Häätrendit 2017: tällainen on tulevan kesän kaunein hääkimppu!
Piha ja puutarha
Häätrendit 2017: tällainen on tulevan kesän kaunein hääkimppu!
Tuleva morsian, joko olet päättänyt hääkimppusi tyylin ja värin? Esittelemme neljä huippufloristi Jouni Seppäsen suunnittelemaa hääkukkakokonaisuutta ja hänen luonnehdintansa vuoden 2017 trendeistä.
Teksti

Julkaistu 24.3.2017
Viherpiha

Mikä on uusinta uutta hääkukka-asetelmissa ja -kimpuissa?

Morsiuskimppupidikkeiden uudet ja kehittyneet tekniset ominaisuudet varmistavat, että hääkimpun leikkokukat kestävät aiempaa paremmin myös lämpimällä säällä.

Hauska ja nopeasti suosiotaan kasvattanut tapa on antaa lahjaksi hääjuhlapaikan pöytäkukat pöydässä istuville vieraille häämakeisten tapaan.

Monet hääparit haluavat tehdä itse mahdollisimman paljon. Hääjuhlapaikan pöytiä varten aletaan kerätä hyvissä ajoin ruoanlaiton yhteydessä tulevia lasitölkkejä ja -purkkeja kukkasomisteita varten. Ne ovat kierrätystä parhaimmillaan. Monesti hääpari koristelee lasipurkkeja esimerkiksi sopivilla nauhoilla, jolloin purkit ovat juhlatilassa yhtenäisemmän näköiset ja jo yksikin leikkokukka purkkiin aseteltuna voi olla riittävä.

Miten trendikäs luonnonmukaisuus näkyy hääkimpuissa? Miten luonnonkukat kestävät hääkimpuissa?

Luonnonkukkakimppujen kysyntä on ollut parin viime vuoden ajan selvässä kasvussa. Hääkimppuihin soveltuvat luonnonkukat ovat riittävän tuleentuneita vasta loppukesällä. Kevään ja alkukesän hääkimppuihin soveltuvia luonnonmateriaaleja ovat muun muassa koivun oksat ja mustikan varvut.

Liian nuoret luonnonkukat eivät kestä morsiuskimpuissa ja tämän lisäksi luonnonkukkien kerääminen on tehtävä oikein ja niiden kauppakunnostaminen sidontakelpoisiksi vaatii myös omat niksinsä.

Yleensä hääkimpun luonnonmukaisuudella tarkoitetaan pienikokoisten puutarhakukkien ja -vihreiden yhdistelmää, ei niinkään luonnosta kerättyjä. Tällaisia kukkia ja koristevihreitä ovat esimerkiksi ruiskukat, hajuherneet, kielot, leukoijat, orvokit, kullerot, törmäkukat, leijonankidat ja koristeheinät.

Luonnonkukkamaisia, ilmavasti sidottujen hääkimppujen kuvia on internetissä valtavasti. Ongelmaksi muodostuu usein se, että kuvien mukaisia kasvivalikoimia on sesongeista riippuen tarjolla vain tiettynä vuodenaikana.

Tänä keväänä vaaleanpunainen on noussut hittiväriksi. Onko hääkimppujen tilauksissa lisääntynyt vaaleanpunaisten kukkien kysyntä?

Vaaleanpunainen on ollut valkoisen jälkeen toiseksi suosituin hääkukkien väri jo vuosikymmenien ajan. Vielä ei ole ollut näkyvissä erityistä vaaleanpunaisten kukkien buumia. Kirkkaita värejä valitaan edelleen maltillisesti. Valkoiset ja murretut pastellisävyt ovat edelleen suosituimpia värejä suomalaisissa häissä.

Kuninkaallisten häissä hääkimppu on yleensä valkoisista kukista. Onko tähän jokin syy?

Valkoinen on puhtauden ja viattomuuden väri. Se on globaali, kulttuureista ja uskontokunnista riippumaton hääpukujen ja -kukkien käytetyin väri.

Mitkä vinkit antaisit hääkimppujen tilaajalle ja ylipäänsä kaikkien morsiuskukkalaitteiden tilaajalle? Mitkä ovat yleisimmät mokat, mitä näissä asioissa tehdään ja miten ne voi välttää?

Hääkimppujen kuvia kannattaa katsella netistä, mutta on syytä varautua siihen, että kaikkia kukkia ei ole saatavana ympäri vuoden ja siihen, että yllättävän usein kuvauskimpuissa on käytetty tekokukkia.

Monesti hääkukat ja niiden tilaaminen ovat hääparin työlistan viimeisenä, samalla hääbudjetti on jo lähes käytetty. Mikäli haluaa kunnolliset kukkasomisteet ja -koristeet, niihin on varattava rahaa. Häiden kukkabudjetti ei muodostu pelkästään kukkien kappalemäärästä, vaan työstä ja osaamisesta on myös varauduttava maksamaan, samoin toivotuista palveluista. Kukkien toimittaminen kirkkoon ja hääjuhlapaikalle sekä niiden asetteleminen paikoilleen, poisnoutaminen ja siirrot kannattaa miettiä huolellisesti etukäteen.  

Onko morsiusasetelmissa jotain uusia lajeja, jotka nyt ovat nousseet suosioon?

David Austin -ruusut sekä erilaiset vaaleanpunaiset, aprikoosin- ja korallipunaiset pionit.

Tällainen on vuoden 2017 trendikkäin hääkimppu – neljä erilaista hääkukkakokonaisuutta

Kokonaisuuksiin kuuluu morsiuskimpun lisäksi heittokimppu, kaason rannekukka sekä rintakukat sulhaselle ja bestmanille.

Hääkimppu 1: Valkoinen unelma

Romanttinen valkoinen hääkukkakokonaisuus: morsiuskimppu kuvassa vasemmala ylimpänä, heittokimppu oikealla alhaalla, kaason rannekukka vasemmalla alhaalla. Lisäksi rintakukat sulhaselle ja bestmanille.

Hääkukkakokonaisuus koostuu erikokoisista puhtaanvalkoisista, valkoisista ja luonnonvalkoisista ruusuista (Rosa ’Athena’, R. ’Avalanche’, R. ’Escimo’, R. ’Norma Jeane’) sekä kerrotuista pioneista (Paeonia ’Duchesse De Nemours’).

Pionien sesonki alkaa huhtikuussa jatkuen elokuun alkuun. Muina aikoina pionit korvataan suurikukkaisilla ruusuilla.

Hääkimppu on halkaisijaltaan 23–25 cm, heittokimppu 18–20 cm. Hääkimppu on sidottu morsiuskimppupidikkeeseen (märkään kukkasieneen), jolloin sen kestävyys on paras mahdollinen. Kädensija on päällystetty luonnonvalkoisella silkkinauhalla.

Heittokimppu on sidottu kukkien omilla varsilla ja sen kädensija on päällystetty valkoisella silkkinauhalla.

Kaason rannekukka on valmistettu valkoiseen helmirannekkeeseen. Rintakukissa on kiinnitysmekanismi.

Hääkimppu 2: Ruusujen tanssi

Hääkimppu ylimpänä, sen oikealla puolella bestmanin rintakukka, heittokimppu kuvan keskellä, vasemmalla alhaalla kaason rannekukka ja sen yläpuolella sulhasen rintakukka.

Romanttinen hääkukkakokonaisuus erikokoisista violeteista, vaaleanpunaisista ja pinkeistä ruusuista.

Hääkimppu on halkaisijaltaan 23–25 cm, heittokimppu 18–20 cm. Hääkimppu on sidottu morsiuskimppupidikkeeseen (märkään kukkasieneen), jolloin sen kestävyys on paras mahdollinen. Kädensija on päällystetty luonnonvalkoisella silkkinauhalla.

Heittokimppu on sidottu kukkien omilla varsilla ja sen kädensija on päällystetty valkoisella silkkinauhalla.

Kaason rannekukka on valmistettu valkoiseen helmirannekkeeseen. Rintakukissa on kiinnitysmekanismi.

Hääkimppu 3: Vaaleanpunainen pilvi

Morsiuskimpun vieressä oikealla sulhasen ja bestmanin rintakukat, heittokimpun vieressä vasemmalla kaason rannekukka.

Romanttinen hääkukkakokonaisuus ruusuista (Rosa ’Apple Blossom’, R. ’Vuvuzela’).

Hääkimppu on halkaisijaltaan 23–25 cm, heittokimppu 18–20 cm. Hääkimppu on sidottu morsiuskimppupidikkeeseen (märkään kukkasieneen), jolloin sen kestävyys on paras mahdollinen. Kädensija on päällystetty luonnonvalkoisella silkkinauhalla.

Heittokimppu on sidottu kukkien omilla varsilla ja sen kädensija on päällystetty valkoisella silkkinauhalla.

Kaason rannekukka on valmistettu luonnonvalkoiseen silkkirannekkeeseen. Rintakukissa on kiinnitysmekanismi.

Hääkimppu 4: Kuulasta runsautta

Morsiuskimpun vieressä oikealla sulhasen ja bestmanin rintakukat. Niiden alla heittokimppu ja alimpana kaason rannekukka.

Laskeutuva ja linjakas hääkukkakokonaisuus flamingonkukista, jalopuikkokämmekän kukista, kymbidi-orkidean kukista, pioneista, ruusuista ja erilaisista koristevihreistä. Pioneja on saatavana vain huhtikuun ja heinäkuun välisenä aikana. Muina aikoina pionit korvataan suurikukkaisilla ruusuilla.

Morsiuskimpun leveys 22–24 cm ja pituus (laskeutuvuus) 70–74 cm, heittokimpun halkaisija 12–14 cm. Hääkimppu on sidottu morsiuskimppupidikkeeseen (märkään kukkasieneen), jolloin sen kestävyys on paras mahdollinen. Kädensija on päällystetty luonnonvalkoisella silkkinauhalla.

Heittokimppu on sidottu kukkien omilla varsilla ja sen kädensija on päällystetty valkoisella silkkinauhalla.

Kaason rannekukka on valmistettu luonnonvalkoiseen helmirannekkeeseen. Rintakukissa on kiinnitysmekanismi.

Kukat, teksti ja valokuvat: Jouni Seppänen, Runebergin kukka

Kommentoi »