Kotivinkki

Helppo pitsihuivi

Helppo pitsihuivi

Suurilla puikoilla neulottu helppo pitsihuivi sopii aloittelevallekin neulojalle. Osallistu hyväntekeväisyystalkoisiimme ja tee huivi joululahjaksi palvelukotiin! Osallistumisaikaa on 27.11.2015 asti. EDIT Ohjeeseen lisätty kolme videota.
Teksti Sanna Vatanen
Kuvat Sami Repo
Mainos

Kotivinkki haluaa muistaa vanhuksia. Tule mukaan lahjoittamaan iloa ja lämpöä  hartiahuivin muodossa!

Toimi näin

Neulo tämän ohjeen huivi haluamallasi värityksellä. Kotivinkki lahjoittaa sen helsinkiläisen Riistavuoren palvelukeskuksen asukkaalle joululahjaksi. Huiveja saavat mahdollisesti myös muiden keskusten senioriasukkaat. Kiinnitä huiviin hakaneulalla vapaamuotoinen tervehdys tai viesti vanhukselle sekä oma nimesi.

Lähetä huivi 27.11.2015 mennessä osoitteeseen: Kotivinkki toimitus, 00081 A-lehdet tai tuo se mukanasi Kotivinkin osastolle Helsingin Kädentaitomessuille (6.–8.11.2015) Messukeskukseen, missä huivit ovat näyttävästi esillä. 

Huom! Joka päivä 30 ensimmäistä lahjoittajaa saa huivilla ilmaisen sisäänpääsyn messuille. Huivi toimii lippunasi pääsisäänkäynnillä.

Näitä tarvitset pitsihuiviin

  • yksi 100 g:n kerä Teetee Saga -lankaa (Saga-lanka on 100-prosenttista villaa ja langassa on 14 värivaihtoehtoa. Värilliset Saga-kerät, 7,60 e/kerä, ja luonnonvalkoinen, 6,95 e/ kerä, Teeteeshop.fi)
  • puikot nro 10 tai käsialan mukaan

Pitsihuivin koko: pituus 120 cm ja leveys 33 cm.

Mallineule

1. krs: *tee langankierto, nosta edellisen krs:n langankierto neulomatta, neulo 1 silmukka (s) oikein ja nosta neulomatta jätetty langankierto neulotun s:n yli*, toista *-*. 2. krs: *tee langankierto, neulo edellisen krs:n langankierto ja 1 s oikein yhteen*, toista *-*. Neulo mallineuletta ohjeen mukaan.

2 s:n lisääminen krs:n alussa: Pujota oikeanpuoleinen puikko 1. ja 2. silmukan välistä ja poimi lanka puikolle. Tuo se työn eteen ja vie vasemmanpuoleiselle puikoille ensimmäiseksi silmukaksi. Pujota nyt oikeanpuoleinen puikko näin syntyneen uuden 1. ja 2. silmukan läpi ja tee toinen samanlainen lisäys. (Katso VIDEO alta)

You need a browser that can handle Iframes to be able to view this page.

Tiheys: 10 s ainaoikeinneuletta puikoilla nro 10 = 10 cm.

Huom: jotta reuna pysyy sileänä, sekä huivin suorassa että viistossa reunassa neulotaan ainaoikeinneuletta.

Tee helppo pitsihuivi näin

Luo löyhästi 5 s.

Neulo 6 krs ainaoikein.

Aloita mallineule ja levennä huivia silmukoita lisäämällä. Huomioi, että silmukan lisäyskerrosta neulotaan eri tavalla kuin oikean puolen kerroksia muuten: 3 oikein neulotun s:n jälkeen tehdään langankierto ja nostetaan 1 s neulomatta (katso 1. ja 7.krs).

1. krs: lisää krs:n alussa 2 s = työssä on 7 s. Neulo krs:n alusta 3 s oikein, *tee langankierto, nosta 1 s neulomatta, neulo seuraava s oikein ja nosta neulomatta jätetty s neulotun s:n yli*, neulo 2 s oikein, käänny.

2. krs: neulo 3 s oikein, *tee langankierto, neulo edellisen krs:n langankierto ja 1 s oikein yhteen*, neulo 2 s oikein, käänny.

