Viherpiha

Helpot orkidealajit – kun haluat kokeilla orkidean kasvatusta, aloita näistä!

Helpot orkidealajit – kun haluat kokeilla orkidean kasvatusta, aloita näistä!
Orkideat tuovat tropiikin tunnelmaa kotiin. Kysyimme Suomen orkideayhdistyksen Oili Pentinsaarelta, mitkä orkideat sopivat parhaiten vasta-alkajan ikkunalle.
Julkaistu: 15.9.2021

1. Venuksenkenkä

Venuksenkengät (Paphiopedilum) ovat vaivattomia orkideoita kasvattaa huonekasveina. Ne kukkivat ja kukoistavat vähällä hoidolla vuosia ja mahtuvat pieneen tilaan. Risteymiä on kelta- ja viininpunakukkaisina.

Nosta valoon

Varaa orkideoille valoisa paikka. Pimeässä eteisessä tai kylpyhuoneessa ne eivät menesty. Lisävalo 12 tunnin ajan talvella auttaa kaikkia lajeja. Kastele kostuttamalla, älä vettä lorauttaen. Anna mietoa kasteluravinnetta kasvukaudella jokaisen kastelun yhteydessä, jos valoa vain on runsaasti.

2. Nystykämmekkä

Nystykämmekät (Oncidium) viihtyvät kukinnan aikaan huoneenlämmössä, kesäksi ne kannattaa siirtää ulos puolivarjoisaan paikkaan.

3. Vanda

Vandoja (Vanda) on runsaasti erilaisia. Kohtuullisen pienikokoiset risteymät kasvavat hyvin esimerkiksi lasimaljakossa, mutta tarvitsevat aina lisävaloa.

4. Ludisia

Ludisiat (Ludisia) tunnetaan myös joulun kynttilöinä, sillä niiden valkoiset kukinnot koristavat kasvia joulun aikaan. Tummalehtiset ludisiat ovat kestäviä ja kasvavat valoisalla ikkunalla aloittelevankin viherpeukalon hoivissa.

Etäälle etyleenistä

Älä sijoita orkideoita etyleeniä erittävien hedelmien tai joulukuusen lähelle. Etyleeni lakastuttaa kukat nopeasti.

5. Puikkokämmekkä

Puikkokämmeköitä (Dendrobium) on monia erilaisia risteymiä, joista useimmat kasvavat isokokoisiksi. Niiden kasvu- ja kukintarytmiä auttaa kasvien vieminen kesäksi ulos parvekkeelle tai pihalle. Puikkokämmekät nuutuvat, jos pidät niitä ikkunalaudalla ympäri vuoden.

6. Perhoskämmekkä

Perhoskämmekät (Phalaenopsis) ovat monikäyttöisiä ja nykyiset risteymät erittäin helppohoitoisia ikikukkijoita. Ne viihtyvät tavallisessa huonelämmössä itä- tai länsi-ikkunalla, mutta ovat hyvin kylmänarkoja, joten varo kaikenlaista vetoa. Kukkia on monenvärisiä ja niissä erilaisia pilkullisia, raidallisia tai läiskäisiä kuvioita. Osa risteymistä tuoksuu.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kasteluvahdit kaikille kasveillesi! Tilaa omasi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »