Unelmien Talo&Koti

Jatkuva muutosleikki! Henriikan ja Mikon tiilitalokodissa värit vaihtuvat ja huonekalut muuttavat tiuhasti – ”Mikään ei estä maalaamasta uudelleen”

Jatkuva muutosleikki! Henriikan ja Mikon tiilitalokodissa värit vaihtuvat ja huonekalut muuttavat tiuhasti – ”Mikään ei estä maalaamasta uudelleen”
Ei mikään tavanomainen talo! Henriikka Mahlasella ja Mikko Kuuselalla oli tähtäimessä jotain erilaista, kun he etsivät uutta kotia. Nyt he asuvat Akaassa 1982 rakennetussa talossa, jonka seinät vaihtavat väriä tiuhaan ja sisustus on valittu omaan silmään luottaen.
Julkaistu: 2.11.2021

Omakotitalossa kasvaneelle Henriikka Mahlaselle oli selvää, että jonain päivänä hän haluaisi sellaisen myös itselleen. Hänen puolisonsa Mikko Kuusela puolestaan oli isomman kaupungin kasvatti, joten omakotitaloelämä oli hänelle uutta. Kun pariskunta viimein löysi oikean talon, se remontoitiin keittiötä lukuun ottamatta lattiasta kattoon. Henriikka ja Mikko halusivat tehdä talosta omannäköisen jo ennen muuttoa.

”Emme halunneet tavanomaista taloa – sellaista, joita asuin­alueet ja katalogit ovat pullollaan. Tässä talossa oli juuri sellaista persoonallisuutta, joka vetosi meihin", Henriikka kertoo.

Avarassa eteisaulassa yhteistä säveltä soittavat Parolan Rottingin mielenkiintoinen seinä­koriste, Granitin penkki ja Askon pyöreä juuttimatto.
”Tässä talossa oli juuri sellaista persoonallisuutta, joka vetosi meihin.”
Henriikka Mahlanen
Henriikan ja Mikon yhteinen inspiraation lähde on australialainen remontti­ohjelma The Block. Sarjassa viisi paria kilpailee keskenään remontoiden samankaltaisia kohteita joka viikko. Sarjassa kiteytyy pariskunnan mielestä hyvin, miten samasta kohteesta saadaan rakennettua hyvin erilaisia kokonaisuuksia. Seuraa Henriikan ja Mikon elämää Instagramissa @kotirinnetontilla.

"Teimme remonttimyllerryksessä itse sen, minkä osasimme ja ehdimme, mutta suurimman työn tekivät ammattilaiset. Pintojen lisäksi vaihdettiin myös käyttövesiputkisto, lämmityspatterit, ovet ja ikkunat. Kylpyhuoneesta löytynyt vesivahinko hidasti tahtia ja söi ylämääräisiä euroja, mutta muilta osin kaikki sujui suunnitellusti.

Hauskana muistona tuosta ajasta on mieleen jäänyt timpureiden ihmettelevät ilmeet, kun he olivat avaamassa maalipurkkeja. Sävyvalintamme arveluttivat heitä kovasti, mutta lopputuloksen nähtyään hekin olivat tyytyväisiä."

Hyväkuntoinen keittiö otettiin käyttöön sellaisenaan. Pöytä ja tuolit on hankittu Sotkasta. Lasipöytä keventää tumman keittiön ilmettä. Tammenväriset jalat ruskeiden nahkatuolien kanssa tuovat lämpöä viileiden värien rinnalle.
Avokadotarhan kasvatus on Henriikan ja Mikon uusi villitys. Lasipullossa on pitempään juurtunut yksilö, Iittalan kivituikuissa ovat ­tulossa seuraavat kaverit. Hyllyltä löytyvät tärkeimmät, kuten suola, pippuri ja mittakippo.
”Värejä ei tarvitse pelätä, sillä jos kyllästyy tummanvihreään huoneeseen, omassa talossa ei mikään estä maalaamasta seiniä uudelleen.”
Henriikka Mahlanen
Henriikka rakastui kaupassa Tikkurilan Denim-sävyn mallilappuseen. Valkoinen seinä sai väistyä yönsinisen tunnelman tieltä.
Ikean Ivar-kaappi sai ylleen sohvasta lainatun sävyn. Kokonaisuuden kruunaa Sotkasta löytynyt näyttävä sisustustaulu. Ruukku ja maljakko lähtivät mukaan Ikeasta. Vehreä kiinanruusu on pistokas, jonka Henriikka sai isoäidin kolmemetrisestä kasvista.
Keltaiset Riihimäen lasin kulhot on peritty isoäidiltä. Puisen Iittalan Aalto-vadin Henriikka sai joululahjaksi, vanha peltinen vehnäjauhorasia on vanhemmilta.
Henriikka ja Mikko haaveilivat pitkään ruskeasta nahka­sohvasta. Neiserin sohva löytyi Askosta. Ellokselta tilattu kattolamppu on huoneen johtotähti, jonka ympärille Henriikka rakentaa olohuoneen yksityiskohtia. Pyöreä peili jatkaa tilaa kauniisti. Mustaa metallia löytyy myös sohvan jaloista ja Desenion julisteen kehyksistä.