3. krs: neulo 3 s oikein, *tee langankierto, nosta edellisen krs:n langankierto neulomatta ja neulo seuraava s oikein, nosta neulomatta jätetty langankierto neulotun s:n yli*, neulo 2 s oikein, käänny.

4. krs: kuten 2. krs.

5. krs: kuten 3. krs.

6. krs: kuten 2. ja 4. krs.

7. krs: lisää krs:n alussa 2 s = työssä on 9 s. Neulo krs:n alusta 3 s oikein, *tee langankierto, nosta 1 s neulomatta, neulo seuraava s oikein ja nosta neulomatta jätetty s neulotun s:n yli*,  *tee langankierto, nosta edellisen krs:n langankierto neulomatta ja neulo seuraava s oikein, nosta neulomatta jätetty langankierto neulotun s:n yli*, neulo 2 s oikein, käänny.

8. krs: neulo 3 s oikein, *tee langankierto, neulo edellisen krs:n langankierto ja 1 s oikein yhteen*, toista *-* vielä kerran ja neulo 2 s oikein, käänny. (Katso VIDEO alta)

You need a browser that can handle Iframes to be able to view this page.

9. krs: neulo 3 s oikein, *tee langankierto, nosta edellisen krs:n langankierto neulomatta ja neulo seuraava s oikein, nosta neulomatta jätetty langankierto neulotun s:n yli*, toista *-* vielä kerran, neulo 2 s oikein, käänny. (Katso VIDEO alta)

You need a browser that can handle Iframes to be able to view this page.

10. krs: kuten 8. krs.

11. krs: kuten 9.krs.

12. krs: kuten 8. ja 10.krs.

Jatka mallineuletta ja tee 2 s:n lisäykset joka 6. krs eli vielä kerroksilla 13, 19, 25, 31, 37, 43, 49, 55, 61, 67, 73 ja 79 = työssä on 33 s. Neulo viimeisen lisäyskerroksen jälkeen mallineuletta vielä 5 krs.

Jatka mallineuleen neulomista ja kavenna huivia silmukoita vähentämällä. Kavennukset tehdään samassa reunassa kuin silmukoiden lisäykset.

1. krs: neulo krs:n 3 ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen = työssä on 31 s. *Tee langankierto, nosta edellisen krs:n langankierto neulomatta ja neulo seuraava s oikein, nosta neulomatta jätetty langankierto neulotun s:n yli*, toista *-* kunnes jäljellä on 2 s ja neulo ne oikein, käänny.

2. krs: neulo 3 s oikein, *tee langankierto, neulo edellisen krs:n langankierto ja 1 s oikein yhteen*, toista *-* kunnes jäljellä on edellisen krs:n langankierto ja 1 s, neulo molemmat oikein, käänny.

3. krs: neulo 3 s oikein, *tee langankierto, nosta edellisen krs:n langankierto neulomatta ja neulo seuraava s oikein, nosta neulomatta jätetty langankierto neulotun s:n yli*, toista *-* kunnes jäljellä on 2 s ja neulo ne oikein, käänny.

4. krs: neulo 3 s oikein, *tee langankierto, neulo edellisen krs:n langankierto ja 1 s oikein yhteen*, toista *-* kunnes jäljellä on 2 s ja neulo ne oikein, käänny.

5. krs: kuten 3. krs.

6. krs: kuten 4. krs.

Jatka mallineuleen neulomista ja vähennä työstä joka 6. krs 2 s neulomalla krs:n 3 ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen vielä kerroksilla 7, 13, 19, 25, 31, 37, 43, 49, 55, 61, 67, 73, 79 = työssä on 5 s. Neulo viimeisen kavennuksen jälkeen 4 krs ainaoikein. Päätä s:t löyhästi oikein neuloen. Päättele langanpäät ja höyrytä huivi kevyesti.

EDIT: Ohjetta on korjattu ja selkiytetty alkuperäisestä sekä lisätty kolme videota.

Vinkki!

Saga-lanka on 100-prosenttista villaa ja langassa on 14 kaunista väriä. Värilliset Saga-kerät, 7,60 e/kerä, ja luonnonvalkoinen, 6,95 e/ kerä, 

Teeteeshop.fi.

Julkaistu: 1.10.2015