Kotivinkki

Hankolaisen kiinteistönvälittäjän Nana Hyryn muuntuva koti: "Teimme aikuisille oman huoneen olohuoneesta napattuihin neliöihin"

Hankolaisen kiinteistönvälittäjän Nana Hyryn muuntuva koti: "Teimme aikuisille oman huoneen olohuoneesta napattuihin neliöihin"
Kiinteistönvälittäjä Nana Hyry muutti korkealla seisovan talon ylimpään kerrokseen, josta on näkymä Hangon puutalojen yli merelle saakka. Remontti suunniteltiin niin, että kotia on helppo muunnella perheen muuttuvan elämäntilanteen myötä.
Julkaistu: 12.5.2022

Nana Hyry tuntee Hangon asunnot kuin omat taskunsa, sillä hän toimii kaupungissa kiinteistönvälittäjänä omassa Hima ja huvila -yrityksessään. Moni on viime aikoina muuttanut hurmaavaan kesäkaupunkiin jopa vakituisesti asumaan. Nana perheineen muutti Hankoon jo kymmenen vuotta sitten.

Hima ja Huvila -yrittäjä Nana Hyry asuu yhdessä puolisonsa Juhanin ja lastensa Nellan, 16, ja Noelin, 14, sekä australian­labradoodle Nelsonin kanssa Hangossa.

Nana, millainen on oman kotisi tarina?

Tämä on kolmas kotimme Hangossa, ja jokainen niistä on ollut erilainen, kuhunkin elämäntilanteeseen hankittu. Ensin asuimme vanhassa puutalossa, sen vintille saneeraamassamme tiiliseinäisessä asunnossa. Siitä muutimme suureen omakotitaloon rannan tuntumaan, kauemmas keskustasta, kun uusperheen myötä kaipasimme lisätilaa. Tämä nykyinen taas sopii meille nyt, kun lapsista osa on jo aikuistunut. Teini-ikäinen tyttäreni muutti Turkuun opiskelemaan ja viettää enää viikon­loput Hangossa. Nuorin lapsi on vielä kotona. Lisäksi ­rakensimme vapaa-ajankodin Turun Kakskertaan ja työskentelemme osin siellä. Kahden talon ylläpito tuntui turhan haastavalta.

"Halusimme muunneltavan kodin, sillä tyttäreni muutti viikoiksi opiskelukaupunkiin."
Makuuhuoneen ja olohuoneen välisenä seinänä ovat lasiovet. Seinät ja Mirrolinen ovet asennettiin uusitun parketin päälle, joten ne on myöhemmin helppo purkaa. Makkarissa on myös sisäikkuna, joka tuo valoa.
Makuuhuoneen seinään Nana valitsi Sandbergin viidakkoaiheisen musta­valkoisen tapetin.
Olohuoneen toiseen reunaan rakennettiin makuuhuone. Myöhemmmin tila muuntuu kirjastoksi, joten siihen valittiin ilmavat lasiovet.
"Tarvitsimme aluksi kolme makuuhuonetta, ja teimme aikuisille oman huoneen olohuoneesta napattuihin neliöihin."
Selettin musta apinalamppu on saatu lahjaksi. Se asennettiin jo valmiiksi oikealle paikalle odottamaa makuuhuoneen muuntamista kirjastoksi.

Mikä tässä kodissa on parasta?

Ihastuin sijaintiin, olemme keskellä kaupunkia, mutta silti omassa rauhassamme naapuruston kattojen yllä. Talo on korkealla kalliolla, joten meiltä on huikeat näkymät puutalokaupungin yli merelle asti. Kotimme ikkunoista aukeaa näkymiä kaikkiin ilmansuuntiin. Myös suuri kattoterassi ja toinen parveke vaikuttivat päätökseen. Asunnossa on lisäksi ikkunallinen sauna. Taloyhtiössä on suuri parkkihalli talon alla ja sekin oli arkea helpottava seikka, pääsemme sieltä hissillä suoraan kerrokseemme.

Pidän asunnon tunnelmasta ja siitä, kuinka ­hyvin se meille arjessa toimii. Muutimme keittiön pohjaratkaisua remontin yhteydessä, ja tila avartui merkittävästi. Sain toimivan etätyöpisteen keittiön suuren saarekkeen äärelle vähän sattumalta.

