Kotivinkki

"Estetiikka tuo vastapainoa toisinaan vaativaan arkeen" – sairaanhoitaja-Fannin koti on Karjalasta siirretyssä kauniissa hirsihuvilassa

"Estetiikka tuo vastapainoa toisinaan vaativaan arkeen" – sairaanhoitaja-Fannin koti on Karjalasta siirretyssä kauniissa hirsihuvilassa
Fanni Ronkaisen ja hänen tyttärensä Wilman kotitalo upeine pitsi-ikkunoineen on siirretty aikoinaan Karjalan Terijoelta Tampereen Pispalaan. Vanhassa hirsitalossa on helppo hengittää ja luoda taideteoksia.
Julkaistu: 23.2.2022

Fanni Ronkaisen ja hänen tyttärensä Wilman kotitalo Pispalassa on alun perin sijainnut Terijoella. Siellä se on purettu ja kuljetettu hirsinä Tampereelle. Pispalanharjulle talo pystytettiin uudelleen vuonna 1928. Talon alkuperäinen ikä ei ole tiedossa. Alun perin talo oli jaettu kahdeksaan asuntoon, ja käymälät sijaitsivat pihalla. 1980-luvulla siihen tehtiin perusremontti, ja asuntoihin saatiin mukavuudet sekä kellariin sauna. Nykyään talossa on viisi asuntoa. Fanni ja Wilma muuttivat talon ­yhteen asuntoon kesällä 2016.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Fanni Ronkainen, 35, ja tytär Wilma, 14, asuvat yhdessä hirsitalon asunnoista. Tilaa heillä on 2 huonetta ja keittiö, yhteensä 60 neliötä.
Pieteetillä remontoitu talo henkii Terijoen ­villojen hienostuneisuutta. Yhteiskäytössä olevalta isolta parvekkeelta voi tähyillä ­Pyhäjärvelle.

Fanni, sinulle terveellinen asuinympäristö on tärkeä. Millaista on asua hirsitalossa?

Hirsitalo elää ja hengittää vuodenaikojen ja ilman kosteuden mukaan. Tämä näkyy rakoina ovien ja ikkunoiden väleissä ja halkeamina seinissä.

Muuttaessamme koti oli remontoitu, joten muutimme suoraan sisään. Kunnostus on tehty perinteitä ja terveellisiä arvoja kunnioittaen. Lankkulattiat, ovet ja tulisijat ovat alkuperäiset. Kaikki lattiat on kalkkikuurattu, ja itse kuuraan ne pellavaöljysuovalla ja kylmällä vedellä vanhan ajan tyyliin muutaman kuukauden välein. Pinta säilyy näin käsitellen raikkaan vaaleana, pehmeänä ja lämpimänä. Maalit eivät sisällä liuottimia tai hengitykselle vaarallisia yhdisteitä.

Luonnonmukaisuus on minulle tärkeää eettisistä syistä, mutta iso merkitys on myös terveydellä. Olen aikaisemmin altistunut huonolle sisä­ilmalle, joten terveellisen asuinympäristön löytäminen oli todella tärkeää. Painovoimaisesti ilmastoidussa, hengittävässä hirsitalossa voin hyvin.

"Luonnonmukaisuus on tärkeää eettisistä syistä, mutta iso merkitys on myös terveydellä."
Ruotsalaisen talonpoikaispöydän Fanni osti ystävältä, tuolit ovat kirpparilta. Suutarinlamppu oli asunnossa valmiina. Kulmahyllyssä kasvatetaan joskus talviaikaankin yrttejä. Kukkakimppu on Fannin lempikukkakaupasta Opuntiasta. Lautalattia on maalattu vaaleaksi.
Taulu on Fannin äidin maalaama. Fanni ja Wilma tuunasivat lipaston kalkkimaaleilla ja vahalla. Kello on virolaisesta taideputiikista, ja metallisen ruusun on tehnyt Wilma. Tapetti on Pihlgren& Ritolan.

Miten karjalaisuus näkyy kodissanne?

