Viherpiha

Kukkien juhlaa! Floristimestari Saija Sitolahti tinkii jouluna mieluummin siivouksesta kuin kukista – kuusta koristavat aidot kukat

Kukkien juhlaa! Floristimestari Saija Sitolahti tinkii jouluna mieluummin siivouksesta kuin kukista – kuusta koristavat aidot kukat
Saija Sitolahden mielestä ei ole olemassa oikeaa tai väärää joulukukkaa. Floristimestari leikittelee eri kukkalajeilla ja uskoo siihen, että siivouksesta kannattaa tinkiä ennemmin kuin kukista.
Julkaistu: 28.11.2019

Sanonta ”suutarin lapsella ei ole kenkiä” ei pidä paikkansa floristimestari-yrittäjä Saija Sitolahden kohdalla. Jo ulko-ovella aistii, että tässä kodissa luonto ja kasvit ovat läsnä: perinteisen puutalon ovenpieleen on ripustettu kranssi ja rappusia somistavat havupallot. Vehreä mutta raikas tunnelma jatkuu eteiseen ja sieltä olohuoneeseen ja keittiöön, jossa arkisia puuhia piristävät leikkokukat.

Saijan perhe asuu vuonna 2005 valmistuneessa, maalaismiljööseen sopivassa puutalossa Mäntsälässä. Lehtipuiden- ja pensaiden muodot sekä havukasvit erottuvat puutarhassa hyvin talviaikaan.

Kukista ei Saijan kodissa tingitä edes joulun alla, vaikka kiireinen kukkasesonki työllistää niin, että yrittäjän oma koti jää yleensä silloin vähemmälle huomiolle.

– Kukilla ja kynttilöillä saan luotua helposti upean joulutunnelman ja kauniin kodin viikonlopuiksi. Siivouksesta voi vähän tinkiä – riittää, että laittaa tavarat kaappiin ja lakaisee nopeasti, Saija kiteyttää.

Joulukuusta koristavat oikeat kukat. Afrikantähdikit Saija laittaa vedellä täytettyihin kukkaputkiin.
Sammaleen kääritty amaryllis-kokedama pysyy hyvänä pitkään ilman vettä.

Floristimestarin kotona joulun odotus alkaakin aina siitä, kun ensimmäiset hyasintit saapuvat marraskuussa Järvenpään Kukkataloon, yritykseen, jota hän on luotsannut jo yli 25 vuoden ajan. Vahalla päällystetyt sipulit ovat Saijan mielestä hyviä, sillä ne ovat edullisia, helppoja ja ilahduttavat kotona pitkään.

– Pieni katseenvangitsija syntyy jo kauniista lautasesta ja yhdestä vahahyasintista. Hyasintti on kaunis myös leikkona ja sopii siron eukalyptusoksan kanssa pieneen maljakkoon pikkujouluajan kukaksi.

Rentous ja luonnollisuus pinnalla

Saija seuraa ahkerasti kukka-alan trendejä ja käy muun muassa Hollannissa inspiraatio- ja työmatkoilla. Viime vuosina asetelmat ovat tulleet luonnollisemmiksi ja rennommiksi, ja leikkokukkien rinnalla voi vilahtaa oksia, kuivakukkia ja jopa ränsistyneitä lehtiä.

Huolettomuus huokuu myös Saijan kotona. Floristimestari leikittelee mielellään eri kukkalajeilla ja -lajikkeilla eikä käytä juurikaan kukkasientä. Useimmiten Saija tekee asetelmia yhden kukan maljakoiden tai pullojen ryhmiin, kanaverkkoon tai esimerkiksi luonnonmateriaaleista sidottuun pohjaan.

– Isoäidilläni oli keittiössä iso hyllykkö, jossa oli aina pieniä kukkia maljakoissa. Muistan vieläkin hyllykön asetelmat, ja tiedän sen vaikuttaneen myös minun tapaani koristella kukilla. Jaan pieniä kukka-asetelmia joka puolelle, mutta olohuoneessa ja ruokapöydässä kukkakimppujen ja asetelmien pitää näkyä.

Pienetkin joulutähdet tuovat juhlan tuntua.
Lasisylinterimaljakot ja kynttilälyhdyt on somistettu havuilla ja ohuella kukkasidontaan tarkoitetulla spiraalilangalla. Vahahyasintti ei ruukkua kaipaa.
"Ennen joulukukkia ostettiin lahjaksi, nyt niillä sisustetaan kotia ja tehdään paljon itse. On ihanaa luoda omia joulukukkaperinteitä!"
Mistelin alla on perinteisesti vaihdettu suudelmia.

