Viherpiha

Heinille piha on nautiskelun ja ilon paikka: "Rakastan istua oleskelusohvalla ja katsella näkymää"


Puutarhuri Heini Hiltunen toteutti unelmansa ja muutti maalle. Omaa pihaansa hän rakentaa intomielisesti ja kasvikokeiluja suosien.
Teksti Anna Aho
Kuvat Johanna Kinnari

Kirkkonummen Oitmäki on kuin herran kukkarossa. On maalaismaisemaa peltoineen, suurten puiden huminaa ja rauhaa. Heini Hiltunen kuvaa asuinpaikan löytymistä onnenkantamoiseksi, jossa osuutensa oli naapurustossa asuvan kaverin vinkillä. Tontti oli umpimetsää ja maa kasvoi kiviä, kuten Heini kuvailee.

Viisitoista vuotta myöhemmin tuosta kaikesta ei näy jälkeäkään, mitä nyt kallio pistää esiin maasta paikka paikoin. Raivaus on tehty maisemaa kunnioittaen. Suuria mäntyjä ja kuusia on jätetty tontille. Vanha vaahtera on kaivettu esiin runsaan aluskasvillisuuden seasta niin, että sen muoto pääsee oikeuksiinsa. Kauan sitten lehmien laidunalueena ollut katajarinne oli päässyt pahoin vesakoitumaan. Nyt pitkiksi hujahtaneet katajat ja niiden yli myös laakson maisema näkyvät hyvin.

Heini pitää täyteläisistä kukkapenkeistä ja istuttaa siksi tiiviisti. Harvennuksen voi tehdä sitten myöhemmin.

Työ ja harrastus

Heini Hiltunen on ammatiltaan puutarhuri, mutta oma piha on hänelle ennen kaikkea rakas harrastus. Puutarhurikoulun jälkeen Heini piti kukkakauppaa Helsingin Töölössä ja Lauttasaaressa neljätoista vuotta. Vuonna 2006 hän ryhtyi täysipäiväisesti tekemään pihojen perushuoltoa ja -kunnostusta. Nykyään hän tekee myös kokonaisia urakoita suunnitelmista toteutukseen ja viimeistelyyn.

Pihasta kyllä huomaa, että asialla on ammattilainen. Jo sisäänajoväylän molemmin puolin näkyy upeasti sommiteltuja istutuksia. Talo sulautuu somasti osaksi maisemaa ja kasvillisuutta. Pihalla on selkeitä tiloja: nurmikko pelejä ja leikkejä varten, istuinryhmä keinuineen oleskeluun, pieni kasvimaa keittiökasveille ja lammikko vesielementtinä.

Pihalammen paikalla oli ennen kosteikko. Sen pohja osoittautui hyvin vettä pidättäväksi saveksi ja siihen Heini suunnitteli pihalammikon, jossa on syvyyttä pari metriä. Suuret puut luovat pihaan kehyksen ja talo sulautuu maisemaan runsaiden istutusten ansiosta.
Rungollinen sumakki on talvehtinut Heinin pihassa hyvin. Ryhmän etualalla kukkii punaisena kaukasianmaksaruoho.

Miten kasvi kasvaa

Pihan kasviryhmät ovat selkeät ja runsaslajiset. Perennoja, köynnöksiä, pensaita ja pieniä havuja on käytetty luovasti ja monipuolisesti.

– Minulla on paljon kasveja, mutta lajimäärä ei ole itseisarvo. Haluan kokeilla ja nähdä, miten kasvit oikeasti kasvavat, Heini sanoo.

Yllätyksiä onkin tullut. Matalaksi luultu seppelvarpu (Stephanandra incisa ’Crispa’) kasvaa korkeaksi ja leviää vauhdikkaasti. Myös peittoperennana tunnettu tarhavarjohiippa (Epimedium x rubrum) kasvaa Heinin yllätykseksi miltei puolimetriseksi.

Oma piha on hyvä kokeilukenttä havukasveillekin, joiden menestymisestä on tietoa hyvin vähän tai ei lainkaan. Heinillä kasvaa puutarhassaan muun muassa matalia sinilaakakatajia, kohenevasti kasvavia tuiviota sekä kapeita ja pystykasvuisia kynäkatajia. Erikoisuuksia ovat esimerkiksi kirjavaneulasinen rohtokataja ’Variegata’, kääpiömänty ’Watereri’, keltainen tarhakataja ’King of Spring’ ja harokataja.

Laakakataja levittäytyy viihtyessään hyvin maata peittäväksi.
Kartiovalkokuuset kasvavat ryhdikkäästi etuoven tuntumassa. Pieni suihkulähde tuo mukavaa solinaa äänimaisemaan.

