Avotakka

Heli Thorén Sohvaryhmä-podcastissa: ”Vaihdan kotia uuteen remonttikohteeseen parin vuoden välein”

Heli Thorén Sohvaryhmä-podcastissa: ”Vaihdan kotia uuteen remonttikohteeseen parin vuoden välein”
Uusi koti ja remontti parin vuoden välein? Näin elää ja tienaa viestintäkonsultti Heli Thorén, joka on vapaaehtoisessa remonttikierteessä.
Julkaistu: 24.10.2019

Remontoimalla koteja hyvällä maulla voi tehdä rahaa. Sen todistaa viestintäkonsultti Heli Thorénin elämäntapa: koti vaihtuu uuteen remonttikohteeseen yleensä parin vuoden välein. Tästä on puhe Avotakan Sohvaryhmä-podcastin neljännessä jaksossa.

Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Heli Thorén -jakso:

Remontointi elämäntapana

Kahdeksan kotia itselleen remontoinut viestintäkonsultti Heli Thorén on jo melkoinen remonttikonkari.

– Tai en osaa remontoida itse mutta olen aika hyvä projektinjohtaja, hän sanoo.

Helillä on aina ollut suuri haave asua Helsingin keskustassa. Vuosia sitten hän mietti silloisen puolison kanssa, miten he voisivat päästä käsiksi isoihin neliöihin pikkuhiljaa. He alkoivat kerta toisensa jälkeen ostaa vanhoja, huonokuntoisia asuntoja, remontoivat ne hyvällä maulla ja myivät voitolla. Tuotot he sijoittivat aina hieman entistä isompaan keskusta-asuntoon. Kaikki lähti 38,5 neliön pikkukodista Puu-Vallilassa.

Aviopari alkoi olla jo hyvissä sijainneissa ja neliöissä, kun tuli ero, omaisuuden puolitus ja pudotus neliöissä. Sen jälkeen Heli on jatkanut samassa asunnonosto- ja remonttikierteessä yksin, 10- ja 12-vuotiaiden lastensa kanssa.

– Siihen tulee intohimo ja riippuvuus. Moni sanoo, miten se on mahdollista ja miten jaksan, koska olen vaihtanut kotia melkein kahden vuoden välein. Edellisessä asuin vain vuoden. Se oli oikeasti aika kova tahti kahdelle isolle remontille.

Tyylitaju tuottaa voittoa

Kuvio toimii näin: Heli ostaa vanhoja keskusta-asuntoja, jotka ovat huonossa kunnossa tai joihin on tehty huono remontti. Hän ei koskaan maksa liikaa vaan päättää oman maksimihintansa. Erityisesti hän kiinnostuu pitkään myynnissä roikkuvista kohteista. Niissä on hänen kokemuksensa mukaan usein huono pohja. Etukäteen hän selvittää, onko joku taloyhtiössä jo aiemmin saanut siirtää keittiötä.

Heli kaivaa vanhaa esiin ja pyrkii aina palauttamaan asunnon alkuperäiseen asuun. Äärimmillään tämä on johtanut siihen, että hän on poistattanut upouuden mutta vääränlaisen keittiön ja erittäin kalliin parketin uusrenessanssitalon huoneistosta. Remonttimies kyynelehti, mutta Heli sai näin kauniin, vanhan lankkulattian alta esiin.

– Jos on tarpeeksi ikkunoita, saan melkein mistä tahansa pohjasta hyvän. Suurimmassa osassa kodeistani olen saanut keittiötä siirtämällä yhden huoneen lisää. Olen ostanut yksiöitä ja kaksioita ja tehnyt niistä isompia.

Suositusten kautta hän on löytänyt hyvät, kustannustehokkaat tekijät remontteihinsa. Remontin kustannusarvion hän laatii luottotekijöidensä kanssa – vaikka eivät ne silti ole koskaan osuneet nappiin. Täytyy myös osata priorisoida, mikä on itselle tärkeintä, ja panostaa siihen. Heli kertoo remonttibudjetin yleensä puolellatoista, mutta aina kaikki maksaa arvioitua enemmän, varsinkin kun haluaa laatua.

Vaatii uskallusta ostaa huonokuntoinen asunto, koska se on aina hyppäys tuntemattomaan. Onneksi Heli usein avaa lattian, sillä sieltä on joskus paljastunut kosteutta.

– Remontissa on sata ja yksi uhkaa, joista aina joku toteutuu.

Tilillä ei loju ylimääräistä, mutta kiinteistössä kiinni olevan omaisuuden turvin Heli pystyy asumaan kahden lapsensa kanssa Helsingin keskustassa.

Näin siedät remonttikaaosta

Rasittavinta Helistä tässä elämäntavassa on joka paikkaan tunkeutuva remonttipöly. Siksi remontin keskellä perhe kulkee tohveleissa, jotka jätetään sen ainoan puhtaan, asuttavan huoneen ovelle. Remonttikaaoksen sietämiseen hänellä on selviytymiskeino:

– Minulla on sellainen zen-nurkka, jonka teen ihan valmiiksi. Haen leikkokukkia ihanaan maljakkoon ja jonkun kirjapinon viereen. Silloin kun on aivan kaaosta, voi kääntää katseen siihen nurkkaan ja ajatella, että tuota kohti mennään.

Lapset ovat tottuneet asumaan remontin keskellä.

– Välillä olen miettinyt, traumatisoinko lapsia. Mutta kerran he muistelivat erästä remonttia: ”Voi mamma, kun se oli niin ihanaa, kun meillä ei ollut sitä jääkaappia, niin meillä oli myslipatukoita ja riisikakkuja joka aamu!"

Heli myöntää, että joka remontissa tulee piste, jossa hän itkee ja stressaa ja vannoo, ettei ikinä enää.

– Uskomatonta, miten sen aina unohtaa. Hetken päästä olen taas siellä Etuovessa.

Nyt hän on löytänyt asunnon, josta ei ehkä luovu – vaan jättää sen vuokralle. Nykyisessä kodissa on Helin haaveilemat kaakeliuuni ja korkeat huoneet. Taloyhtiö on hyvä eikä se peri vastiketta. Mutta on hän jo alkanut katsella uudempia, 60–70-luvun asuntoja, sillä niitä saa suhteellisen edullisesti Helsingin keskustassakin.

– Haaveilen aina, että seuraava koti on se viimeinen. Ystäväni nauravat, että älä huijaa itseäsi, Heli nauraa.

Helin kuva: Maarit Halonen

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »