Grillimestarin houkutukset
Ruoka
Grillimestarin houkutukset
Tuoksuvat ja maistuvat grilliateriat ovat vastustamattomia. Tänä kesänä grillimestari panee peliin ennakkoluulottomuuden ja idearikkauden. Uusia kevyempiä makuja kokeillaan estottomasti ja kesän herkullisimmista grilliruoista tulee seuraavien kesien kestosuosikkeja.
Julkaistu 16.6.2004
Maku

Satsaa kunnon välineisiin

* Hanki kunnon välineet ja varusteet grillausta varten. Hyvä hiili-, kaasu- tai sähkögrilli sopii kesäkeittiöön. * Kokeile brikettejä hiiligrillissä, ne antavat tasaisena hehkuvan lämmön. * Sähkö- ja kaasugrillin lämpöä säädetään termostaatilla. Lämpötila pysyy vakiona koko ajan. Hiiligrillin säädöt ovat manuaalisia. Säätele lämpötilaa nostamalla ja laskemalla kypsennysritilää. * Grillimestarin työkalupakkiin kuuluu pitkävartiset pihdit tai lasta kääntämistä varten, sivellin ja haarukka, metalliset grillivartaat, halsteri sekä lämpöä eristävä patakinnas ja esiliina. Folio, talouspaperi, grillisavustuspussi ja rei’itetyt foliogrillilautaset ovat myös käteviä apuvälineitä. * Puhdista grilliritilät jäähtyneinä. Messinkiharjaksinen grilliharja ei naarmuta ja kuluta pintaa yhtä paljon kuin teräsharjakset. Ekohenkinen grillaaja putsaa ritilät karstasta männynkävyllä.

Grillimestarin työjärjestys

* Ota grillattavat tuotteet huoneenlämpöön 30–90 minuuttia ennen käyttöä. Jääkaappikylmät tuotteet jäähdyttävät grillin ja lopputulos kärsii. * Täytä grilli sopivasti, jätä tuotteiden väliin pieniä rakoja. * Ota kaikki aterian ainekset esille ja aloita ruoanvalmistus. Tee muut aterialla tarjottavat ruoat ensin ja grillaa juuri ennen ruokailua. * Kypsennä kala alumiinifoliossa tai alumiinivuoassa. Tällä toimenpiteellä estät kalan hajun ja maun siirtymisen seuraaviin grillissä kypsennettäviin tuotteisiin.

Mitä hyvää grilliin?

* Grillissä voit valmistaa melkein mitä tahansa: lihaa, kalaa, kanaa, vihanneksia ja hedelmiä. Pihvit, kyljykset ja fileet ovat erityisen sopivia grillikypsennykseen. * Jätä rasva tuotteeseen, se pitää lihan mehevänä ja antaa lisämakua. Ruokailija poistaa rasvan syödessään. * Marinointi maustaa ja mureuttaa lihan. Mehut, etikat ja jogurtti sopivat hyvin marinointiin. Ne ovat huomattavasti kevyempiä kuin öljymarinadit. * Tukeva muovipussi on kätevä apu marinoimissa. Pane grillituotteet pussiin ja kaada marinadi päälle. Pusertele pussia niin, että tuotteet ovat kunnolla marinadissa. Anna maustua yhdestä tunnista pariin vuorokauteen. * Valmiiksi marinoidut tuotteet ovat helppoja. Pyyhi marinadi tuotteen pinnalta talouspaperiin ennen grillausta. * Keitä suuret lihapalat kuten porsaan ulkofilee, broilerin koipireidet tai -rintapalat ja grillikylki mausteliemessä ennen grillausta. Grillausaika vähenee tuntuvasti. Grillaa tuotteisiin rapea pinta juuri ennen syöntiä.

Viimeinen silaus

* Käytä mausteita harkitusti. Selkeät maut ovat parempia kuin monenkirjava maku, josta ei saa selvää. * Jälkimaustaminen sopii grilliruokiin. Kypsennä grilliruoat maustamattomina, mausta kypsänä tai pane pöytään maukkaita ja vahvoja maustekastikkeita, joita ruokailijat voivat käyttää makunsa mukaan. Kokeile kevyitä rahka-, jogurtti ja kermaviilikastikkeita. * Jos ruokailijoita on paljon ja grilli on pieni, valmista aterian lisäkkeet uunissa tai liedellä.

Kommentoi »