Finlayson tuo Hannu Väisäsen taiteen tekstiileihin
Sisustus
Finlayson tuo Hannu Väisäsen taiteen tekstiileihin
Kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen tekee uuden aluevaltauksen Finlaysonin kodintekstiilimallistolla. Mallistoon kuuluu kolme kuosia: Emo, Kutu ja Kuru.
5.7.2016
 |
Avotakka

Miten tekstiilikuosien suunnittelu eroaa kuvataiteen tekemisestä?

Minulla ei ole tekstiilisuunnittelijan koulutusta, joten joudun toimimaan aika paljon vaistonvaraisesti, seikkailemalla. Kuosisarjani hyödyntää erästä maalauksissani tutuksi tullutta teemaa, jota kutsun kuduksi. Tiheään maalattuja pieniä pallukoita, joista muodostuu kutua, kraattereita, liikettä. Kuosien suunnittelu on myös paljolti yhteistyötä alan ammattilaisten kanssa. Se lienee suurin ero usein täysin yksinäiseen maalarin työhön. Ja myös suurin ilo – luoda kommunikaation kautta.

Mitä ajattelet siitä, että suunnittelemiasi tuotteita käytetään arjessa?

Ensimmäiset kuosini esiintyvät valmiissa tuotteissa, kuten pussilakanoissa, sohvatyynyissä ja kasseissa. Ne ovat ennen kaikkea käyttötavaroita, ja toivon, ettei niihin suhtauduta liikaa taiteena, vaan että niistä nautitaan. Toivoisin, että kuoseistani tehtäisiin myöhemmin myös metritavaraa, jotta ihmiset pääsisivät toteuttamaan jotain omaa minun luomistani lähtökohdista.

Onko jonkun tekstiilisuunnittelijan työ tehnyt sinuun erityisen vaikutuksen?

Olen aina ihaillut sotien jälkeistä kautta, suomalaista modernismia. Niin tekstiileissä, huonekaluissa, valaisimissa, keramiikassa kuin kaikessa muussa, mitä kutsutaan designiksi. Tietysti on mainittava Vuokko Nurmesniemi, Maija Isola ja Dora Jung. Minuun on vahvasti vaikuttanut myös Uhra-Beata Simberg-Ehrströmin ja Ritva Puotilan ryijytaide. Tuon aikakauden tuotteista on tullut kalliita klassikoita, mutta minun nuoruudessani monet niistä olivat todellakin käyttöesineitä.

Millaisia tekstiileihin liittyviä muistoja sinulla on?

Käytin kuusitoistavuotiaana siskoni minulle Maija Isolan Kaivo-kankaasta tekemää halattia. Se ei saavuttanut toivomaani ihailua, vaan sitä pidettiin sopimattomana pojan päällä. Kun ”pakenin” ensi kertaa kotoa, halatti oli ylläni. Jyväskylän poliisi pidätti minut epäasiallisen pukeutumisen vuoksi. Ensimmäinen äitipuoleni toi kotiimme sekä Finlaysonin että Marimekon varhaisia hienouksia. Harmaa kasarmiympäristö sai yhtäkkiä eloa noiden kuosien ansiosta. Järkyttävä oli päivä, jona äitipuoleni katosi laukkuineen ja vei koko modernismin mennessään.

Hannu Väisänen suunnittelee kuosimallistoa myös vuodelle 2017. ”Se tuo esille jotain aivan uutta”, taiteilija lupaa.

Emo-pussilakanasetti.

Kutu-koristetyynynpäällinen.

Kuru-pussilakanasetti.

Mallisto on saatavilla heinäkuusta alkaen.

Lue lisää:

Kommentoi »