Avotakka

Hypistele, yhdistele ja kuvaa lopputulos – tee oma kollaasi Habitaren Materials-osastolla!

Hypistele, yhdistele ja kuvaa lopputulos – tee oma kollaasi Habitaren Materials-osastolla!
Nemo-arkkitehdit loi Habitareen Materials-osaston, jossa voit koostaa omia pintamateriaalikollaaseja ja kuvata ne. Materiaalien joukossa löytyvät myös Avotakan valitsemat materiaalit.
Kuvat Johanna Kinnari
Hyvä kollaasi syntyy yhdistelmästä kovaa ja pehmeää, neutraalia ja mausteista sekä kuvioitua ja kuvioimatonta.

Tuntuuko pintamateriaalien valitseminen hankalalta? Se muuttuu yllättävän helpoksi Habitaren uudella Habitare­materials-osastolla 6b60. Helsingin Messukeskuksessa 15. syyskuuta asti.

Kokonaisuudesta vastaavat arkkitehdit Maria Laine ja Jussi Laine. Materiaalikirjaston uutuustuotteiden joukossa on myös Avotakan toimituksen valitsema kokonaisuus kiehtovia vintagemateriaaleja.

Mikä tekee osastosta erityisen?

Habitarematerials on osallistava osasto. Messut ovat parhaimmillaan upea ja inspiroiva, pahimmillaan uuvuttava kokemus. Tarjoamme hengähdystauon ja mahdollisuuden prosessoida nähtyä käsillä tekemisen ja fyysisen, visuaalisen ajattelun muodossa. Osasto kokoaa useiden materiaalitoimittajien mallipalat kirjastoksi, josta voi yhdistellä suosikkejaan materiaalikollaaseiksi ja valokuvata ne tuotetietoineen.

Millaisen kirjon osastolla kohtaa?

Kokoelma on kaunis, ajankohtainen, puhutteleva ja yllättävä. Habitarematerialsissa on mukana kaikkien kodin pintojen toimijoita niin, että siellä voi luoda todellisen tai kuvitteellisen projektin materiaali­paletin kokonaisuudessaan. On ilahduttavaa, että Avotakka osallistuu kokoelmalla, johon kuuluu vanhoja ja kierrätettäviä materiaaleja. Sen viesti on vahva: kaiken ei tarvitse olla uutta, ja kaikki on lopulta kiinni siitä, miten asioita yhdistelee.

Millaisin perustein teitte valinnat?

Valitsimme materiaalit puhtaan aistinvaraisesti ja subjektiivisesti. Tämä on myös tapa, johon kannustamme messuvieraita: kuuntele rohkeasti tunteitasi ja hyödynnä kaikkia aistejasi. Materiaalit ovat moni­aistisia kokemuksia.

Millaiset pintamateriaalit kiinnittävät teidän huomion?

Jussi: Olen klassinen hiplaajatyyppi. Kun olin lapsi, vanhempani huomauttivat kaupassa, että joka hedelmään tai esineeseen ei tarvitse koskea.

Maria: Minua puhuttelee ja koskettaa materiaalin historiallinen konteksti. Suhtaudun tunteikkaasti lapsuudesta tuttuihin materiaaleihin tai elämää ja aikaa nähneisiin materiaaleihin. Ajan kulun merkit ovat ainutlaatuisia. Meitä molempia kiinnostaa materiaaleissa syvyys ja tilassa materiaalien käytön monimuotoisuus ja kontrastien ja vivahteiden läsnäolo. On tärkeää synnyttää puhuttelevaa tilaa ja rakennuksia, joissa on merkitystä esimerkiksi kiiltoasteilla, kovuudella ja pehmeydellä, keveydellä ja painolla.

Kuinka tehdään inspiroiva kollaasi?

Kokeilemalla! On hassua, että saattaa suunnitella täydellisen kombinaation, mutta kun sen kokoaa, lopputulos on mykkä ja eloton. Siitä alkaa puntarointi ja etsiminen, joka palkitaan löytämisen riemulla, kun jokin ennustamaton elementti alkaa yhtäkkiä soida muiden materiaalien kanssa.

Millaiset materiaalit toimivat hyvin yhdessä, mitkä eivät?

Kuten elämässä myös materiaaleissa kontrastit ja yllätykset ilahduttavat tai liikuttavat eniten. Rakennetussa ympäristössä kerroksellisuus on meille hyvin tärkeää. Kaikki, mitä on ollut, ja kaikki, mikä on tulossa, on läsnä myös nyt.

Minkä väriset pinnat toimivat hyvin yhdessä ja mitkä eivät?

Jos materiaalit ovat subjektiivisia kokemuksia, niin värit vasta ovatkin! Jokainen näkee värit omalla tavallaan, ja se on rikkaus. Meistä olisi kiva elää värikkäämmässä maailmassa, jossa ihmiset valitsisi­vat intuitiivisesti elinympäristönsä värejä. Maaleissa myös pigmenttien määrä, maalin kemiallinen koostumus ja sen myötä kiiltoaste vaikuttavat värin kokemiseen ja myös yhdistelmiin. Tämän voi havaita vaikka historiallisissa sisustuksissa, vanhoissa suomalaisissa puutalokaupungeissa tai Mari Rantasen maalauksissa.

Miten kestävä kehitys näkyy uusissa pintamateriaaleissa?

Juuri materiaaleissa teollinen tuotanto on muokannut rakennettua ympäristöä voimakkaasti. Materiaalien kemialliseen koostumukseen ja siten kierrätettävyyteen on kiinnitetty huomiota. Mitä korkeampi jalostusaste ja johonkin materiaaliin sitoutettu energian määrä on, sitä korkeampi pitäisi olla myös koko tuotannon ja kulutusketjun vastuu kierrätyksestä. Toisaalta klassiset ja perinteikkäät pintamateriaalit ovat kasvattaneet suosiota. Meille uus­primitivismi, nuukuus ja kehdosta kehtoon -tyyppinen ajattelu sopivat hyvin! Toisaalta teknologia tuottaa kiinnostavia mahdollisuuksia, kun luonnonmateriaaleja voi tarkastella ja manipuloida nanotasolla.

Millainen tämä projekti on ollut teille?

Hauska ja työläs mutta hyvin meidän näköinen. Toivomme, että yhä useampi tekee merkityksellisiä valintoja ja haastaa niin rakennuttajia, rautakauppoja kuin meitä suunnittelijoita.

Mikä Nemo-arkkitehdit?

Maria Laine on arkkitehti, ja Jussi Laineella on sekä sisustusarkkitehdin että puusepän koulutus.

Perustivat yhteisen toimiston, Nemo-arkkitehdit, vuonna 2017 Helsinkiin. He ovat suunnitelleet koteja ja liike- ja asuinrakennuksia, kalusteita ja erilaisia konsepteja. He tekevät yhteistyötä muiden suunnittelijoiden sekä taiteilijoiden ja ajattelijoiden kanssa. Mottona on ”rumaan tottuu, kauniiseen ei koskaan”.

Maria ja Jussi Laine ajattelevat rakennettua ympäristöä kokonaisvaltaisena kokemuksena, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Parhaillaan heillä on tekeillä omakotitaloja ja kesäasunto sekä valaisinsarja.

Maria ja Jussi Laine korostavat, että kollaasien kokoamisessa kannattaa ottaa kaikki aistit käyttöön ja valita ennakkoluulottomasti eri materiaaleja.

Jaa oma kollaasisi Instagramissa hashtagilla #habitarematerials. Avotakan valinnat esitellään Habitare-messujen Arena-lavalla 12.9. klo 17.30.

Julkaistu: 12.9.2019
Kommentoi »