Sohvan Nana ja Juhani toivat edellisestä kodistaan. Sohva­pöytä on Pentikin. ­Nordalin nojatuolit ja Affari of Swedenin kattovalaisin ovat Villa Himasta.
Olohuoneen suuri ­valokuvateos on ­hankolaisen valokuvaajan Tomi Parkkosen taidetta. Nana poimi työstä oranssin ja keltaisen tehoste­väreiksi olohuoneen sisustukseen.
Olohuone ja ruokailutila ovat yhtä avaraa tilaa.
"Ajattelin aluksi, että selviämme ihan pintaremontilla, mutta hieman isompi urakka siitä tuli."
Ruokapöydän yläpuolella oleva sisäikkuna tuo valoa makkariin.
Ruokapöytä on Sasu’s Playhousesta ja tuolit Villa Himasta. Kattovalaisin on hankolaista second handia, kierrätetty ­ystävien kesken.

Miten saitte pohjaratkaisun toimimaan?

Tarvitsimme ensimmäisen asuinvuoden ajaksi kolme makuuhuonetta, ja teimme aikuisille oman huoneen olohuoneesta napattuihin neliöihin. Mietin jo siinä vaiheessa tapetit ja jopa valaisimien paikat siten, että ne toimivat jatkossakin, kun huoneiden käyttötarkoitus vaihtuu. Olohuone oli niin suuri, että siitä jäi riittävän tilava, vaikka rakensimme tuon lisähuoneen.

Ajattelin aluksi, että selviämme ihan pintaremontilla, mutta hieman isompi urakka siitä tuli. Kaikki lattiat vaihdettiin yhtenäiseen kalanruotoparkettiin, ja seinät maalattiin sekä tapetoitiin. Uusimme myös keittiön ja vaihdoimme kaapistot kylpytiloihin ja kodinhoitohuoneeseen. Maalasimme kylpyhuoneen laatat kaakelimaalilla.

Kylppärin sävymaailma ei miellyttänyt Nanaa, joten uusi ­ilme saatiin kaakeli­­maalilla ja uusimalla kalusteet. Kaapistot ovat Ikeasta.
Kylpyhuone ja saunatilat olivat hyvässä kunnossa.
"Hangossa asumisesta en luopuisi."

Miten kodin värimaailma syntyi, mistä inspiroiduit?

Seinät maalattiin valkoisella maalilla, kaapistoihin valitsin vaaleanharmaan sävyn, samoin keittiöön. Lattiaan valikoitui parketti, koska puun lämmin sävy miellyttää minua. Tehoväreiksi tekstiileihin sisustuselementteihin valitsin keltaista ja oranssia. Samat sävyt toistuvat olohuoneen suuressa valokuvateoksessa, joka on hankolaisen valokuvaajan Tomi Parkkosen taidetta. Osan kalusteista toimme entisestä kodistamme, mutta huomasin pian, etteivät ne kaikki sopineet tänne. Päätimme kalustaa niillä kakkoskotimme Turussa.

Mistä et haluaisi luopua?

Hangossa asumisesta en luopuisi. Haaveilen myös, että vielä joskus kokisin sen ainutkertaisen tunnelman Hangossa lomailusta, jonka koin kun tulin tänne ensimmäistä kertaa. Sille matkalle jäin, tein muuttopäätöksen oikeastaan siltä seisomalta.

Saarekkeen äärelle voi pysähtyä hoitamaan etätöitä tai kattaa brunssipöydän. Tasot ovat kvartsia. Valaisin on Villa Himasta. ­Hana on Lapetekin ja allas Blancon.
Suuri saareke on ­perheessä ehdoton, sillä keittiössä leivotaan paljon. Pehmeän harmaa keittiö sointuu kauniisti puulattiaan. Kaapistot ovat Ikeasta ja baarituolit Villa ­Himasta.

Miten työsi kiinteistövälittäjänä vaikuttaa oman kodin valintaan?

Tiedän millaisia asuntoja on tarjolla ja aavistelen jo tulevaakin. Meidän tilanteessamme ei ollut kuitenkaan aikaa jäädä odottelemaan unelmien puutalo-osaketta, vaan tarvitsimme kodin perheellemme nopeasti. On toki houkuttelevaa päästä katsomaan mitä upeimpia asuntoja, ja myönnän, että joskus tekisi mieli itsekin alkaa hieroa kauppoja.

"Kiinteistönvälittäjänä näkee upeita asuntoja, ja joskus tekisi mieli itsekin hieroa kauppoja."
Nanan teini-ikäisen pojan Noelin huone ­sisustettiin tummemmin sävyin. Vanha ­kirjoituspöytä on ollut perheessä pitkään.
Nanan tytär Nella sai toisen makuuhuoneista, johon rakennettiin erillinen vaatehuone. Tapetti on Sandbergin ja liukuovet Mirror­linen.
Asunto on vuonna 2009 rakennetussa kerrostalossa Hangossa. Kodissa on 4 + k + terassi ja 125 neliötä. Talo on aivan keskustassa, palveluiden ympäröimänä. Nanalla on kävelymatka kauppaan ja toimis­tolle, joten sijainti on mainio.
1 kommentti