Kotivinkki

”Rakkauteni vanhaan ja kierrätettyyn ei katoa koskaan” – Heidin vaatekaappi ja koti ovat pullollaan menneen maailman aarteita

”Rakkauteni vanhaan ja kierrätettyyn ei katoa koskaan” – Heidin vaatekaappi ja koti ovat pullollaan menneen maailman aarteita
Heidi Gustafsson, 41, kokee usein elävänsä väärässä ajassa. Hän onkin kotonaan menneissä vuosikymmenissä, jotka näkyvät sekä vaatekaapin sisällössä että kodin sisustuksessa. Paras tyyliesikuva on oma äiti.
Julkaistu: 3.6.2021
Heidi työskentelee kierrätysvaatteiden ja -tavaroiden keskellä Pelastusarmeijan iCare-hyväntekeväisyysmyymälässä.

"Rakastan kaikkea vanhaa, ja koen usein eläväni väärässä ajassa. Jos voisin tehdä aikahypyn mille tahansa vuosikymmenelle, matkustaisin 1930- tai 1940-luvulle. Olisi ihana kokea, minkälaisessa maailmassa esikuvani, näyttelijä ja laulaja Marlene Dietrich eli. Saan siirrettyä palan menneistä ajoista nykyhetkeen, kun panen päähäni turbaanin, puen ylleni leningin ja viimeisten tyylin näyttävillä nappikorvakoruilla ja huulipunalla. Ne tuntuvat omiltani, ja niissä tunnen olevani aina fiini leidi.

Heidi yhdistelee rohkeasti värejä, ­kuoseja ja aikakausia. Hänen heikkoutensa ovat turbaanit ja ­silkkiset aamutakit ja kaftaanit, joita hän käyttää takkeina.
Eri vuosikymmeniltä peräisin olevat korvakorut viimeis­televät Heidin tyylin. Koruja hän säilyttää kirpputoreilta löytyneissä kulhoissa.
Yksi esikuvistani on äitini, joka on aina ollut tyylikäs ja tuoksunut hyvältä hajuvedeltä.

Löysin oman tyylini ja itseni ihan uudestaan muutama vuosi sitten, kun työskentelin vintage-liikkeessä. Olin jo aiemmin tehnyt hankintoja kirpputoreilta ja second hand -liikkeistä, mutta silloin hurahdin vintageen ihan kunnolla.

En noudata pukeutumisessa orjallisesti mitään tiettyä vuosikymmentä, vaan sekoitan aikakausia ja tyylejä villistikin. Tykkään naisellisuudesta ja väreistä. Yksi esikuvistani on äitini, joka on aina ollut tyylikäs ja tuoksunut hyvältä hajuvedeltä.

Taidetta ja muisto­esineitä. Heidin ystävän Emi Hellbergin maalaama taulu on yksi Heidin lempitauluista. Tarjottimelle on koottu kauniita esineitä, kuten tädiltä Englannista lahjaksi saadut hopeiset pikkukengät.
Heidi ja kissat Tyyne (kuvassa) ja Maire muuttivat jokin aika sitten uuteen kotiin, jonka Heidi on sisustanut vanhemmilta perityillä ja kirppu­toreilta löytyneillä esineillä. Rakkaimpiin kuuluu Heidin isän valmistama valaisin, jossa on Maija Isolan suunnittelema Humiseva-kangas vuodelta 1957.

Hankin lähes kaiken kierrätettynä. Ainoastaan alusvaatteet, sukat sekä hygienia- ja kosmetiikkatuotteet ostan uutena. Se on paitsi ekologinen valinta myös keino erottua massasta. En halua ostaa tavaroita ja vaatteita uutena, sillä maailma hukkuu tavaraan.

Rakkauteni vanhaan ei rajoitu vain pukeutumistyyliini. Kotini sisustus on yhdistelmä menneiden vuosikymmenten aarteita. Pidin aiemmin 1950–70-lukujen astioista ja huonekaluista, mutta olen sittemmin sukeltanut ajassa vielä kauemmas. Nyt minua kiehtoo 1800–1900-lukujen taitteen ­hämyinen salakapakkatunnelma.

Heidin rakkaus vaatteisiin näkyy myös kodin sisustuksessa. Kauneimmat vaatteet ja asusteet saavat olla esillä. Turkoosi silkki­aamutakki on löytö ­VintagEija’sista.
Heidi on hurahtanut burleskin maailmaan. Hän on harrastanut burleskitanssia ja käynyt katsomassa esityksiä. Parasta burleskissa on se, ­että jokainen voi olla sellainen kun on.
Punaista ei ole Heidin mielestä koskaan liikaa. Sisustukseen hän on hakenut inspiraatiota niin musiikista, burleskista kuin sala­kapakka­tunnelmasta.
En halua ostaa tavaroita ja vaatteita uutena, sillä maailma hukkuu tavaraan.

Kotimaisten vanhantavaranliikkeiden lisäksi olen tehnyt hyviä löytöjä Berliinissä ja Pariisissa. Ihailen myös Englannissa asuvan tätini sisustustyyliä, ja olen saanut häneltä upeita pienesineitä.

Tykkään persoonallisista jutuista, joita ei ole muilla. Jotkut löytöni ovat ihan älyttömiä. Kerran ostin käsintehdyn simpukan. Vasta kotona tajusin, että se on todella ruma.

Tyylini ja kiinnostuksen kohteeni ovat vuosien varrella vaihdelleet, mutta rakkauteni vanhaan ja kierrätettyyn ei katoa koskaan. Mikään ei saisi minua luopumaan elämäntyylistäni."

Turbaanit kruunaavat Heidin tyylin. Hänellä on useita erilaisia turbaaneja. Kuvan päähine on valmistettu kierrätyskankaasta.
Kommentoi »