Insinööripari remontoi 70-luvun mökin vaivaa välttämättä – ”Totuus on selvinnyt: tämä ei taida koskaan valmistua”
Mökkiremontti
Insinööripari remontoi 70-luvun mökin vaivaa välttämättä – ”Totuus on selvinnyt: tämä ei taida koskaan valmistua”
Unohdettu mökki sai uuden elämän, kun kaksi insinööriä veti hanskat käsiinsä ja tarttui toimeen. Parasta kaikessa on, että koskaan ei taida tulla ihan valmista.
Julkaistu 24.8.2023
Meidän Mökki

Mustasta saumausaineesta oli sotkua kaikkialla. Mökin keittiö oli remontissa, ja Henna ja Janne Niiranen olivat katsoneet etukäteen ohjeita saumaukseen Youtube-videoista. Uusien laattojen saumaus oli silti haastavampaa kuin he olisivat arvanneet.

Jälkikäteen hommalle voi nauraa: laattojen saumaus oli uusien mökkiläisten mielestä mökkirempan haasteista kaikkein ikimuistoisin. Haasteita Hennan ja Jannen mökkipaikassa on riittänyt muutenkin, mutta heidän mielestään hyvällä tavalla.

– Meillä, keski-ikäistyvällä pariskunnalla, ei ollut selkeästikään ennen tätä projektia riittävästi tekemistä. Voin paljastaa, että nyt on, Janne hymyilee.

Tontilla on 1970-luvulla rakennettu 35 neliön lautamökki, uusi 24 neliön saunamökki, aittarakennus ja huussi. Mökki siirtyi uusille omistajille irtaimistoineen.
Kesämökin ulkoseinät harjattiin puhtaiksi ja käsiteltiin mustiksi Teknos Woodex Classicin mustalla sävyllä. Yksi käsittelykerta vaati 24 litraa maalia. Terassin katto maalattiin Swingcolorin talomaalin sävyllä Valkoinen ja lattia Tikkurilan Vinhan sävyllä Kyyhky. Ulko-ovet käsiteltiin uudelleen Tikkurilan mustalla Teho-ikkunamaalilla.
Ikaalisissa mökkeilevät liiketoimintajohtajat Henna ja Janne Niiranen sekä kolme teini-ikäistä lasta.
Uusi saunamökki rakennettiin rinteeseen, josta avautuu näkymä järvelle. Kamiinalla lämmitettävä Drop-allas on koko perheen suosiossa.

Henna ja Janne tiesivät tarttuvansa projektiin, jossa riittäisi haasteita. Kun 1970-luvulla rakennetun mökin perikunta neljä vuotta sitten kyseli heiltä halukkuutta ostaa mökkiä itselleen, pariskunnan vastaus oli selvä: tehdään kaupat. Tampereella asuvat Henna ja Janne eivät tuolloin etsineet mökkiä, mutta eteen tullutta tilaisuutta ei kannattanut jättää käyttämättä.

– Paikka päätyi meille tuttavakaupalla. Olen viettänyt tässä maisemassa lapsuudenkesiäni, sillä vanhempieni mökki on samalla järvellä, Henna kertoo.

Puustoa ei ollut raivattu 25 vuoteen, ja mökin tunnelma oli pysähtynyt 1970-luvulle.

Neljä hehtaaria metsittynyttä tonttia ja huonokuntoiset mökkirakennukset eivät saaneet heitä epäilemään mökkiprojektin onnistumista. Tontin ja sillä sijainneen mökin hankintahinta eivät huimanneet päätä, mutta heti alussa he tiesivät, että kustannuksia tulee syntymään remontoimisesta, tien uusimisesta ja uuden saunamökin rakentamisesta.

Ennen remonttia ja rakentamista kulku perille oli vähintäänkin haastavaa. Puusto oli vallannut tontin ja järvinäkymän. Tontilla järjestettiin hakkuut, joista saatiin metsäyhtiölle myytäväksi 812 kuutiota tukkipuuta. Samaan aikaan tontille rakennettiin uusi tie, jonka tekemisen hoiti paikallinen kaivuriyrittäjä.

– Puustoa ei ollut raivattu 25 vuoteen. Puiden kaatamisen jälkeen mökkiympäristö oli kyllä kuin taistelutanner, mutta siitä oli hyvä lähteä suunnittelemaan jälleenrakentamisen aikaa, Janne sanoo.

Tuvan katto oli käsitelty punavihreällä petsillä, mutta se päädyttiin maalaamaan. Hennan oli tarkoitus kunnostaa vanha pirtinpöytä penkkeineen, mutta työstä luovuttiin ja paikalle ostettiin Ikean kookas ruokapöytä.
Henna maalasi osan punatiilisestä takasta valkoiseksi.
Vanhan mökkirakennuksen oleskelutilaan sijoitettu vuodesohva tarjoaa kaksi nukkumapaikkaa lisää. Ikean raidallinen matto hankittiin ryhdistämään puun pehmeitä sävyjä.
Uusitun mökin makuuhuone on kompaktin kokoinen. Ikeasta hankittiin sopivan kokoinen sänky, jonka alla on tarvittavaa säilytystilaa.

Myös mökin tunnelma oli pysähtynyt 1970-luvulle. Uudet omistajat olivat ennen remontoineet vain kotia, mutta rohkeutta uuteen aluevaltaukseen eli mökkiremonttiin heillä oli sitäkin enemmän.

Pari aloitti uudistuksen keittiöstä. Ensin poistettiin vanha puuhella, tiskipöytä ja vanhat kalusteet. Myös näkymää rajaava seinä sai lähteä. Vanhan poistamisen jälkeen oli aika suunnitella uusi keittiö, jonka Henna ja Janne tekivät Ikean suunnitteluohjelmalla.

– Keittiöön asensimme OSB-levystä uuden katon. Saman teimme makuuhuoneeseen, Henna kertoo.

Janne lisää, että vanha keittiön katto oli tummanvihreäksi maalattua tikkuista puuta, jonka väleistä pilkotti kangas.

– Käytännössä se olisi ollut mahdotonta korjata. Ennen asennusta kiinnitin kattoon rimat, jotka muodostavat levyn alle tuuletusraot, Janne kertoo.

Sisäseinien pinnat pari päätti jättää ennalleen. Kun katot ovat nyt entistä vaaleammat, mäntyseinätkin näyttävät kauniin raikkailta.

Keittiön seinäpinnat jätettiin männynsävyisiksi. Keittiöremonttiin meni kuukausia ja se tehtiin 2750 euron budjetilla. Työn tekivät Henna ja Janne sekä Hennan isä, jonka apu oli remontissa korvaamaton.
Keittiön ja makuuhuoneen OSB-levykatot pohjamaalattiin Tikkurilan Multistop-maalilla ja viimeisteltiin sisustusmaalilla. Keittiön lattialle Henna valitsi Uulan puulattiamaalin, jonka sävy on Savi. Keittiöön asennettiin kiertoilmauuni ja induktiotaso.
Mökissä ei ollut aiemmin sähköjä. Väliaikainen sähkö puoleksi vuodeksi johdettiin Hennan perheen mökiltä naapurista. Janne on sähköasentaja, mikä helpotti sähkötöiden tekoa.

Kun Henna ja Janne ostivat paikan, tontilla oli purkukuntoinen sauna. Alusta asti oli selvää, että sen tilalle tulee uusi sauna.

Ennen valintaa pariskunta kilpailutti eri valmistajien malleja. Saunarakennuksen haluttiin tuovan myös kaivattua lisätilaa viisihenkiselle perheelle päämökin lisäksi. Valitun mallin avulla tilaa saatiin lisää 24 neliötä, joihin kuuluivat sauna, tupa ja makuutila. Rakennuksen pohjatyöt tehtiin itse, ja mökki tuotiin paikalle valmistajalta pakettina.

– Perustusten tekemiseen käytettiin tuhat kiloa betonia. Aikaa työhön meni sata tuntia, rahaa viisi tuhatta euroa ja lisäksi paljon hikipisaroita. Niitä kelpaa nyt muistella saunan lempeissä löylyissä, Janne sanoo.

Jo ennen saunomista ehdittiin vuodattaa paljon hikipisaroita sen rakennustöissä.
Saunan lauteet ovat Mestaripuuseppä Tinganderin tekemät ja kiuas Harvian.
Saunatuvan oleskelutilat lakattiin kahteen kertaan ennen käyttöönottoa. Kaikki pintakäsittelyaineet on sävytetty samalla vaalealla T3071-sävyllä. Saunatupa toimii myös pukuhuoneena.
Mökin tunnelmia ja kuulumisia voi seurata Instagram-tililtä @suvilassa.

Tekemistä on riittänyt, mutta se on myös yhdistänyt perhettä entisestään. Henna kiittää puolisoaan siitä, että tämä jaksaa rakentaa yhteistä unelmaa. Vastoinkäymisiin pari suhtautuu huumorilla ja varmalla selätystaktiikalla: rakentamisesta pidetään taukoakin, ja silloin uidaan, saunotaan ja syödään hyvin.

Koronakevään pelastukseksi kutsuttu ostos on opettanut heille kärsivällisyyttä.

– Keskeneräisyyden sietäminen on ollut haaste. Samalla parasta on ollut yhdessä suunnittelu ja tekeminen, Henna kuvaa.

Janne kertoo tuttavien kyselevän, joko heidän remonttinsa on valmistumassa.

– Meille totuus on jo selvinnyt: se, ettei tämä taida koskaan valmistua. Se kai tässä onkin parasta.

Henna ja Janne suosivat paikallisia toimijoita. Tienrakennus maksoi 8000 euroa paikallisen kaivinkoneyrittäjän kautta.
Pari suhtautuu vastoinkäymisiin huumorilla ja pitää rakentamisesta välillä taukoakin.
Kommentoi »