Komea kärhöpöytä

Heinin pihalla näkee runsaasti köynnöksiä erilaisiin pylväisiin ja obeliskeihin kietoutuneina, ruukuissa ja maassa. Erityisesti hän pitää isokukallisista kärhöistä. Niitä pihalla onkin 60 erilaista.

Kärhöt tulevat upeasti esiin Heinin rakentaman kärhöpöydän päällä. Matala pöytä on tehty muoviristikoista. Kärhöt istutetaan pöydän ympärille ja versot ohjataan ristikon päälle. Lajikkeet menevät hauskasti lomittain ja muodostavat herkullisia väripareja.

Kärhöpöytä on tehty muoviristikoista. Kärhöt ohjataan kasvamaan ristikoiden päälle lomittain.

Lähes kaikki kärhöt ovat lähteneet kasvuun ja menestyneet. Ainoastaan lajikkeet ’Marmori’ ja ’Nelly Moser’ ovat kuolleet. Istutuskuopasta täytyy tehdä riittävän syvä, jotta juuret ovat roudalta suojassa. Lisäksi pari kolme ensimmäistä vuotta tainta pitää kastella. Se vahvistaa kasvuunlähtöä.

– Alkuvuosien jälkeen en oikeastaan hoida kärhöjä. Leikkaan versot alas keväällä. ’President’- ja ’Daniel Deronda’ -lajikkeille jätän hieman reilummat versot. Ne kukkivat heti kesäkuussa edellisvuoden versoista, Heini kertoo.

Sen hän on myös huomannut, että sateisina kesinä liika kosteus mädättää kukat ja terälehdet putoavat ennen aikojaan.

– Viinikärhöt eivät näyttäisi kärsivän sateista niin paljon kuin isokukalliset, Heini huomauttaa.

Isokukkainen 'Minister'-kärhö tarvitsee syvämultaisen kasvupaikan.

Rakas maakellari

Piha-alueen itäreunalla on rinne, joka on kuin luotu maakellaria varten. Sen valmistumista Heini odotti kuin kuuta nousevaa. Rakentaminen kesti kolme vuotta, mutta sitä tehtiinkin omin voimin.

– Kun mies sai kellarin valmiiksi, sanoin että muutan sinne asumaan, Heini naurahtaa.

Rinteestä räjäytettiin pois kalliota. Maapohjalle ladottiin harkot, jotka maalattiin kalkkimaalilla valkoisiksi. Katon sisä- ja ulkopuolelle laitettiin eriste. Katon päällä on 70–80 senttiä maata.

– Eristys toimii. Täällä on kesähelteilläkin lämpöä vain 5–10 astetta, Heini kertoo.

Kellarissa on oma puoli säilykkeille ja oma talvetettaville taimille. Kellarin suojassa talvehtivat kaikki ruukuissa kasvavat puuvartiset kasvit kuten ruusut, hortensiat ja kärhöt.

Maakellarin kumparetta vihreyttävät lamohietakirsikat. Hopeanhohtoinen ohotanmaruna ja kärhöt tuovat sävyjä.

Nautinnon lähde

Kasviryhmien perustamisessa Heini on tarkka. Kokemuksesta hän tietää, että liikkeellä on monenlaisia mullantarjoajia. Heini kelpuuttaa vain tarkastetut ja varmasti rikkaruohottomat mullat.

– Se säästää hermoja. Lisäksi kasvualustaa pitää olla riittävän paksusti, hän sanoo.

Hehkuvan keltaiset syyskaunosilmät kasvavat pitkässä kaarevassa perennapenkissä. Viinikärhö 'Purpurea Plena Elegans' on vanha ranskalainen lajike.

Tärkeää on myös laittaa oikea kasvi oikeaan paikkaan.

– Kasvit kyllä sopeutuvat monenlaisiin oloihin, mutta eivät kukoista jos paikka on niille vääränlainen, Heini sanoo.

Ruohonleikkurin keräämä ruohosilppu päätyy istutuksiin. Heinin mielestä paras lannoitevaikutus tulee keino- ja luonnonlannoitteen yhdistelmästä. Keinolannos vaikuttaa nopeasti ja luonnonlannos lisää maan humuspitoisuutta ja eliötoimintaa.

Heinille piha on myös nautiskelun ja ilon paikka.

– Rakastan istua oleskelusohvalla ja katsoa näkymää. Tykkään siitä, että myös muut voivat inspiroitua pihasta ja saada ideoita, Heini sanoo.

Keijunkukka 'Lime Rickey' ja maksaruoho 'Purple Emperor' säväyttävät.

Lue lisää:

Julkaistu: 3.8.2017