viereiseen ruokailuhuoneeseen.
Satavuotiaan talon huonekorkeus otettiin hyötykäyttöön lähes kattoon asti olevilla yläkaapeilla. Heti työtason yläpuolella olevat kaapit ovat 35 senttimetriä syvät ja niiden päälle sijoitettiin vielä toiset 60 senttimetriä syvät kaapit. Keittiön kaapistot tilattiin Puustellista.
Remontti sujui hyvin, vaikka yllätyksiltä ei vältytty: vanhan keittiön seinien koolaukset oli tehty reilulla mitoituksella. Molempien kaappiseinien koolaukset olivat peräti 25 senttimetriä syvät. Uudet taustaseinät tehtiin tehokkaalla parin sentin koolauksella. Muutoksella keittiöön saatiin uutta tilaa syvyyssuunnassa. Kaappien takaa vapautunut tila otettiin hyötykäyttöön. Päätyseinän kaapistojen jatkoksi jälkitilattiin kapeat ja korkeat kaapit.
Kahdessa kerroksessa olevat yläkaapit hyödyntävät tehokkaasti huonekorkeuden. Katonrajan kaappeihin mietittiin paikat harvemmin käytettäville keittiötarvikkeille. Kupariset hana ja allas ovat Tapwellin mallistosta.
Liesitaso ja uuni ovat Siemensin. Modernin kuparinvärisen liesituulettimen löytäminen osoittautui vaikeaksi, mutta mieleinen löytyi lopulta Faberin mallistosta. Kuparinväriset vetimet on tilattu Netraudasta.

Mitä remontti maksoi?

  • keittiökaapistot 9 000 €
  • keittiötaso 5 000 €
  • laatat 950 €
  • keittiökoneet 3500 €
  • valaistus 700 €
  • allas ja hana 950 €
  • remonttityö 5 000 €
Yhteensä 25 100 euroa.
2 kommenttia