Hirsiseiniä, pönttöuuneja ja vanhoja aarteita – Linda ja Kalle remontoivat 150-vuotiaan sukutalon uuteen kukoistukseen
Sisustus
Hirsiseiniä, pönttöuuneja ja vanhoja aarteita – Linda ja Kalle remontoivat 150-vuotiaan sukutalon uuteen kukoistukseen
Taloa oli viimeksi kunnostettu 1970- ja 80-luvuilla, joten aluksi edessä oli raskas remontti. Nyt kaunis hirsitalo on sisustettu maalaisromanttisella tyylillä, jonka höysteenä on ripaus itämaista eleganssia.
6.10.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Linda ja Kalle Antus asuvat Vöyrissä vuonna 1865 rakennetussa talossa, jossa Kalle vietti lomiaan jo pikkupoikana. Pariskunnan Molly-tytär on kolmivuotias, ja Kallen teini-ikäiset tyttäret Ida-Linn ja Mirjam asuvat talossa vain osan aikaa. Perheeseen kuuluvat myös kissat Elvis ja Rufus.

– Kun tapasin mieheni Kallen, kaupan päälle tuli vanha talo. Kalle oli kuulemma tiennyt koko ikänsä, että hän haluaa vielä joskus asua sukunsa vanhassa talossa. Rakennus oli siirtynyt sukupolvelta toiselle, ja nyt oli Kallen vuoro ryhtyä isännäksi. Hän on lapsena viettänyt täällä viikonloppuja ja kesiä. Kun kävin talossa ensimmäistä kertaa, ihastuin paikkaan toden teolla, eikä asiasta tarvinnut enää sen kummemmin keskustella, Linda kertoo.

Remontissa talon vanha ulkovuoraus säilytettiin mutta pärekatto vaihdettiin peltikatoksi. Talon 170 neliötä jakautuvat kuuden huoneen ja keittiön kesken.
Kalle, Molly ja Linda nauttivat kodikkaasta kotitalostaan ja sitä ympäröivästä maalaismaisemasta.

Edessä oli iso remontti. Kaikki purettiin pois, ja lopulta vain hirret jäivät jäljelle. Taloa oli viimeksi remontoitu 1970- ja 80-luvuilla, ja nyt muovimatot ja retrokeittiö saivat lähteä. Vanhat ikkunat, lattialankut ja talon ulkoverhous kuitenkin säästettiin.

Remontti oli raskasta aikaa. Kalle heräsi aamulla kahden aikaan töihin bussia ajamaan, ja töiden jälkeen hän remontoi taloa iltaan asti Lindan isän kanssa. Seuraavana päivänä sama uudestaan. Puolen vuoden remppaamisen jälkeen alakerta oli valmis ja perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiinsa.

– Remonttimme onnistui, koska valitsimme aikaa kestäviä ratkaisuja. Jos tekisin jotain toisin, vaihtaisin keittiön ja olohuoneen laminaattilattian aidoksi puuksi. Jättisuuri makuuhuonekaan ei tunnu enää niin tarpeelliselta, Linda sanoo.

Keittiön jatkeena on pieni olohuone. Pönttöuuniin sytytetään tuli viileinä päivinä.
Kodin sisustus on pääasiassa maalaishenkinen, mutta Linda on höystänyt sitä hiukan itämaisilla matoilla ja ripauksella kultaa. Olohuoneeseen laitettiin aluksi kiiltäväpintainen tapetti. Se ei tuntunut omalta, joten se kesytettiin harmaalla kalkkimaalilla. Piironki löytyi talosta, ja sohvapöydät ovat Ellokselta. Lampunvarjostin on Lindan tekemä.
Kehys löytyi kirpparilta ja päätyi sellaisenaan olohuoneen seinälle. Pieni maapallo on saatu lahjaksi.

Nyt talo on valmis eikä suuria projekteja ole enää odottamassa. Jossain vaiheessa on tarkoitus kuitenkin tehdä aitasta leikkimökki ja vierashuone ja rakentaa terassille kesäkeittiö.

– Täällä on ihana asua. Minä rakastan käsitöitä ja neulon kaikki perheemme villapaidat. Kalle taas tykkää tehdä pihatöitä, mutta varsinaisia puutarhaihmisiä emme ole. Kallen perunanviljelyintokin jäi, kun hän joutui yksikseen syömään kaikki potut. Viihdymme koko perhe maalla ja varsinkin kesäaikaan iloitsemme omasta pihasta. Yksinkertainen elämä on kaikkein parasta, Linda arvelee.

Linda kertoo perineensä sisustusharrastuksen äidiltään. Äiti ja tytär käyvät yhdessä kirpputoreilla ja ostelevat usein samanlaisia tavaroita. Joskus niistä tulee jopa pientä kinaa!

– Tunnen omakseni maalaistyylin, tosin ripauksella eleganttia vivahdetta. Tykkään esimerkiksi itämaisista matoista ja kullasta. Jossain vaiheessa sisustin shabby chic -tyylillä ja hankin kotiin vain vaaleanpunaista. Nykyään kelpuutan roosaa lähinnä vain kukkiin, Linda paljastaa.

Lue lisää Lindan elämästä hänen ruotsinkielisestä blogistaan: lindaslantliga.com.

Katso vielä lisää kuvia ihanasta kodista alta

Keittiön seinissä on valkoinen helmiponttipaneeli. Nyt Linda haluaisi vaihtaa myös vaniljanvärisen kaapiston valkoiseksi.
Linda kattaa ruokapöydän kauniiksi arkenakin. Kesäaikaan leikkokukat poimitaan omalta pihalta, muina vuodenaikoina täytyy tyytyä kukkakaupan antimiin. Vanha puusohva oli talossa.
Vanha kaappi löytyi talosta. Lasiovien takana säilytetään muumimukikokoelmaa.
Keittiön ruokapöytä ja kattovalaisimet ovat Ikeasta.
Keittiön vanha puuhella kunnostettiin remontissa käyttöön.
Linda ja Kalle halusivat paljasta hirsiseinää näkyviin yläkerrassa. Portaikon seinällä on valokuvia pariskunnan sukulaisista ja omasta perheestä.
Kaidetta vasten kehyksissä on talosta löytyneitä kuvia sukulaisista. Valitettavasti kukaan ei enää tunnista heitä. Myös piironki on talosta. Harlekiiniruutuinen tapetti on Ferm Livingin.
Yläkerran vanha arkku löytyi talosta, ja matkalaukku on kirpparilta. Hylly on saatu Lindan isoäidiltä. Hyllyllä on kuvia Mollysta sekä Kallen sedän entinen kamera. Apteekkipullot ovat kirppikseltä.
Yläkerran aulan työpiste tehtiin Ikean tarvikkeista. Ovi johtaa vanhempien makuuhuoneeseen.
Makuuhuoneessa jätettiin kattohirret näkyviin. Molly nukkuu vielä vanhempien vuoteen vieressä.
Mirjamin huonetta hallitsee leveä sänky, jonka romanttinen pääty ostettiin Ellokselta. Seinät on maalattu kalkkimaalilla helmenharmaiksi.
Vanhan tallin päätyyn entisen lantalan paikalle tehtiin terassi. Komea kivijalka saatiin hienosti uusiokäyttöön.
Kommentoi »