Heidin puutalokoti on täynnä mystistä tunnelmaa, dramaattisia värejä ja glamouria – ”Pelkistetty ja valkoinen koti ei ole minun juttuni”
Sisustus
Heidin puutalokoti on täynnä mystistä tunnelmaa, dramaattisia värejä ja glamouria – ”Pelkistetty ja valkoinen koti ei ole minun juttuni”
Turkulaisen Heidi Gustafssonin luona vallitsee mystinen salakapakkatunnelma. Vuokrakodin sisustus on syntynyt yhdistelemällä vanhemmilta perittyjä sekä kirppareilta ja vanhan tavaran kaupoista löytyneitä kalusteita.
30.3.2021
 |
Unelmien Talo&Koti
Heidi hankkii vain harvoin kotiinsa mitään uutena. Keittiön kalusteet ovat kirpputori­löytöjä, keltaisen Pehtoori-pannun hän on saanut vanhemmiltaan. Vuokrakodin keittiö oli niin hyvässä kunnossa, ettei sitä ollut tarvetta remontoida.

Heidi Gustafsson rakastaa vanhoja tavaroita. Yksi rakkaimmista esineistä on hänen isänsä 1960-luvulla tekemä valaisin, joka on kulkenut Heidin mukana kodista toiseen. Nyt se on päätynyt Portsan puutaloon. Tärkeä rooli sisustuksessa on myös väreillä ja vintagevaatteilla.

Yksi Heidin rakkaimmista esineistä on hänen isänsä 1960-luvulla tekemä valaisin, joka sai paikan olohuoneen ikkunan edestä. Antiikkituolit ovat Heidin vanhempien entiset. Ne palvelivat pitkään hänen veljensä perhettä eri kodeissa, kunnes löysivät tiensä Portsaan.

Kotisi on yli satavuotiaassa puutalossa. Mikä Portsassa kiehtoi?

Asuin Raumalla, mutta halusin vaihtaa maisemaa. Turku oli tuttu ennestään, joten aloin etsiä uutta kotia sieltä. Olin aina haaveillut asumisesta vanhassa puutalossa. Tämä paikka tuntui heti oikealta. Minua viehättivät etenkin asunnon avaruus, tilojen jakautuminen kolmeen kerrokseen, sauna ja pieni piha. Pääsin muuttamaan joulukuun ensimmäisenä päivänä kymmenen vuotta sitten.

Heidi kokosi olohuoneen seinälle kollaasin, jossa yhdistyvät kirppu­toreilta löytyneet työt ja hänen printtikuvista valmistamansa teokset. Yhtenäiset kultaiset kehykset Heidi teki spraymaalilla.
Olen harrastanut burleskia jo jonkin aikaa omaksi ilokseni. Se näkyy myös kodissani.

Vuokrakotia on remontoitu hiljalleen. Mitä kaikkea olet tehnyt?

Remontti ei ollut välttämätön, mutta pienillä muutoksilla asunnosta tuli kodikas ja viihtyisä. Remonttia on tehty lähinnä maalilla ja tapeteilla. Olohuoneessa oli sininen Kiurujen yö -tapetti. Se oli kaunis mutta todella sininen. Se korvattiin musta- ja hopeakuvioisella barokkityylisellä tapetilla, jota tuli myös alakerran vessaan ja pukeutumistilaan. Suurimman muutoksen koki yläkerran huone, jossa oli aiemmin keltainen muovimatto ja tummunut mäntypaneelikatto. Lattia vaihdettiin vaaleaan laminaattiin, katto maalattiin valkoiseksi ja seinät maalattiin ja tapetointiin.

Heidi ihastui tasseleihin ja tupsuihin Englannissa asuvan tätinsä luona. Tädiltä saatuja tasseleita roikkuukin kodissa siellä täällä. Isoimmat tasselit pääsivät paraatipaikalle kakluunin kylkeen.

Olet rohkea värinkäyttäjä. Mitä värit merkitsevät sinulle?

Tykkään leikitellä väreillä, ja siksi pelkistetty ja valkoinen koti ei ole minun juttuni. Se olisi liian unenomainen. Lienen perinyt runsaan värien käytön äidiltäni. Värit vaikuttavat mielialaan. Joidenkin mielestä kotini on liian värikäs, mutta minulle tulee väreistä hyvä mieli ja onnellinen olo. Pidän kontrasteista, sillä ne tuovat lämpimän fiiliksen. Haluaisin makuuhuoneeseen lisää ruusutapettia ja punaista. Mitä punaisempi, sen parempi.

