Hernekeitto on laskiaisen klassikko – mutta minkä kanssa se kuuluu syödä?
Ruoka
Hernekeitto on laskiaisen klassikko – mutta minkä kanssa se kuuluu syödä?
Sipulilla ja sinapilla, näkkärin kera, sellaisenaan vai jollain ihan muulla lisukkeella? Maku-lehden Facebook-sivuilla kysyttiin, mikä on suomalaisten mielestä juuri "se oikea tapa" syödä hernekeitto.
Julkaistu 12.2.2018
Maku

Kirpsakan pakkaspäivän täydellinen lämmike on tietysti perinteinen hernekeitto. Hernekeiton hienous piilee sen vaihtoehtoisissa valmistustavoissa: kiireinen kotikokki oikaisee ostamalla valmiin purkillisen ja halutessaan tuunaa siitä omanlaisensa sopan. Varsin vaivatonta on kuitenkin myös hernekeiton tekeminen itse, kun malttaa liottaa herneet ja hauduttaa keiton rauhassa meheväksi.

Se OIKEA tapa syödä hernekeitto?

Kun hernekeitto syödään perinteiseen tyyliin, soppa saa makupareikseen usein sinappia ja sipulisilppua. Myös porsaanliha, esimerkiksi savupotka tai -kylki, kuuluu monen mielestä hernekeiton perusraaka-aineisiin,

Kysyimme helmikuussa Maku-lehden Facebook-sivuilla, miten ja minkä kanssa hernekeitto oikeastaan kuuluu syödä. Monet kertoivat luottavansa varsin perinteiseen nautiskelutyyliin:

– Sipulisilppua ja sinappia ja kyytipojaksi juustonäkkäri, ei parempaa löydy, Saija kommentoi.

– Retkellä purkkihernekeittoa pakista tai pakin kannesta lusikka-haarukkamenetelmällä sinapin kera. Kotona lautaselta hernekeittoa, joka on tehty yön yli liotetuista herneistä, palvipotkasta, sipulista, valkosipulista ja sinapista, lisäksi laitan liemen sekaan yhden lihaliemikuution, Hannu kertoi omasta suosikkireseptistään.

Savulihaa, kinkkua, jauhelihaa...

Hernekeitto on mitä loistavin ruokalaji esimerkiksi joulun ylijäämäkinkun hyödyntämiseen. Monet hakevat kasvissoppaan "lihaisuutta" myös muista jääkaapista löytyvistä, proteiinipitoisista raaka-aineista.

– Hernekeiton lihaksi laitan mitä nyt sattuu olemaan, aina kinkkusuikaleista jauhelihaan. Seuraava hernari syntyy joulukinkunsirkamasta, joka löytyy vielä pakkasesta. Myös vaaleasta soijarouheesta saa hyvän sopan, Heidi vinkkasi.

Suomalaiset toden totta rakastavat jauhelihaa ruoanlaitossa ja se tuntuu soljahtavan monella myös hernesopan sekaan:

– Teen itse, herneistä ja hirvenjauhelihasta, mukaan kasvisliemikuutio tai pari. Syödessä joskus laitan joukkoon muutaman siivun juustoa, Taina kertoi omasta soppasuosikistaan.

Maistuisiko hernekeitto tonnikalalla tai juustoraasteella?

Kyselyssä nousi esiin myös hieman eksoottisempia vaihtoehtoja hernekeiton lisukkeiksi. Oletko itse koskaan kokeillut hernekeittoa tuoreen kurkun, juuston tai vaikka tonnikalan kera?

– Laitan juustoraastetta soppaan, sitä meillä oli aina koulussa 70-luvulla, Annette muisteli.

– Tölkkikeiton joukkoon lisään hillosipuleita ja meetvurstikuutioita makua antamaan. Kuumennus ja lusikoimaan! Ruisleipää lisäksi, Violetta kertoi.

– Purkkihernaria me syömme, ja uskokaa tai älkää, niin purkillinen tonnikalaa joukkoon ja hyvä tulee. En olisi ikinä uskonut, mutta on oikeesti tosi hyvää, Anne lupasi.

– Päälle koristeeksi ja makua antamaan hienoksi silputtu raaka sipuli, paprika ja smetana tai ranskankerma, Timo vinkkasi.

– Sinappi ja tuore kurkku sekaan. Sitä on moni ihmetellyt ja harva uskaltanut testata, Anne paljasti.

Perinteisin väittelynaihe kuitenkin lienee, kuuluuko porkkana hernekeittoon vai ei:

– Sinappia loraus lautaselle, sekoitus ja ääntä kohden. Kun kahvillassani keittelin aikoinaan hernaria, niin harjoittelijatyttöjen kanssa "väiteltiin" porkkanan kuulumisesta keittoon. Itse laitan, toiset sanoo ehdottoman ein. Laitan kyllä välillä lanttuakin ja tietenkin meiramia paljon, Marja kertoi mielipiteitä jakavista raaka-aineista.

Nyt testaamaan! Kokeile alta löytyviä makoisia hernekeittoreseptejämme.

Kommentoi »