"Värejä ei tarvitse pelätä, sillä jos puolen vuoden päästä kyllästyy tummanvihreään huoneeseen, omassa talossa ei mikään estä maalaamasta seiniä uudelleen. Meillä saa kokeilla ja toteuttaa omia visioitaan", Henriikka kertoo ja jatkaa:

"Rakastan erilaisia tekstuureja. Meillä vaihtuvatkin tyynynpäälliset ja verhot kuukausittain. Niiden lisäksi sängynpäätymme vaihtaa ilmettä helpolla menetelmällä. Ostan vain palan mieluista kangasta ja taittelen sen päädyn päälle. Valmista! Ompeleminen ei oikein ole minun juttuni, joten tällainen muodonmuutos on kätevä.

Sisustaminen on intohimoni. Yleensä inspiraatio nousee jostain yksittäisestä esineestä tai asiasta, jonka ympärille pyrin rakentamaan kerroksellista kokonaisuutta. Ajatus voi lähteä lentoon väristä, materiaalista tai vaikka viherkasvista. Yhdistelen eri elementtejä omaan silmään luottaen. Siihen samaan silmään luottaa myös Mikko, ja olen saanut hyvin vapaat kädet sisustuksen suhteen.

Myös talon ulkopuolella on käynyt aika myllerrys. Piha oli päässyt rajusti rehevöitymään, eikä pihaprojektin jälkeen tontille jäänytkään juuri mitään siellä entuudestaan ollutta. Istutimme viinimarjapensaita, raparperia sekä omena- ja kirsikkapuita. Teimme talon ympärille kiveyksistä selkeät kulkureitit. Helppohoitoisuus oli pääteemana pihaa suunnitellessa. Kesäkukkaruukkujen lisäksi minulla on yksi isompi kukkapenkki, jossa opettelen kukkien hoitoa. Viherpeukaloa en nimittäin ihan vielä omista, vaikka pidän kasveista todella paljon."

Vihreä keinutuoli on löytö Tori.fistä. Seinän rytmikkääseen asetelmaan on koottu rakkaita valokuvia ja taideteoksia edesmenneiltä läheisiltä sekä muistoja yhteisiltä lomareissuilta. Vanha pöytä on isoisoäidin peruja.
”Yhdistelen värejä, materiaaleja ja esineitä omaan silmään luottaen.”
Henriikka Mahlanen
Vierashuoneen samettinen sohva on Unicosta ja aukeaa sängyksi. Ikean keveän kirjoituspöydän ääressä sujuu myös työnteko. Metallihyllyt on hankittu Jyskistä. Vallilan Alma-tapetti on Tanja Orsjoen onnittelukukka satavuotiaalle Suomelle.
Alun perin keltatiilistä takkaa pienennettiin ja se pinnoitettiin raikkaaksi. Sotkan jakka­roilla on mukava istuskella tulen ääressä makkaraa paistamassa. Samettituoli tilattiin Jotexilta, ja rahi löytyi Askosta.
”Yleensä inspiraatio nousee jostain yksittäisestä esineestä tai asiasta, jonka ympärille pyrin rakentamaan kerroksellista kokonaisuutta.”
Henriikka Mahlanen
Ellokselta tilattu, verhoiltu sängynpääty vaihtaa helposti ilmettä uuden kankaan avulla. Gingko- seinäkoriste on Sotkasta, ja yöpöydät valoilla ovat ­Markslöjdin valmistamat. Penkki on ostettu Jyskistä. Seinän väri on Tikkurilan Vuono.
Pitsipeiton teki Henriikan mumman sisko 1950-luvulla. Henriikka ihaili jo lapsena peittoa mumman sängyn päällä.
Lontoosta tilattu, kultakuvioinen tapetti antaa aamutoimille hieman kimallusta. Kulmaan mahdutettu kapea kaappi kätkee kätevästi käsipyyhkeet ja hygieniatuotteet.
Makuuhuoneen yhteydessä oleva parveke on sisustettu rottinkia suosien.
”Viherpeukaloa en vielä omista, vaikka pidän kasveista todella paljon.”.
Henriikka Mahlanen
Granitin riipputuolissa on mukavaa suunnitella uusia projekteja.
Talo on rakennettu vuonna 1982. Kodissa on viisi huonetta ja keittiö, yhteensä 125 neliötä. Haasteellisen mallisen pihan hahmottamisessa on käytetty luonnonkiviä ja kulmikasta mukulakiveä.

Henriikan helpot sisustusvinkit

Yhdistä uutta ja vanhaa. Sisustukseen saa mukavaa kerroksellisuutta, kun kodissa on esineitä eri vuosikymmeniltä.

Arki esiin. Laita esille koriste-esineiden sijaan kauniita käyttöastioita.

Mene metsään. Aina ei tarvitse lähteä kauppaan, vaan sisustuslöytöjä voi tehdä myös luonnosta.

Vaihda paikkaa. Hanki huonekaluja, jotka sopivat useampaan eri tilaan. Näin huoneisiin saa helposti uutta ilmettä vain vaihtamalla järjestystä.

Sisusta vihreällä viihtyisää. Viherkasveilla voi raikastaa kodin ilmettä edullisesti.

1 kommentti