Perinteisten joulukukkien rinnalle on tullut muitakin kukkia, esimerkiksi ruusua, neilikkaa ja eukalyptusta. Yksittäisen kukan sijaan kokonaisuutta määrittelee nykyään ennen kaikkea väri. Kukka-alalla pitkään suositut puuteriset sävyt, runsas vihreys, kuivakukat, heinät, messinki ja kupari näkyvät yhä vahvemmin myös joulukukissa. Vaikka Saija rakastaa värejä, hän suosii joulukukissa klassisempaa tyyliä ja valikoi kotiinsa valkoisia joulukukkia ja niiden pariksi havuja.

Saija on sujauttanut ruusuja yhden kukan maljakoihin ja käärinyt sammalesta joulupallot.
Joulukuusi tuo kotiin hyvän tuoksun. Saija ripustaa kuusenkoristeiksi oikeita kukkia, paperisia lumihiutaleita, joulupalloja ja valonauhaa.

Ei joulua ilman kranssia

Erityisesti leikkokukat kuuluvat Saijan mielestä juhlaan. Jouluiset ruukkuistutukset tuovat tunnelmaa pitkäksi ajaksi, mutta kukat maljakossa kruunaavat varsinaisen juhlapäivän. Saija neuvookin kokeilemaan tuttuja ruukkukasveja, esimerkiksi joulutähteä, maljakossa.

– Leikkokukkia voi hankkia päivän pari ennen joulua, jolloin ne ehtivät hieman aueta ja ovat parhaimmillaan juuri h-hetkellä.

Ritarinkukan eli amarylliksen kukkien aukeaminen kestää muita pidempään, joten kasvista saa pitkäkestoisen ilon. Laji pärjää ilman vettä, ja Saija on koristellut leikko­amarylliksen kukilla joskus jopa joulukuusen.

Omaa lempijoulukukkaansa Saija ei osaa nimetä edes pohdinnan jälkeen. Jotta joulutunnelma olisi täydellinen, on ulko-ovessa Saijan mielestä oltava kranssi. Pari vuotta sitten joulun alus oli yrittäjälle niin kiireinen, että kranssin teko jäi jouluaattoon.

– Yleensä yritän luoda kunnon kukkajoulun hyvissä ajoin. Viimeistään aattona viimeistelen tunnelman leikoilla, sillä joulu ei tule ilman kukkia.

Kranssit kuuluvat jouluun. Vihreässä kranssissa on käytetty muun muassa erilaisia havuja, lehtikuusen oksia ja eukalyptusta. Koristeena on aitoja käpyjä.
Keittiön pöydällä on tavallisesti leikkokukkia, mutta joulun alla sitä kaunistaa juhlaan sopiva sommitelma.
Saija koristelee muhkean oksakranssipohjan kävyillä ja lasisilla kukkaputkilla, joihin hän sujauttaa tilanteen mukaan uusia leikkokukkia. Juhlavaa pöytäkranssia sulostuttavat jouluruusut.

Lue lisää Saijan joulukukista hänen blogistaan: jarvenpaankukkatalo.fi/saijan-blogi.

Saijan vinkit kukkivaan joulukotiin

Toivota vieraat tervetulleiksi joulukukilla.

Luo sisäänkäyntiin ja eteiseen lämminhenkinen ja kotoisa tunnelma joulukukilla, kransseilla ja lyhdyillä. Ulkona voit hyödyntää koristelussa myös käpyjä, sammalpalloja ja erilaisia havuja.

Ole rohkea ja luota omaan makuusi.

Ei ole oikeaa tai väärää joulukukkaa. Jos et pidä perinteisistä joulukukista, käytä niitä uudella tavalla tai valitse jokin muu mieleisesi kasvi. Lopputulos on juhlava joka tapauksessa.

Suosi asetelmissa leikkokukkia.

Kimput ovat nyt rentoja, näyttäviä ja luonnollisia, ja niissä käytetään erilaisia kukkia ja leikkovihreää. Jo muutamasta leikkokukasta saa runsaan asetelman, kun jaat kukkia yhden kukan maljakoihin tai pulloihin. Asettele maljakot ja kynttilät tunnelmalliseksi ryhmäksi.

Käytä amarylliksen kukkia eri tavoin.

Amaryllis eli ritarinkukka on monipuolinen ja tyylikäs joulukukka. Vaha-amarylliksen voi laittaa sellaisenaan lautaselle tai laakealle vadille lepäämään, jolloin kukka kääntyy aina ylöspäin, kohti valoa. Leikkokukkana amaryllis kestää pitkään ilman vettä. Kukan voi myös ripustaa amppelin tapaan ylösalaisin roikkumaan esimerkiksi katosta.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa HEMPEAn laadukkaat tekstiilit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »