Viherpiha

Floristin kasvihuone kallion laella on syksyisin täynnä tunnelmaa: ”Täällä voi sekä viljellä että nautiskella"

Floristin kasvihuone kallion laella on syksyisin täynnä tunnelmaa: ”Täällä voi sekä viljellä että nautiskella"
Rosmariini tuoksuu ja mehikasvit viheriöivät Annina Jaalan syksyisessä kasvihuoneessa Turussa.
Julkaistu 30.8.2022

Intohimo kasveihin verenperintönä

Turkulainen Annina Jaala on neljännen polven puutarha-ammattilainen, ja hän on työskennellyt koko ikänsä kukkien ja kasvien parissa. Hänen kasvihuoneensa on ensisijaisesti viljelyä varten, mutta se tarjoaa myös mahdollisuuden tunnelmointiin ja nautiskeluun.

Harkittuun tyyliin

Pitkospuut johdattavat kallion laella sijaitsevalle kasvihuoneelle. Suurin osa huoneen ikkunalaseista on peräisin Anninan suvun vanhan kauppapuutarhan puretuista kasvihuoneista. Annina halusi rakentaa kasvarinsa suoralinjaiseksi ja pulpettikattoiseksi, jotta se sopisi samalla tontilla sijaitsevan 1960-luvun asuintalon henkeen.

Samoissa sävyissä

Ruukut ja kirpputoreilta löydetyt esineet on maalattu saman sävyisiksi kuin kasvihuone. Vaikka esineitä on monenlainen joukko, yhtenäisen värimaailman ansiosta kasvihuone on levollisen tyylikäs. Anninan mielestä musta on kasveille hyvä taustaväri, sillä se korostaa lehtien vihreyttä hienosti. Anninan nyt jo täysi-ikäiset pojat ovat tehneet kynttiläkruunut koululaisina.

Salakavala kaunotar

Jopa parimetriseksi kasvava risiini on liuskaisine lehtineen ja piikikkäine siemenkotineen näyttävä ilmestys syksyllä. Annina kasvattaa tätä vanhaa lääkekasvia yksivuotisena ruukkukasvina ja kehuu sitä helppohoitoiseksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että risiini on erittäin myrkyllinen ja erityisesti papumaisten siementen syöminen voi olla hengenvaarallista.

Tuoksut ja maut talteen

Syksyisin Annina tuo ruukkupuutarhansa yrttiruukut kasvihuoneeseen ja kerää rosmariinin, timjamin ja salvian versoja kuivumaan ruoanlaittoa varten. Erityisesti rosmariini on Anninasta ihanan monipuolinen yrtti, joka sopii myös kukkasidontaan ja kransseihin.

Luonnollisesti yhdessä

Annina suosii syyskasveina viileyttä kestäviä mehitähtiä, mehiruusukkeita ja yrttejä. Hän myös rakastaa luonnonmateriaaleja, joten syksyn asetelmiin päätyvät niin kävyt ja tammenterhot kuin omalta pihalta kerätty sammal. Kasvihuonetta, terassin pöytää ja sisäänkäynnin asetelmaa koristavat usein sammaleeseen kiedotut kattomehitähdet.

Eksotiikkaa Uudesta-Seelannista

Rujon herkkä pagodipuu viihtyy kasvihuoneessa pakkasiin asti, sen jälkeen Annina siirtää sen sisälle viileälle ikkunalaudalle. Sumuttelu auttaa ikivihreää kasvia selviämään kuivasta huoneilmasta.

Suojaan talveksi

Ruukuissa kasvatetut rosmariinit ja muut kaunislehtiset yrtit sekä japaninvaahterat ja raparperit pääsevät talveksi kasvihuoneeseen, missä Annina upottaa ne viljelylaatikon multaan. Näin kasvien juuristo on suojassa pahimmalta pakkaselta, mikä auttaa ruukkukasveja selviämään talven yli.

Lehtien lumoissa

Annina on ihastunut lehtikasvien erilaisiin väreihin, muotoihin ja tekstuureihin. Itulehden Kalanchoë orgyalis kupariin vivahtavat, nukan peittämät lehdet ovatkin kuin osa elävää taideteosta.

Kommentoi »