Hei hei öljylämmitys, tervetuloa ilma-vesilämpöpumppu! Lue täsmävinkit energiaremontin suunnitteluun

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nibe
Hei hei öljylämmitys, tervetuloa ilma-vesilämpöpumppu! Lue täsmävinkit energiaremontin suunnitteluun
Vanhojen omakotitalojen öljylämmitykselle hyvä vaihtoehto on ilma-vesilämpöpumppu, jonka avulla lämmittäminen on helppoa ja ympäristöystävällistä. Näillä vinkeillä onnistut energiaremontissa!
Julkaistu: 18.3.2021

Ilma-vesilämpöpumppu on hyvä valinta öljylämmityksen korvaajaksi, etenkin jos maalämpöä ei voida asentaa. Öljylämmityksen vaihtajille suunnatun valtion avustuksen hakijoista jo 65 prosenttia on valinnut ilma-vesilämmitysjärjestelmän öljyn korvaajaksi.

Öljylämmityksen vaihtaminen ilma-vesilämpöpumppujärjestelmään on nopeaa ja helppoa: osaavalta asentajalta menee pari päivää vanhan öljykattilan poistamiseen ja uuden lämpöpumpun asentamiseen. Kokosimme remontin suunnittelua varten muutaman vinkin, joiden avulla projekti sujuu mutkattomasti.

Sijoita ulkoyksikkö tukevalle alustalle

Ulkoyksikön ja sisäyksikön on hyvä sijaita mahdollisimman lähellä toisiaan. Ulkoyksikköä ei kannata kuitenkaan sijoittaa tuuliselle paikalle eikä mielellään talon eteläseinustalle.

Myöskään aivan makuuhuoneen ikkunan lähelle ulkoyksikköä ei kannata sijoittaa, sillä laitteesta kantautuu pientä hurinaa. Eri mallien äänitasoissa on suuriakin eroja, esimerkiksi NIBE POLAR -ilmavesilämmityskokonaisuuden ulkoyksikön äänitaso pysyy matalana täydelläkin teholla.

Ulkoyksikön sijoittelu kannattaa miettiä huolella. Sitä ei tulisi sijoittaa tuuliselle paikalle, eteläseinälle tai aivan makuuhuoneen ikkunan läheisyyteen.

Ulkoyksikkö tarvitsee tukevan alustan, mieluiten betonista valetun. Maatelineen tulee olla niin korkea, että laite pysyy lumihangen yläpuolella. Laitteesta voi tulla kylmimpinä päivinä kymmeniä litroja kondenssivesiä, jotka tulee johtaa sadevesikaivoon. Varmista myös, että kondenssivesiputki on eristetty ja lämmitetty, jotta putkeen jäätyvä vesi ei riko laitetta.

Ulkoyksikköä ei tule koskaan näkösuojata millään säleiköllä tai ritilällä, sillä se vaikuttaa merkittävästi laitteen tehokkuuteen. Ilmavirran täytyy päästä virtaamaan vapaasti. Tämä kannattaa muistaa myös talvella, eli laitteen eteen ei saa kerääntyä suuria lumimääriä.

Sisäyksikön voit sijoittaa vaikka kodinhoitohuoneeseen

Sisäyksikkö on hyvin hiljainen, joten sen voi sijoittaa vaikka entiseen pannuhuoneeseen tai esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen. Tilassa tulee kuitenkin olla lattiakaivo.

Joskus kun vanhasta pannuhuoneesta halutaan tehdä harrastetila, voi olla tarve sijoittaa laitteet ahtaisiin nurkkiin. Tätä varten NIBEltä löytyy matalampi sisäyksikkömalli, VVM 225, joka on vain 150 senttiä korkea. NIBEn ilma-vesilämmityskokonaisuuksien sisäyksikössä on sisäänrakennettu RST-varaaja sekä koko järjestelmän ohjausjärjestelmä.

Varmista järjestelmän sopiva mitoitus ammattilaiselta

Nykyaikaiset invertteriohjatut NIBE ilma-vesilämpöpumput säätävät automaattisesti tehoaan tarpeen mukaan. Järjestelmän valinnassa on silti aina syytä kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä ei ole yhdentekevää minkä mallin valitset.

NIBE ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän on helppokäyttöinen ja myUplink-palvelu mahdollistaa sujuvan etävalvonnan ja haluttaessa myös etähallinnan.

Alimitoitettu järjestelmä kuluttaa paljon sähköä, eikä tuo odotettua lopputulosta. Osaava ammattilainen osaa mitoittaa järjestelmän oikein ja suositella sopivaa kokonaisuutta juuri sinun taloosi.

Jotta lopputulos onnistuu, järjestelmä tulee asentaa ammattilaisen toimesta. On tärkeää, että ammattilainen antaa myös opastuksen laitteiden ja järjestelmän käyttöön. NIBE kouluttaa jatkuvasti jälleenmyyjiään, jotta heillä on paras osaaminen.

Huomioi myös tulevaisuuden tarpeet

Aurinkosähkö ja etähallinta ovat jo tätä päivää ja ne yleistyvät nopeasti. Kun valitset lämmitysjärjestelmää, mieti myös muita kuin lämmitystarpeita ja varmista, että valintasi ei poissulje tulevia mahdollisuuksia. Siksi NIBE S -sarjan ilma-vesilämpöpumppujärjestelmissä on mietitty myös tulevaisuutta. Niissä on jo nyt valmius muun muassa kysyntäjoustoon ja puheohjaukseen.

NIBE ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän käyttäminen ja säätäminen on helppoa.

Laitteet on helppo liittää nettiin sisäänrakennetun wifin ansiosta ja etäkäyttö onnistuu myUplink-palvelun avulla. Jos käyttäjä sallii, myös huoltohenkilö voi tarkistaa myUplinkin avulla järjestelmän säädöt ja arvot.

Maksuttomat etävalvonta- ja pörssisähkömahdollisuudet ovat S-sarjassa vakiona, kuten myös mahdollisuus liittää NIBE ilmanvaihto, aurinkosähkö ja viilennys samaan automatiikkaan. Etäohjaus on lisämaksullinen palvelu, se maksaa noin 25 euroa vuodessa.

Kiinnostuitko? Tartu nyt NIBEn kevätkampanjaan – saat tabletin ja kätevän mahdollisuuden etähallintaan

NIBE S -sarjan ilma-vesilämmityskokonaisuudet sopivat mainiosti öljylämmityksen tilalle. Kun hankit NIBE Polar tai Split Box ilma-vesilämpöpumppupaketin kampanja-aikana 15.3.–30.6.2021, saat kaupan päälle Samsung Galaxy Tab A7 10.4 LTE 32 GB tabletin nahkakotelossa, sekä kätevään etähallintaan myUplink Premium 3 kk -arvosetelin! Edun arvo on noin 350 euroa. Edun saamiseksi tilaus ja toimitus tulee tapahtua kampanja-aikana. Lue lisää kampanjasta sivultamme www.nibe.fi.

Kommentoi »