Hau, mitkä koirasukat! Niina neuloo villasukkiin rakkaita lemmikkejä

Hau, mitkä koirasukat! Niina neuloo villasukkiin rakkaita lemmikkejä
Niina Toikkanen, 44, neuloi ensimmäiset lapasensa 4-vuotiaana. Ei siis ihme, että hän pystyy loihtimaan villasukkiin melkein mitä tahansa, esimerkiksi corgin hellyttävän ilmeen.
Julkaistu: 16.11.2018

Upeat koirasukat! Teitkö ne itsellesi vai ovatko sukat kenties tilaustyö?

Olen koulutukseltani vaatetusalan artenomi, mutta työurani olen tehnyt kaupan alalla. Työskentelen tekstiiliosaston vastaavana ja sisäänostajana Intersport Suomenojalla.

Aiemmin olen tehnyt käsitöitä vain omaan käyttöön ja lahjaksi, mutta sosiaalisen median kasvun myötä olen alkanut jakaa kuvia töistäni Facebookissa ja Instagrammissa. Sieltä useat minulle täysin tuntemattomat ihmiset ovat kuluneen vuoden aikana minut löytäneet ja ottaneet yhteyttä. Niin kävi näiden corgisukkienkin kanssa, eli minulta tiedusteltiin mahdollisuutta saada sukat oman koiran kuvalla.

Alareunassa Poju-corgi, joka toimi sukissa mallina. Kuvat Niina Toikkanen.

Miten ihmeessä sait koiran niin tarkasti siirrettyä villasukkiin? Miten lähdit toteuttamaan sukkia?

Sain varsin ilmeikkään kuvan ihanasta Poju-corgista ja aloin muokata kuvaa neulottavaan muotoon. Kuvista tehdessä haasteena on saada huomattavasti kuvan pikselimäärää pienemmällä silmukkamäärällä säilymään riittävästi värejä ja muotoja, jotta sukassa toteutuisi lemmikin olemus ja ilme.

Käytän alkuvaiheessa kuvaa muokatessani netistä ladattavaa ilmaista ohjelmaa (Microrevolt Knit Pro Web App, mutta ohjelmia on muitakin), jolla saan silmukoita vastaavan määrän ruutuja kuvan päälle. Ruudukon pohjalta alan miettimään värejä ja muotoja, sillä kuvaa joutuu aika lailla yksinkertaistamaan, jotta siitä saa neulottavan.

Millaisia lankoja käytit?

Laadukkaita sukkalankoja. Haluan aina tehdä työni kulutusta kestävillä langoilla, jotta sukista on iloa saajalleen pitkäksi aikaa. Käytin kahdeksaa eriväristä lankaa. Haasteena on löytää sopivan sävyiset langat, sillä kaikkien lankojen tulee olla keskenään samanvahvuisia sukkalankoja.

Lankoja löytyy paljon omastakin varastosta, mutta usein joudun myös etsimään juuri sopivia sävyjä paikallisista lankakaupoista ja verkkokaupoista ympäri maailmaa. Sukkiin täytyy saada mahdollisimman paljon silmukoita, jotta kuvan saa tarkaksi. Siksi langan tulee olla ohutta, joten sekin rajaa valintoja aika lailla.

Kauanko corgisukkiin meni aikaa?

Suunnitteluun ja ruudukon viimeistelyyn meni noin yksi työpäivä ja neulomiseen päivätöiden ja muiden kiireiden ohella pari viikkoa.

Mikä sukkien tekemisessä oli hankalinta?

Suunnitteluvaihe on aina hankalin, kun pitää yksinkertaistaa aika lailla, mutta samalla ei saa menettää mitään kokonaisuuden kannalta olennaista. Samalla tämä vaihe on kuitenkin myös mukavin. Itsensä haastaminen suunnittelijana ja onnistuminen työssä tuottavat paljon iloa.

Onko sinulla omaa lemmikkiä, jonka olisit ikuistanut sukkiin?

Olen kissaihmisiä, mutta kissasukkia en ole vielä tehnyt. Aion kyllä sellaiset jossain vaiheessa itselleni tehdä. Ehkä tässä pitää hyvin paikkansa sanonta suutarin lapsilla ei ole kenkiä, sillä usein aikani menee lahja- ja tilaussukkien tekemiseen, ja omat tarpeet jäävät muiden kiireiden jalkoihin.

Niina on tehnyt myös snautserisukat.

Teetkö eniten juuri sukkia vai neulotko muutakin?

Enimmäkseen tulee tehtyä sukkia, mutta toki tarpeen mukaan myös muita vaatteita, kuten puseroita ja lapasia. En juurikaan käytä valmiita ohjeita, vaan haluan itse työstää mallit alusta loppuun. Tyttäreltäni tulee paljon toiveita, joita yritän toteuttaa.

Suunnittelet omia sukkamalleja ja jaat niitä Facebook-ryhmässäsi. Mikset ole ryhtynyt myymään malleja, kuten moni muu?

Tunnistan itsessäni pienen perfektionistin, ja ottaakseni rahaa suunnittelemistani malleista koen, että ohjeen pitäisi olla jokaista luotavaa ja kavennettavaa silmukkaa myöten selkokielellä kirjoitettu, virheetön ja sovellettavissa eri kokoihin – myös englanniksi. Nythän jaan ryhmäni Knitting patterns by Niina Toikkanen jäsenille sitä malliruudukkoa, jonka joka tapauksessa itselleni teen, mutta varsinaista kirjoitettua ohjetta sieltä ei löydy.

Miten olet oppinut noin taitavaksi? Oletko neulonut pienestä asti?

Vanhempani ja isovanhempani ovat olleet käsistään taitavia ja tekeviä ihmisiä, ja minunkin annettiin puuhastella jo pienestä pitäen kaikenlaista. Olen neulonut ensimmäiset lapaseni 4-vuotiaana, joten voitanee sanoa, että käsityöt ovat olleet minulle elinikäinen harrastus.

Minulle on sattunut myös sellaisia opettajia, jotka ovat antaneet tehdä omantasoisia töitä koulun käsityötunneilla. Ala-asteella esimerkiksi neuloin puseron ja ompelin farkkutakin. Nykyään neulon aina, kun siihen on tilaisuus. Neule kulkee helposti mukana, ja voin neuloa vaikka työmatkoilla ja odotellessani tytärtäni treeneistä uimahallin kahviossa.

Rakkaus käsitöihin vei minut myös opiskelemaan alaa Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiaan, nykyiseen Kuopion Muotoiluakatemiaan.

Mitä aiot neuloa seuraavaksi?

Seuraava neuletyö tulee olemaan lahja uutenavuotena 80-vuotisjuhliaan viettävälle rouvalle, joka rakastaa puutarhahommia. Aiheena on hänen lempikasvinsa.

Mitkä ovat olleet haastavimmat sinulta tilatut sukat?

Haastavin on ehkä ollut veljeni minulta pyytämät sukat, joiden aiheena oli revontulet, ja porojakin kuulemma sai olla mukana. Revontulien värit ja muodot ovat ehkä olleet kaikkein haastavimmat toteuttaa. Veljeni taitaa tietää, mihin pystyn, ja nosti rimaa vielä pykälän verran ylemmäs.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Kanerva-neulontapaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
5 kommenttia