Tuoreiden havujen tuoksua, valkeita kynttilöitä ja takkatulen lämpöä – Heinosten koti on kuin luotu vuoden tunnelmallisimman juhlan viettoon

Tuoreiden havujen tuoksua, valkeita kynttilöitä ja takkatulen lämpöä – Heinosten koti on kuin luotu vuoden tunnelmallisimman juhlan viettoon
Hanna ja Aleksi Heinonen tekevät kolmelle lapselleen joulun, jonka aineksista tärkeimmät ovat yhdessäolo ja suloiset, perinteikkäät koristeet. Heidän kotinsa on kuin luotu juhlaan.
Julkaistu: 10.12.2018

Kuura värittää valkoiseksi Hanna ja Aleksi Heinosen kodin pihamaan, ja talon sisäänkäyntiä koristavat havut ja kynttilälyhdyt. Odotukset ovat korkealla ja täyttyvät, kun astuu sisään ja näkee perheen satumaisen suuren joulukuusen. Olohuoneeseen sijoitetun kuusen kynttilät tuikkivat taianomaisesti oksille ripustettujen lasikoristeiden kanssa, ja tunnelma on niin jouluinen kuin olla voi.

Klassisen ajattomaan, lämpimään ja pehmeään tyyliin sisustettu koti suorastaan vetää puoleensa. Olohuoneen kiinteät kirjahyllyt ja valkoiset sohvaryhmät ovat omiaan luomaan juhlavuutta.

Muhkeat tyynyröykkiöt ja pehmeät taljat sopivat myös jouluiseen tunnelmaan. Aivan erityistä hehkua tuo takka, jonka reunuksella palaa paksuja valkoisia kynttilöitä.

– Olen perheen jouluhullu ja annan joulun hiipiä meille jo marraskuussa. On kiva juhlistaa vuoden ihaninta aikaa pikkuinen pala kerrallaan, koska siten saa kunnolla aikaa nauttia kaikista kivoista jouluun kuuluvista asioista. Usein työelämässä on todella kiireistä ennen joulua, mutta joulukiire on minusta ihanaa kiirettä. Meillä siihen kuuluvat myös päiväkodin, koulun ja harrastusryhmien juhlat ja esitykset, Hanna kertoo.

Olohuoneen takka on kodin keskipiste ja yksi tärkeimpiä tunnelmanluojia. Aattona iloinen puheensorina täyttää sen ympärille muodostetun sohvaryhmän.
Kuusen paikka on kodin keskellä olohuoneen ja ruokailutilan välissä. Siitä sen tuike näkyy alakerran muihin tiloihin. Vaalea sisustus on ylellisen tuntuinen mutta myös rento. Idea seinään upotettuihin kirjahyllyihin tulee brittiläisestä sisustuskulttuurista.
Huikea portaikko on kodin keskipiste. Se johtaa vintille, jossa on vierashuone. Tuoli on löytö antiikkiliikkeestä. Hanna sitoi portaikkoon mistelinoksia.
Tumma vaatekaappi tekee eteisestä vähän jännittävän.

Kun joulukukat saapuvat kauppoihin, Hanna alkaa somistaa kotia. Hannalla on kautta vuosien ollut suosikkifloristi, Turun keskustassa liikettä pitävä Pia Jaala, joka sitoo kimput kaikkiin perheen juhliin. Tämän joulun sävyt ovat pehmeitä valkoisen ja roosan sävyjä.

– Pia teki kukkakimput aikoinaan vanhempieni kotiin, ja haluan jatkaa tuota traditiota.

Kukkien lisäksi Hanna suosii havuja ja kransseja, joita hän asettelee niin sisälle kuin ulos. Kranssit Hanna on hankkinut valmiina, mutta niiden tekeminen kiehtoisi, jos havuja saisi helposti oman kodin läheisyydestä.

Jouluiseen tunnelmaan kuuluvat myös elävien kynttilöiden tuike ja kuumana höyryävän, kanelilla, kardemummalla ja appelsiininkuorella maustetun glögin tuoksu.

Juhlapöytä katetaan koristeellisen kristallikruunun alle. Hanna näki kruunun Italiassa ja päätti, että se on saatava. Ruokapöydän ympärillä olevat Eamesin tuolit pehmustetaan talveksi lampaantaljoilla.
Hannan mielestä vanhat aterimet ja tekstiilit kruunaavat joulupöydän.
Hanna on valinnut joulun kukiksi hennon vaaleanpunaisia ritarinkukkia. Kimpun sitoi Pia Jaala.
Jouluksi perintöaarteet nostetaan keittiön marmorilla päällystetylle saarekkeelle. Taulut on tehty Hannan isoäidin 13-vuotiaana keräämän kasvion sivuista.

Koristeita Hanna on kerännyt pikkuhiljaa. Osa on peräisin Tukholmasta, missä hänen sisarensa asuu. Koristeet saavat olla näyttäviä, ja Hanna onkin ripustanut kuusen oksille niin notkeasäärisiä ballerinoja, koristeellisia ja äärimmäisen hauraan näköisiä lasipalloja kuin puhdasta kimalletta ja muuta tuikkivaa.

Tytöt osaavat jo olla apuna kuusen koristamisessa, ja Hanna toivookin, että siitä muodostuu heille ihana yhteinen tapa.

– Kuusen hankimme vasta jouluviikolla, muutamaa päivää ennen aattoa, Hanna kertoo.

Aleksi noutaa kuusen, ja ajatuksena on, että sen tulee olla niin suuri kuin taloon mahtuu. Ison kodin ansiosta kuusen ja sen koristeiden mittasuhteet ovatkin menneet uusiksi.

Iines ja Lilli istuvat isoäitinsä muotokuvan alla. Maalauksen on tehnyt taidemaalari Aarre Heinonen vaimostaan, kirjailija Tuomi Elmgren-Heinosesta.

Joulunpyhät Hanna ja Aleksi viettävät sukulaisten ja vanhempiensa seurassa. Enimmillään väkeä on neljätoista henkeä, ja Aleksi kantaakin varastosta jatkopalat, jotta kaikki mahtuvat istumaan satavuotiaan ruokapöydän ympärille. Myös molempien sisaruksia perheineen saattaa liittyä mukaan nauttimaan toistensa läheisyydestä.

Perheen ja lähiomaisten merkitystä Hannan ja Aleksin elämässä kuvaa erityisesti se, että he ovat palanneet Helsingistä asumaan Naantaliin, lähelle kummankin lapsuuden maisemia.

– Olemme kotoisin Naantalista, joten kun muutama vuosi sitten haaveilimme isommasta kodista, teimme ison päätöksen ja palasimme Helsingistä kotikaupunkiin. Päätös tuntuu yhä hyvältä, sillä täällä isovanhemmat ovat lähellämme ja lasten tavoitettavissa, Aleksi kertoo.

Hannan ja Aleksin makuuhuoneessa on hotellimaista glamouria. Sinne on hyvä asettua juhlan päätteeksi. Sängynpääty on itse suunniteltu.
Lillin huoneessa on vanhan ajan lastenkamarin tunnelma. Päästä vedettävä vuode on 1800-luvun lopusta, ja siinä ovat nukkuneet jo Hannan isoisovanhemmat.

He löysivät kodikseen omakotitalon, jossa on niin tilaa pienille lapsille kuin Hannan ajatuksille kauniisti sisustetusta kodista. Remontoimistakin tarvittiin, mutta enimmäkseen maalia.

Seinäpintoja on sävytetty brittiläisen maalivalmistajan Farrow & Ballin lempeillä sävyillä. Myös monet perintönä tulleet huonekalut ovat saaneet uuden maalipinnan ja sulautuvat sen ansiosta osaksi taloa.

Valkoiseksi kuorrutettu joulukakku kuuluu Hannan bravuureihin. Hän tarjoaa sen joka kerta samalta pinkiltä vadilta.

Hannan vinkit mukavaan jouluun

  • Älä stressaa. Polttele kynttilöitä, kiinnitä itse tehtyjä tai valmiina hankittuja paperitähtiä ikkunoihin ja somista sisääntulo tuorein havuin. Kauniisti koristeltu koti virittää joulun tunnelmaan.
  • Leivo lasten kanssa. Meidän tytöt osaavat jo toivoa tiettyjä ohjeita ja leivonnaisia. Erityisen suosittua puuhaa meillä on pipareiden leipominen, koska taikinan käsittely on helppoa ja koristelussa voi käyttää vapaasti mielikuvitustaan.
  • Tapaa sukulaisia, kun siihen kerrankin on kunnolla aikaa. Joulunpyhinä me tapaamme paljon lasten isovanhempia ja sisaruksiamme.
  • Tee joulukalenterista koko perheen yhteinen leikki. Meillä tonttu tuo yllätyksiä yhteiseen kankaiseen, taskuin varusteltuun kalenteriin. Avaamme yhden taskun jokaisena aamuna.

Kommentoi »