Unelmien Talo&Koti

Oma salakapakka! Riia ja Kalle loihtivat pölyisestä romuvajasta hämyisän kesähuoneen

Oma salakapakka! Riia ja Kalle loihtivat pölyisestä romuvajasta hämyisän kesähuoneen
Karkkilalainen Riia Nummila-Salomäki halusi kesähuoneen, koska kotona ei ollut enää sisustettavaa. Täydellinen paikka löytyi varastona uinuneesta ladosta. Nyt siellä kuunnellaan musiikkia, vilvoitellaan saunan jälkeen ja helleöinä nukutaankin.
Julkaistu: 8.6.2020

Olipa kerran isotäti Eevi, joka osti 1930-luvulla miehensä kanssa hollitupanakin joskus toimineen kamarin ja keittiön kokoisen hirsimökin Karkkilasta. Vuosikymmeniä myöhemmin mökin lunasti itselleen sukulaistyttö Riia. Mökkiä oli siinä vaiheessa jo vähän laajennettu. Pari vuotta Riia ehti asustella yksikseen, kunnes tutustui Kalleen netissä. Kuusi vuotta sitten Kalle tuli kylään ja viihtyi niin hyvin, että jäi sille tielleen.

Kodin laittamisessa Kalle ja Riia ovat hyvä tiimi: Riia ideoi, Kalle rakentaa ja avustaa.

Kalle Salomäki rakensi ylijäämälaudoista näyttävän baaritiskin, jonka taakse mahtuvat piiloon jääkaappi ja drinkkitarvikkeet. Clas Ohlsonilta ostettu valosarja on kieputettu heinäseipääseen. Valokuvassa Riian isopappa vahtii, että kesähuoneessa käyttäydytään mallikkaasti.
Tori.fistä löytyneelle söpölle pikkupöydälle kelpaa asetella tarjottavaa. Puuhevonen tarttui matkaan kesälomareissulta. Arabian teepannu oli alun perin Kallen vanhempien kihlajaislahja. Kalle sai sen mukaansa, kun muutti pois kotoa. Vanhasta ovesta pääsee navetan puolelle.

Kesähuone on yhteinen projektinne. Mistä idea tuli, Riia?

Olen pienestä asti tykännyt sisustamisesta ja elämää nähneistä esineistä ja suunnitellut mielessäni sisustuksia vanhoihin rakennuksiin. Kesähuoneesta olin haaveillut jo pitempään. Suunnitelma nytkähti kunnolla liikkeelle, kun aloin opiskella sisustussuunnittelijaksi. Kodissamme on vain 60 neliötä, joten oli kiva saada lisätilaa piharakennuksesta.

Kesähuone tuli piharakennukseen. Missä käytössä tila oli aiemmin?

Kesähuone, tutummin vaja tai salakapakka, oli alun perin heinälato, jonka päädyissä olevat hirsirungot yhdistävät yhdeksi isommaksi ulkorakennukseksi. Toisessa päässä on sauna ja toisessa entinen navetta. Tila toimi pitkään varastona ja lopuksi tallina isäni kahdelle antiikkiautolle.

Harsokatos luo tunnelmaa ja suojaa myös hyttysiltä. Iso matto tasoittaa liikkumista epätasaisella lankkulattialla. Taustalla näkyvälle yliselle Riia haaveilee kesäpesän tekemisestä.
Söpöt kukkakupit ovat Riian ensimmäisiä retrohenkisiä hankintoja vuosien takaa.
Riia ja Kalle leipovat usein yhdessä. Raparperijuustokakku sulaa suussa.
Käytämme tilaa rentoutumiseen, musiikin kuunteluun ja illanistujaisiin.
Artesaani-ystävä Maija-Kaisa teki vanhoista korkeista lasin- ja pannunaluset Riialle valmistujaislahjaksi. Äidiltä saadut vanhat, eripariset limsapullot on sidottu yhteen kauniiksi asetelmaksi.
Basenji-koira Leimu viihtyy mainiosti viileässä kesähuoneessa. Puusohvan on ostanut Riian äiti vanhan tavaran liikkeestä 1990-luvulla. Tyttären kodissa se oli ensin olohuoneessa vuodesohvana.

Millaisia muutoksia teitte tilaan?

Kun autot oli saatu ulos, tila siivottiin. Kalle rakensi baaritiskin. Saimme jääkaapin kätevästi piiloon tiskin alle. Emme halunneet tehdä isompia muutoksia, jotta alkuperäinen tunnelma säilyisi.

Olet sisustanut tilan kierrätysidealla. Kerro siitä!

Kaikki huonekalut ja esineet on joko ostettu kirpputorilta tai saatu ystäviltä ja sukulaisilta. Olemme tehneet paljon myös itse. Pidämme molemmat kerroksellisuudesta ja esineiden tarinoista.

Riia on perinyt keinutuolin isänäidiltä, keinutuolimaton puolestaan on kutonut äidinäiti. Taulu on 15-vuotiaan Riian matkamuisto Sri Lankasta. Maatuskoja on kertynyt matkoilta. Vaalea kaappi on talon alkuperäisiä kalusteita.
Kirppikseltä löytyneen kaapin päälle on kerätty kaikkea kaunista. Lasiesineet ovat hankintoja kirpputoreilta ja vanhan tavaran kaupoista.
Pöytäliinanpainot pariskunta on saanut lahjaksi.
Olen pienestä asti suunnitellut mielessäni sisustuksia vanhoihin rakennuksiin.

Millaisessa käytössä kesähuone on?

Juomme täällä teetä kahdestaan tai kahvittelemme ystävien ja sukulaisten kanssa. Saunan jälkeen täällä on ihana vilvoitella. Ennen kaikkea käytämme kesähuonetta rentoutumiseen, musiikin kuunteluun ja illanistujaisiin. Toki täällä voisi viettää enemmänkin aikaa.

Kerro joistain ikimuistoisista kemuista.

Vuonna 2018 meillä oli suuret vappujuhlat. Vieraita oli viisitoista, ja tarjoilu toimi nyyttärimeiningillä. Kaikilla oli tosi mukavaa. Samana hellevuonna kannoimme patjat kesähuoneeseen ja nautimme lämpimistä kesäöistä. Se oli aika romanttista.

Riia ja Kalle ovat viettäneet monta hauskaa hetkeä kaverilta saadun pöydän ääressä. Pöytäliina ja jykevät kynttilänjalat ovat kirppislöytöjä. Pöydän yllä riippuva kynttelikkö on Riialle erityisen rakas. Hän teki sen itse puuseppäkoulutuksessa 2000-luvun alussa. Riia antoi kynttelikön äidilleen, joka nyt luovutti sen takaisin. Tästä tytär oli salaa haaveillutkin. Vanha rautainen sängynpääty nurkassa päätyi telineeksi valosarjalle.
Pitsiverhot toimivat sievänä näkösuojana saunan pukuhuoneen ikkunassa.
Maitokärryt, tonkat ja kalaverkko löytyivät navetan ylisiltä. Ovessa roikkuu kaksi koristeellista pikkupeiliä.

Teillä on pitkä lista suunnitelmia. Millaisia?

Lankkulattia pitäisi kunnostaa ja entisen navetan ylisille olisi kiva rakentaa pesämäinen nukkumapaikka kesävieraille, tai ehkä kipuaisimmekin sinne Kallen kanssa kaksin. Haluaisin tänne myös pikkuisen Porin Matin. Sieluni silmin näen, miten istun tuijottamassa tulta vilttiin kääriytyneenä. Parin vuoden päästä piharakennus täyttää 70 vuotta. Silloin pitää järjestää kunnon kekkerit!

Katso lisää kuvia Riina Instagram-tililtä: @villa_puuhella

Riian ja Kallen kesähuoneessa on 25 neliötä. Päätalo on 1920-luvulta ja piharakennus 1950-luvulta.
Kommentoi »