Grado Designin Lauri Kristo: ”Haluan luoda portaita, jotka istuvat saumattomasti kodin tyyliin”

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Grado Design
Grado Designin Lauri Kristo: ”Haluan luoda portaita, jotka istuvat saumattomasti kodin tyyliin”
Voivatko portaat olla sekä tyylikkäät että toimivat? Grado Designin Lauri Kristo päätti todistaa, että yhtälö on mahdollinen. Nykyään valikoimassa on useita asiakkaiden rakastamia malleja, ja Suomessa toimiva yritys työllistää reilut 20 henkilöä.
Julkaistu: 9.4.2021
Tampereen kupeessa Pirkkalassa toimiva Grado Design sai alkunsa vuonna 2010, kun tuotekehitysinsinööriksi juuri valmistunut Lauri Kristo sai ensimmäisen toimeksiantonsa. Hänen veljensä oli rakentamassa taloa, eikä sopivia portaita tuntunut löytyvän mistään.
− Siihen aikaan talojen arkkitehtuuri oli jo muuttunut ja suosittiin esimerkiksi isoja ikkunoita. Portaiden kohdalla tyyli ei ollut kuitenkaan muuttunut mukana, päinvastoin muotokieli oli jämähtänyt 1990-luvulle, eikä niiden ulkoasuun panostettu. Jos halusi kotiinsa persoonallisemmat portaat, oli prosessi pitkä ja monivaiheinen – asentajan lisäksi tarvittiin arkkitehtiä, puuseppää ja lasiliikettä.
Grado Design on saanut Avainlippu- ja Design From Finland -merkit, jotka kertovat vahvan kotimaisuusasteen lisäksi vastuullisesta ja käyttäjälähtöisestä toiminnasta.
Kristo oli jo opiskeluaikana pyöritellyt ajatusta yrittäjyydestä ja tehnyt työharjoitteluaikana nykyisen vaimonsa ja Grado Designin luovan johtajan Elina Kriston kanssa tuotesuunnittelua.
− Halusin auttaa velipoikaa, joten suunnittelin ja rakensin ensimmäiset portaat. Ne herättivät välittömästi kiinnostusta myös muissa, joten päätimme perustaa yrityksen, josta saa tyylikkäät portaat helposti eli suunnittelu, toteutus ja asennus hoituvat samasta paikasta, Lauri Kristo kertoo.

3D-suunnitelma auttaa hahmottamaan lopputuloksen

Veljelle suunniteltu malli on edelleen yrityksen mallistossa, toki päivitettynä versiona. Nykyisin Valo-portaissa on muun muassa ledivalot ja paksummat askelmat. Valikoimassa on nykyisin seitsemän porrasmallia, kun yrityksen alkuaikoina niitä oli kaksi.
− Tällä hetkellä kuluttajia kiinnostavat etenkin Leiju-portaat, joissa ei ole näkyvää runkoa. Nyt kaiteista suositaan lasista versiota, kun yhdessä vaiheessa haluttiin pinnakaidetta. Lasikaiteen suosiota lisää sen ajattomuus.
Pääsääntöisesti portaat suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa malliston pohjalta ja asiakas saa 3D-suunnitelman hyväksyttäväkseen ennen kuin portaat laitetaan tekoon. Yritys tekee myös täysin räätälöityjä ratkaisuja.
− Portaiden kohdalla on tärkeää, että ne ovat rakennusmääräysten mukaisia ja kestävät aikaa. Kerron heti, jos idea on sellainen, ettei sitä kannata toteuttaa.
Grado Designin toimitusjohtaja Lauri Kristo on alusta lähtien halunnut tehdä tyylikkäiden portaiden hankkimisen mahdollisimman helpoksi. Asiakas saakin koko paketin eli suunnittelun, toteutuksen ja asennuksen näppärästi samasta paikasta.

Vahvasti kotimainen yritys

Grado Designin alkuaikoina ensimmäinen verstas löytyi Lauri Kriston veljen kellarista. Tila oli niin pieni, että isoimmat puulevyt piti sahata ulkona pienemmäksi ennen kuin ne pystyttiin kantamaan sisälle jatkokäsittelyä varten. Nyt menossa on kuudes tila, jossa käytössä on laajennusosan ansiosta jo tuhat neliötä. Työntekijöitä yrityksen palkkalistoilla on reilut 20.
− Tuotteemme tehdään kokonaan Suomessa. Olemme alusta asti ottaneet linjan, että haluamme olla vahvasti kotimainen firma.
Onnistuneen lopputuloksen takaamiseksi suunnittelu ja ideointi tehdään aina yhdessä asiakkaan kanssa. Ammattitaitoinen henkilökunta opastaa tilaan sopivien ratkaisujen lisäksi muun muassa materiaalien ja värien valinnassa, jotta lopputulos on on viimeistä silausta myöten tilaan sopiva.
Viime vuonna pyöreitä juhlineen yrityksen liikeidealle on selvästi ollut kysyntää, sillä erilaisia tyylikkäitä porrasratkaisuja näkyy jo yhä useammassa kodissa. Myös sosiaalisessa mediassa moni kertoo mielellään valinneensa arvostetun kotimaisen designbrändin.
− Vanhoja kuvia katsoessa on ollut hienoa huomata, mitä kaikkea sitä on tullut vuosien varrella tehtyä ja miten hyvin ratkaisut ovat kestäneet aikaa. Palkitsevinta tässä työssä ovat kuitenkin juuri ne onnelliset asiakkaat, Lauri Kristo kertoo.
Omaan tyyliin istuvat portaat – lue lisää
Kommentoi »