Kotivinkki

Heidi kasvattaa leikkokukat kransseihin ja kimppuihin omassa pellossa – ”Kukkien kerääminen on juhlahetki”

Heidi kasvattaa leikkokukat kransseihin ja kimppuihin omassa pellossa – ”Kukkien kerääminen on juhlahetki”
Puutarhuri Heidi Saarinen innostui leikkokukista jo lapsena. Kukkien kasvattamiseen hän ryhtyi muutettuaan maalle parikymmentä vuotta sitten. Oman pellon sadosta syntyy monenlaisia sidontatöitä.
Julkaistu: 12.10.2021

"Äitini oli aikoinaan kukkakaupassa töissä, joten intoni kukkiin juontuu jo lapsuudesta. Äidin työpaikalla oli ihanaa tehdä kukka-asetelmia kukkasieneen. Tökin ylijäämäkukkia asetelmaksi ja olin ylpeä aikaansaannoksistani. Kransseja aloin tehdä parikymmentä vuotta sitten, kun muutimme maalle mieheni suvun maatilalle ja aloin kasvattaa leikkokukkia omassa puutarhassa. Taidan olla siis aika edelläkävijä tässä kukkabuumissa.

Heidin päivä alkaa usein puutarhakierroksella, jolloin hän leikkaa puutarhasta tarvitsemansa materiaalit ja käsittelee kukkavarret. Kimppuihin päätyy revonhäntiä, ikiviuhkoja, harjaneilikoita ja päivänhattuja.
Koristeporkkana ’Dara’ on sukua tavalliselle porkkanalle. Se kukkii valkoisen ja purppuran sävyissä. Sen siemenet voi kylvää kasvupaikalle vielä syyskylvönkin aikaan.
Leikkokukka preeriaeustoma eli preerianruusu kuuluu katkerokasvien heimoon. Sitä myydään myös värjättynä, jolloin kukan juonteet korostuvat.

Talvella inventoin siemenvaraston ja hankin uudet siemenet kukkapeltoani varten. Kylvän siemenet multaan esikasvatukseen, idätän, vaalin, koulin ja karaisen eli totutan pieniä taimia ulkoilmaan. Valmistelen myös peltoni: siistin sen edelliseltä vuodelta ja lisään hevosen- ja lehmänlantaa maahan.

Keväästä sitten alkaa kutkuttava odotus, ja kun heinäkuu koittaa, pääsen aloittamaan omien siemenestä kasvatettujen kesäkukkien keräämisen. Se on oikea juhlahetki. Voisi ajatella, että siinähän se sitten on, nyt vain odotellaan kukkien kasvavan mutta päinvastoin: edessä on monta kuukautta kukkatarhurointia eli työ on vasta alussa.

Törmäkukat ovat herättäneet viime vuosina ihastusta. Ne vaativat aurinkoisen kasvupaikan. Siemenet kylvetään huhtikuussa, tai taimet voi myös esikasvattaa.
Komeat revonhännät tuovat rentoutta ja ylellisyyttä, kun ne laskeutuvat kimpussa tai asetelmassa alaspäin. Revonhännän voi myös kuivattaa maljakossa, jolloin kukat jäävät roikkumaan.

Joku voisi ajatella, että onpa hullun hommaa, kun kukkia saa tilattua ja ostettua niin helposti, mutta omalla pihalla kasvatettu leikkokukka on ekologinen, sillä moni leikkokukka kulkee toiselta puolelta maapalloa Alankomaiden kautta Suomeen.

Kerään toki puutarhastani ja omasta metsästä myös materiaalia kukkasidontatöihin. Mietin puutarhakasveja valittaessa estetiikkaa. Kasvin pitää näyttää puutarhassa hyvältä, mutta myös sopia materiaaliksi töihini. Leikkausta tehdään puutarhassa muutenkin ja puutarha kaipaa uudistusta. Syyshortensiaa leikataan keväällä hoitotoimenpiteenä, ihan yhtä hyvin voi leikata myös kukkaoksan käyttöön.

Puutarhan kesähuone on rakennettu omenapuiden katveeseen. Se on tehty kierrätysmateriaaleista, kuten vanhoista ikkunoista, ovista, punasavitiilistä ja kattotiilistä.
Heidi on opiskellut puutarhuriksi ja pitänyt kivijalkakukkakauppaa. ”Luovuin kukkakaupasta mutta en kukista. Nykyisin teen tilauksesta kukkasidontatöitä”, Heidi kertoo. Heidiä voi seurata Instagramissa @kukkahuonelinnea.
Syksyn kukkakimpussa saa Heidin mielestä olla kontrastia. Kukkakaupan täydelliset ruusut, gerberat ja krysanteemit täydentyvät puutarhan ja oman kukkapellon kukilla. Ilmavat heinän kukinnot keventävät spiraaliin sidottua syyskimppua.
Kasvatuksessa on työtä, mutta lähikukat ovat ekologisia.

Kerään kukkia myös lähiluonnosta, mutta on tärkeää huomioida, mikä on sallittua, järkevää ja ekologista. Luonnonmateriaaleja saa kerätä vain omasta metsästä tai luvan kanssa. Metsää ei saa kerätä tyhjäksi, vaan vähän sieltä täältä, jotta paikka uudistuu. En riivi juurineen, vaan leikkaan verson pään, jolloin kasvi haaroittuu."

Heidi sitoo kranssin pohjan usein köynnöskasvien versoista tai taipuisista pensaanversoista ja yhdistelee kasveja. ”Suuret puolikranssit ovat suosiossa, mutta suuri kranssi vaatii myös tilaa seinällä tai leveän oven”, Heidi sanoo.

Kommentoi »