Yläkerrassa on muuta kotia mystisempi tunnelma ja dramaattisempi väritys.
Heidi on hakenut inspiraatiota sisustukseen sekä musiikista että burleskista. Yläkerran makuuhuoneen tunnelma syntyy punaisen eri sävyistä ja vanhoista kalusteista. Sängynpäädyt löytyivät Facebook-kirppikseltä ja valaisin Tori.fistä. Rahin Heidi päällysti itse ja koristeli hapsunauhalla.
Vaaleansininen lipasto oli huonokuntoinen roskalavaryhmälöytö. Heidi maalasi sen ja viimeisteli lasinupeilla. Valaisimen hän osti 15 vuotta sitten kirpparilta Eurajoelta. Sänkyä koristava huivi on matkamuisto Berliinistä.
Remontti alkoi makuuhuoneesta. Heidi tavoitteli tapetilla mummonmökin tunnelmaa.
Heidi tykkää käyttää naisellisia vintagevaatteita, -asusteita ja -koruja. Hän on koonnut makuuhuoneen koristepöydälle kauneimpia koruja ja korurasioita. Valaisin löytyi Tori.fistä ja haettiin Raumalta.
Heidi keräilee vintagevaatteita, joista vain osa mahtuu vaatehuoneeseen. Kauneimmat asut saavat olla rekeissä esillä.

Kotisi on sisustettu vanhoilla kalusteilla. Mistä teet löytöjä?

Kierrätys on minulle elämäntapa. Hankin sekä kalusteet, sisustus­esineet että vaatteet kierrätettyinä. Kalusteet ja esineet ovat pääosin kirppareilta, antiikkiliikkeistä, vanhan tavaran kaupoista ja nettikirppiksiltä. Osan olen saanut vanhemmiltani ja Facebookin annetaan-ryhmistä.

Tätini asuu Englannissa, ja sieltä olen tuonut matkalaukuittain ihania tarjottimia ja kynttilänjalkoja. Tädin innoittamana olen ihastunut tasseleihin ja tupsuihin, Niitä on nykyään kaikkialla kodissani. Aiemmin etsin tavaraa, kun tuntui, että jotain puuttuu. Nykyään tavarat tulevat yllättäen vastaan, kun on malttia odottaa. Hankinnoille täytyy antaa aikaa.

1900-luvun alun hämyinen ja kielletty salakapakkatunnelma on syntynyt yhdistelemällä eri aikakausia, burleskia ja voimakkaita värejä. Yläkerran huoneessa on runsaasti punaista, ja tila on jaettu kahtia samettiverhoilla.
Heidin ystävän Emi Hellbergin maalaama taulu on yksi Heidin lemppareista. Tarjottimelle on koottu kauniita esineitä, kuten tädiltä Englannista lahjaksi saadut hopeiset pikkukengät.
Vessa raikastui olohuoneen remontista ylijääneellä maalilla ja tapetilla. Koristeellisen peilin Heidi sai äidiltään parikymmentä vuotta sitten, ja se on kulkenut hänen mukanaan kodista toiseen.
Asunto oli hyvässä kunnossa. Näin, että saisin siitä itseni näköisen kodin.

Harrastat burleskia. Miten se näkyy kodissasi?

Haluan tuoda omaa sisäistä minääni esiin myös sisustuksessa. Retrotyyli on saanut väistyä, ja olen hakenut sisustukseen inspiraatiota musiikista, matkustelusta ja tietenkin burleskista. Berliini ja Pariisi ovat suosikkikaupunkejani. Berliinissä olen käynyt yli kymmenen kertaa. Olen katsonut siellä burleskiesityksiä ja tehnyt löytöjä vintagekaupoissa.

Heidi rakastui ensisilmäyksellä Turun Port Arthurin eli Portsan puutalokotiin. Talo on rakennettu 1900-luvun alussa. Kolmikerroksisen asunnon kokonaispinta-ala on noin 96 neliötä. Hänellä on oma pieni piha, jossa on kesäisin kiva juoda aamukahvit ja jutella naapureiden kanssa.
4 kommenttia