Haluatko lapset mukaan siivoamaan? Näin teet hommasta hauskempaa

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Tolu ProNature
Haluatko lapset mukaan siivoamaan? Näin teet hommasta hauskempaa
Pienetkin lapset voivat osallistua kotitöihin. On kuitenkin tärkeää, että puuha on heille mieluisaa, jotta into säilyy. Lapsiperheissä huomio kannattaa kiinnittää myös puhdistusaineen turvallisuuteen.
Julkaistu: 24.9.2020

Monessa perheessä siivous on aikuisten hommaa, vaikka etenkin vanhemmat lapset voisivat hyvin osallistua. Myös perheen pienimmät olisivat usein innokkaita auttamaan ja myös heille löytyy sopivia tehtäviä.

Jotta lapset innostuvat siivoamisesta, pitäisi se esittää pakkopullan sijaan iloisena asiana, jonka lopputuloksena on viihtyisä koti. Yksi toimiva keino on antaa lasten tutustua erilaisiin siivousvälineisiin ja harjoitella esimerkiksi lattian moppaamista tekemällä heille sitä varten oma rata.

Lapsen kanssa voi myös pohtia, mitkä paikat kotona siivotaan useammin kuin toiset. Voi olla, että jälkikasvun käsitykset eroavat todellisuudesta. Oman huoneen siivousvälin moni lapsi osaa varmasti arvioida. Sen sijaan esimerkiksi vessan pesu saattaa mennä ohi, jolloin lapsesta voi tuntua, että sitä pestään harvemmin kuin todellisuudessa.

On tärkeää, että pienetkin lapset pääsevät osallistumaan kotitöihin omien taitojensa mukaan. Ensimmäinen tehtävä voi olla omien lelujen kerääminen, mistä on iso apu esimerkiksi viikkosiivouksen kohdalla. Keräämisestä voi tehdä vaikkapa kilpailun eli katsotaan, kuka on perheen nopein kerääjä. Voit myös kertoa, että Barbit menevät laatikkoon nukkumaan ja autot yöksi talliin suojaan.

Kirkkaat ikkunat palkitsevat pienemmänkin siivousapulaisen. ProNature Lasi- ja ikkunapintojen puhdistusaine sisältää 99,9 prosenttia luonnollisia ainesosia.

Tuoksu tuo mieleen lapsuuden siivouspäivät

Yksi lapsuuden siivouspäiviin vahvasti liittyvä asia on puhdistusaineen tuoksu. Tämä tuli esille myös Tolu ProNature -tuotteita testanneiden ryhmäläisten* vastauksista, kun heiltä kysyttiin siivoukseen liittyviä muistoja.

− Äitini pesi lapsuudenkodissani joka lauantai lattiat Tolulla. Tolun perinteinen tuoksu on edelleen minulle puhtaan kodin symboli ja tuo lapsuusmuistot mieleen, kommentoi yksi vastaajista.

− Perinteinen Tolu tuo tuoksullaan mieleen lapsuuden siivouspäivät. Äitini siivosi aikoinaan viikoittain perussiivouksen ja suursiivous tehtiin neljä kertaa vuodessa. Nyt kun hän ei enää kykene siivoamaan, teen sen hänen puolestaan, kertoi toinen.

Vaikka lapsuudenmuistot liittyvätkin perinteiseen Toluun, yhdistyy puhdistusaineen tuoksu nykyäänkin vahvasti puhtaaseen kotiin.

− On ihanaa, kun siivottuani puoliso kotiin tullessaan jo ovella tokaisee, että täällä tuoksuu siivotulta, iloitsee yksi testiryhmäläisistä.

Puhdistusaineiden luonnonmukaisuus ja turvallisuus kiinnostavat

Tuoksun lisäksi myös tuotteiden turvallisuus pohdituttaa lapsiperheissä. Tolun ProNature-tuotteiden raaka-aineista valtaosa on luonnonmukaisia. Sarjaan kuuluu lasi- ja ikkunasuihke, kylpyhuonesuihke ja yleispuhdistusaine.

− Mieto tuoksu oli niin hyvä, ettei tarvinnut miettiä, uskallanko päästää lapsen ryömimään lattialle siivouksen jälkeen. Hänellä kun on tapa nuolla kaikkea. Tuoksu haihtui nopeasti eikö ollut mitenkään kemikaalinen tai tymäkkä, kiittelee yksi testaajista.

− Lapsiperheessä suuren luokan siivoukset ovat harvemmassa ja pääosin siivoaminen on päivittäistä pienempää pesua. Juuri tässä nopeat ja turvalliset aineet ovat hyvä valinta, komppaa toinen.

Muista kehut ja kärsivällisyys

On hyvä muistaa, että vaikka lapsen kanssa siivoaminen saattaa viedä enemmän aikaa kuin normaalisti, kärsivällisyys kannattaa. Lapsi voi viedä paikoilleen esimerkiksi tietyn osan astianpesukoneesta tyhjennetyistä astioista tai hakea pyykit, jotka sitten yhdessä ripustetaan paikoilleen.

Koululainen voi hyvin jo imuroida oman huoneensa. Lattian ja muut pinnat voi pestä luonnonmukaisella Tolu ProNature Minttu & Kurkku yleispuhdistusaineella, joka sopii kaikille kodin pinnoille.

On helppo vain komentaa jälkikasvua siivoamaan huoneensa, mutta tämä voi olla lapselle liian vaikeasti hahmotettava tehtävä. Kerro siis seuraavalla kerralla, mistä tehtävästä hänen tulee aloittaa ja anna seuraava ohje, kun ensimmäinen rasti on suoritettu.

Muista, että mitä vanhempi lapsi on, sitä itsenäisemmin hän voi hoitaa siivoustehtäviä. Koululaiselta luonnistuu jo esimerkiksi imuroiminen.

Jotta lapsi osallistuisi jatkossakin mielellään kotitöihin, ei hänen työnjälkeään kannata korjailla ja arvostella. Myös kehut ja kiitokset kantavat pitkälle innostaen pientä siivousapulaista jatkossakin osallistumaan kotitöihin.

*Tolu ProNature ja A-lehdet toteutti testiryhmän syyskuussa 2019. Testaajille lähetettiin kysely, johon vastasi 144 A-lehtien lukijaa.

Kommentoi »