Haiseva pyykinpesukone
Sisustus
Haiseva pyykinpesukone
Mitä tehdä, kun pyykinpesukone haisee. Olen jo puhdistanut nukkasihdin, tiivisteet ja pessyt koneen 95-asteisella ohjelmalla tyhjänä. Mitä vielä voisin tehdä? Miten pyykinpesukonetta pitäisi perushuoltaa, jotta välttyisin hajuhaitoilta myös jatkossa?
6.11.2013
 |
Kotivinkki

Pyykinpesukone likaantuu ja alkaa haista, jos siinä käytetään jatkuvasti matalia pesulämpötiloja tai liian vähän pyykinpesuainetta. Myös koneen täyttöaukon kumitiivisteeseen kertyy helposti likaa, joka on otollinen kasvupohja sitkeälle homeelle.

Sijoita kone kuivaan, lämpimään, hyvin ilmastoituun ja lattiakaivolliseen tilaan. Kosteassa tilassa kone ruostuu, ja siihen voi pesiytyä hometta. Tarkista, että kone ei altistu roiskevedelle. Hajuja ja saostumien kertymistä voit esteää pesemällä liinavaatteet kerran kuussa 80–95-asteisessa lämpötilassa. 

Puhdista ja kuivaa täyttöaukon kumitiiviste käytön jälkeen ja jätä luukku auki, jotta kone kuivuu ja tuulettuu. Lika aiheuttaa homekasvustoa, josta on lähes mahdotonta päästä eroon. Tarkista nukkasihti tai poistopumppu ja tulovesiletkun sihti säännöllisesti. Puhdista pesuainekotelo ja sen ympäristö pesuainejäämistä. Likaiseen koteloon saostunut aine liukenee huuhteluvesiin, mikä heikentää huuhtelutulosta. 

Pesuainemerkkien välillä on eroja, ja ainetta kannattaakin vaihdella aika ajoin. Nestemäinen pesuaine liukenee paremmin kuin jauhe. Edestä täytettävän koneen pesuainekotelon voi yleensä irrottaa ja pestä suihkun alla. Päältä täytettävän koneen kotelon voi puhdistaa pulloharjalla.

Sitruunahappojauhekäsittely puhdistaa koneen tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Annostele 100 g jauhetta (jota saa apteekista) koteloon ja pese tyhjällä koneella maksimilämpötilassa. Toista pesu tavallisella pyykinpesuaineella, pienellä annostuksella.

Kotivinkin asiantuntija Tarja Marjomaa

Kuvitus Markus Pyörälä

Kotivinkki 20/2013

Katso myös:

7 kommenttia