Unelmien Talo&Koti

Fransinmäki heräsi eloon Fransin ja Lauran käsissä – ”Nuorempana mietin usein ohikulkiessani, miten kaunis talo siinä rapistuu”

Fransinmäki heräsi eloon Fransin ja Lauran käsissä – ”Nuorempana mietin usein ohikulkiessani, miten kaunis talo siinä rapistuu”
Patinoituneet ovet, siniset lankkulattiat ja punamultamaali! Unelmien maatila Merikarvialla tupsahti Laura ja Frans Koivuniemen eteen kuin tilauksesta. 1800-luvun maataloa kunnostaessaan Laura ja Frans ovat oppineet perinnekorjausta ja vanhojen esineiden kunnioitusta.
Julkaistu: 20.10.2021

Kun Laura ja Frans Koivuniemi muuttivat aikoinaan opintojen perässä Tampereelle, taakse jäivät maaseutu sekä pienen paikkakunnan ympyrät. Kun he myöhemmin päättivät palata kotimaisemiin, 1800-luvun alussa rakennettu talo hurmasi heidät kerrasta. Nyt Fransinmäen perinteinen maatila Merikarvialla on ollut heidän kotinsa jo viisi vuotta.

”Kun nuorena seurustelimme Fransin kanssa, kuljin usein tämän talon ohi ja mietin, miten kaunis talo siinä rapistuu. En voinut kuvitellakaan, että asuisimme talossa joku päivä.

Ajaessamme pihaan ensi kertaa yhdessä emme olleet ostoaikeissa, vaan kävimme vain ihastelemassa talon kauneutta. Talon entinen isäntä kuuli, että olimme käyneet talolla ja ilahtui: tilalle ei ollut jatkajaa, joten hän oli halukas myymään talon meille.”

Lauran, Fransin, Eemilin, 3, ja Eino, 10 kk, koti on 1800-luvun alun talo Merikarvialla. 120 neliön talossa on kolme huonetta ja keittiö sekä pihasauna. Mukana perheen menossa myös whippet Miro. Ulkolaudoitus sai ylleen itsekeitetyn kelta­multamaalin. Laura ja Frans haaveilevat panevansa nykyisen ulko-oven tilalle vanhan parioven.
Eemilin veli Eino syntyi kuvausten jälkeen. Laura ja Frans haaveilevat rakentavansa itse saunan metsän reunaan, mutta myös käytettynä ostettu tynnyrisauna löysi paikkansa pihalta.

”Talo oli ollut tyhjillään yli kaksikymmentä vuotta. Se oli huonossa kunnossa ja täynnä sotkua murtovarkaiden ­jäljiltä. Näimme rähjäisyyden ja remonttien sijaan ­hienot tulisijat, kauniit lankkulattiat, rustiikkiset ­ikkunanpuitteet, lasikuistin ja herttaiset pikkukammarit.

Meidän molempien juuret ovat syvällä Sata­kunnassa. Teimme ostopäätök­sen nopeasti, ja annoimme talolle nimen Fransinmäki. Herätimme tilan uudelleen henkiin.”

”Teimme ostopäätöksen nopeasti ja siitä alkoi meidän sukellus perinnekorjauksen saloihin.”
Laura Koivuniemi
Syksyllä hyötypuutarha tarjoaa parastaan. Eemil ja Frans poimimishommassa.

”Perinne­korjaamisessa käytetään mahdollisimman hengittäviä materiaaleja, kuten pinkopahvia ja paperitapettia. Ulkorakennukset ja päätalo on maalattu itsekeitetyllä punamultamaalilla.

Talossa on upeita vanhoja ikkunoita, ­jotka­ kaikki on tarkoitus kunnostaa. Sitä varten kävimme vanhojen ikkunoiden kunnostuskurssin. Onneksi talon lankkulattioita ei tarvinnut uusia. Olemme löytäneet remontissa myös tänne kuuluvia alku­peräisiä ovia.

Haluamme ­kunnioittaa niin rakenteissa kuin sisustuksessakin talon ikää ja luonnetta. Meillä ei ole aikaisempaa kokemusta perinnekorjaamisesta, mutta olemme edenneet rauhallisesti: Otamme selvää, kyselemme ja tarkistamme. Päätökset teemme kuitenkin aina itse.

Olemme aikamoisia puuhastelijoita, ja nyt meillä on tekeillä maakellarin portaat. Onneksi Fransinmäellä ei aika käy pitkäksi.”

