Avotakka

Entisen tavaratalon valtaavat muotoilu, muoti ja taide! Uudenlainen myymäläkonsepti piristää Helsingin näivettyvää ostoskatua

Entisen tavaratalon valtaavat muotoilu, muoti ja taide! Uudenlainen myymäläkonsepti piristää Helsingin näivettyvää ostoskatua
Legendaarisessa Aleksanterinkatu 13:ssa aukeava Glasshouse Helsinki on vastuullisesti tuotetun muotoilun, muodin, taiteen ja arkkitehtuurin uudenlainen kohtaamispaikka. Ensimmäisenä sen osana avautui persoonallisista tuotteistaan tunnetun Lokalin myymälä.
Julkaistu: 9.4.2021

Kun tavaratalo Aleksi 13 lopetti toimintansa Helsingin keskustassa viime vuoden lopussa, näytti tyhjillään oleva tavaratalo yhtä surulliselta kuin koko koronan autioittama ostoskatu.

Nyt korkeista kaari-ikkunoistaan tunnettu rakennus on muuttumassa vastuullisesti tuotetun muotoilun, muodin, taiteen ja arkkitehtuurin kohtaamispaikaksi ja myymäläksi.

Tällaista luovaa ja elämyksellistä myymäläkonseptia tarvitaan juuri nyt, kun keskustan kivijalkaliikkeet menettävät asiakkaitaan uusille kauppakeskuksille ja verkkokaupalle!

Arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnittelma, Lundqvistin liiketalo valmistui vuonna 1900. Kaikki jutun kuvat: Katja Hagelstam

Konseptin takana on Artekin toimitusjohtajana ja Kämp Groupin markkinointijohtajana työskennelleen Mirkku Kullbergin perustama Glasshouse Helsinki.

Ensimmäisenä myymäläkonseptin osana avautuu persoonallisista tuotteistaan tunnetun Lokalin myymälä. Glasshouse Helsingin omistaman Lokalin tuotteet saivat suuren suosion upeassa, Kansallissalissa järjestetyissä joulumyyjäisissä viime vuoden lopulla. Katutasossa sijaitsevan uuden myymälän lämpimän, kodinomaisen sisustuksen on suunnitellut sisustusarkkitehti Hanni Koroma.

Seinällä on Sauli Suomelan teos. Vaasit ovat Hanna-Kaisa Korolaisen.

Valokuvaaja Katja Hagelstam perusti Lokalin kahdeksan vuotta sitten pieneen liiketilaan Annankadulle. Hagelstamin ajatuksena oli perustaa galleriatila ja myymälä, joka toisi yhteen suomalaiset käsityöläiset ja taiteilijat.

– Halusin madaltaa ihmisten kynnystä tulla katsomaan taidetta esittelemällä käyttöesineitä ja taidetta samassa kodinomaisessa tilassa, Katja Hagelstam sanoo.

Hän on kuvannut monia koteja suomalaisiin ja kansainvälisiin sisustuslehtiin. Kuvaustilanteissa hän huomasi, miten iso merkitys taiteella ja uniikeilla esineillä oli kodin asukkaille.

– Taulut ja käsintehdyt esineet ovat ihmisille rakkaita. Ne tavallaan kohottavat arkea, Hagelstam toteaa.

Nikarin ruokapöydällä on uniikkeja keramiikka-astioita. Seinällä on tekstiilitaiteilija Outi Martikaisen pysäyttävä teos.

Lokalin asiakkaat arvostavat luonnonmateriaaleista lähituotantona valmistettuja tuotteita, joiden suunnittelijan voi tavata henkilökohtaisesti myymälässä. Suomessa tehtyjen tuotteiden hinnat ovat luonnollisesti korkeammat kuin teollisesti valmistettujen tuotteiden. Katja Hagelstam iloitsee, että ihmiset ovat pikkuhiljaa muuttamassa kulutustottumuksiaan.

– Etenkin nuoret aikuiset ovat hyvin laatutietoisia. He säästävät ja ostavat esimerkiksi astioita keräilijän tyyliin kuppi kerrallaan.

Näyteikkunassa komeilee Aimo Katajamäen Suutari-veistos. Etualalla on Tikaun villamattoja.

Lokal jatkaa edelleen myös galleriana osoitteessa Annankatu 9. Lokalin uusi myymälä on nyt avoinna osoitteessa Aleksanterinkatu 13. Muut Glasshouse Helsingin myymäläkonseptin osat avautuvat myöhemmin keväällä.

Kommentoi »