Kuistista uusittiin alalaudoitus, poistettiin vanhat maalit ja maalattiin uusi pinta. Myös kuistin ala­pohja uusittiin kokonaan. Kunnostus vaati loputonta maalien rapsuttelua niin seiniltä kuin katosta. Kiinteät penkit olivat jo kuistilla, joten ne jätettiin paikoilleen. Lattian maali on Uulan sävy Utu.
Vanha ovi on kaunis hiottuna. Vessan ovilistat otettiin talteen Lauran kummien purku­talosta. Kattokruunu ostettiin huutokaupasta, ja se pääsi uuteen loistoon sähköjen uudistamisen jälkeen.
Kun Laura ja Frans tutkivat netistä vanhojen talojen laattalattia­ratkaisuja, ruutulattia­ säväytti heitä eniten. Seinäkello on löytö kirppu­torilta Porista. Vihreä keinutuoli oli ­talossa jo muutto­hetkellä.
”Olemme puuhastelijoita, ja viihdymme remppailun parissa. Onneksi Fransinmäellä aika ei käy pitkäksi.”
Laura Koivuniemi
Talossa on noin sata ikkunanpokaa, jotka kaikki kunnostetaan tulevaisuudessa.
Keittiön pöytä ja penkki teetettiin puusepällä vanhan pöydän mallin mukaan, mutta sopivan kokoiseksi. Ruoka­pöydän tuolit hankittiin käytettyinä jo entiseen kotiin. Puuvaraston puukasasta löytyneet kaapinoven palaset pääsivät koristamaan seinää.
”Olen aina haaveillut vanhasta talosta, jonka toisesta päädystä näkee talon saliin. Nyt meillä on sellainen.”
Laura Koivuniemi
Räsymatot löytyivät Lauran blogin lukijan vintiltä, ja ne levitetään lattialle kesäisin. Talvella jalkoja lämmittävät villamatot. Tapetti on Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan 'William Morris -tyyliin'. Tänne hankittu piano oli Lauran pitkäaikainen haave. Pyöreän pöydän jalka löytyi aitan ylisiltä. Siihen teetettiin pöytälevy puusepällä. Kulmasohva on Ikeasta ja toimittaa vieraspedin virkaa. Sohvan edessä oleva pöytä löytyi talosta. Laura ja Frans ovat keränneet valaisimia eri huutokaupoista, ja korjauksen jälkeen ne ovat päässeet käyttöön.
Vessan seinävalaisimet ovat Domus Classican Romano-sarjaa. Allaskaappi on vanha kattilakaappi, ja peili on irroitettu kampauspöydästä. Arabian allas on Varaosapankista.
”Näimme rähjäisyyden sijaan rustiikkiset ikkunanpuitteet ja kauniit lankkulattiat.”
Laura Koivuniemi
Eemilin rautasänky on Fransin vanha 1-vuotis­lahja. Seinämaalin pirteä sävy on Annie Sloan Chalk Paint English Yellow.
Vaatekaappi on saatu ystävältä, mutta se on alun perin Ikeasta. Kori­tuoli on kierrätyskeskuslöytö.
Lauran lempiväri on vihreä. Väri näkyy kodissa monin paikoin. Makuuhuone on pieni, mutta kodikas. Paperitapetti on Pihlgren ja Ritolan Maalaiselämää.
”Lähes kaikki talomme valaisimet on hankittu käytettyinä.”
Laura Koivuniemi
Talo sai osittain uuden ulkovuorauksen, joka maalattiin itsekeitetyllä punamultamaalilla. Myös ikkunat kunnostetaan perinteisellä menetelmällä. Aita valmistui viime syksynä.
Rakennustavara Eemilin leikkimökkiin hankittiin ­Juhalan sahalta, josta on aikoinaan haettu myös Lauran lapsuuden leikkimökin laudat. Ikkunat löytyivät kirpparilta. Katon Frans teki navetan nurkasta löytyneistä tiilistä. Sisäpuoli maalattiin jämämaalilla.
Lauran, Fransin, Eemilin ja Einon elämää voi seurata Instagramissa @fransinmaella.

Juttua muokattu 4.11.2021: Korjattu väärä tieto olohuoneen tapetista: kyseessä on Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan tapetti 'William Morris -tyyliin', ei William Morrisin tapetti, kuten jutussa alkujaan kerrottiin.

3 kommenttia