Isovanhempani ovat Karjalasta. Monen muun tavoin hekin joutuivat jättämään kotinsa ja lähtemään sotaa pakoon. Isoäiti Airan pienenä evakkotyttönä rajan takaa tuoma maitokannu on rakkain sukujuuristani muistuttava esine. Mietin usein arjen haasteiden keskellä, minkälaisten vaikeuksien läpi isovanhempani ovatkaan raivanneet tietä minulle ja tyttärelleni. Arvostan sitä kovasti.

Arabian kahviastiasto löytyi pihakirppikseltä. Maitokannu on Fannin isoäidin evakkokuormasta. Kukat ovat Opuntiasta.

Inspiroidut luonnonmateriaaleista. Millainen sisustaja olet?

Suosin kestäviä ratkaisuja ja ostan harvoin mitään uutena. Huonekalut päätyvät toisinaan tuunattavaksi, jotta saan niistä omanoloisia. Ystäväni tietävät, että tykkään kauniista vanhoista esineistä, ja niitä onkin kulkeutunut meille usein rakkaina lahjoina. Minulle on tärkeää, että esineillä on merkityksellinen tarina. Kauniit asiat ja asetelmat lämmittävät sisintä. Hankinnat teen fiilispohjalta. Minua kutsuvat esineet, joissa on jokin erityinen esteettinen piirre tai ne sopivat yhteen sen hetkisen tunnetilan kanssa ja tuovat voimaa. Inspiroidun myös muiden taiteilijoiden ja käsityöläisten töistä.

Toisinaan haluaisin olla minimalistisempi, koska esimerkiksi vaatekomeromme pursuavat jo yli. Nautin kuitenkin pukeutumisesta kauniisiin vaatteisiin ja meikkaamisesta. Estetiikka tuo hyvää vastapainoa toisinaan vaativaankin arkeen.

Elävä tuli on myös tärkeä sisustuselementti. En juurikaan katsele televisiota, mieluummin katselen järvelle tai takkatulta. Asuntoa lämmitetään osin puilla, sillä meillä on kakluuni ja puuhella.

"Toisinaan haluaisin olla minimalistisempi, koska vaatekomeromme pursuavat jo yli."
Pariovet ovat Fannin mielestä hieman epäkäytännölliset mutta upeat. Rottinkijakkara on lahja äidiltä. Oven yläpuolelle on vedetty Englannista tilattu, pienessä kodissa kätevä pyykinkuivatusteline. Paperitapetti on Pihlgren & Ritolan.
Tarjoiluvaunu on löytö osto- ja myyntiliikkeestä. Sen kyydissä on kummitädiltä saatuja vanhoja konvehtirasioita sekä Arabian ja Oberglasin vaasit. Myös rottinkituoli on kummitädin peruja. Majakka-juliste on saatu ystävältä, joka muutti Balille. Fannin haaveena on kiertää Suomen kaikki, tai aina­kin lähialueiden majakat. Taidevalokuva on Mikko Huotarin.
Pispalan tähren -lautapeli on paikallisten taiteilijoiden tekemä. Fannin ystävä Seela Vellamo on yksi pelin kuvittajista.
Wilman huoneesta on näkymä keittiöön. Perinteinen kaapistomalli sopii vanhaan taloon. Keittiön lattia on maalattu puhtaanapidon helpottamiseksi.
Isoista ikkunoista tulvii sisään kevättalven kuulas valo. Taulu oikealla on Fannin käsialaa, aito vanha Vogue-lehden juliste on löytö pihakirppikseltä Barcelonasta. Merielementtejä sisältävän seinäkoristeen Fanni teki itse.

Teet myös itse taidetta. Mitä se merkitsee sinulle?

Taide on ikkuna muihin maailmoihin ja väylä purkaa monenlaisia sisäisiä prosesseja. Maalaan ja teen keramiikkaa. Välillä olen ateljeessa, sillä rauhallinen ja ärsykkeetön ympäristö on tärkeä, jotta uuden luominen onnistuu. Yhden taulun valmistuminen voi taukoineen viedä jopa vuoden. Maa­laukseen tulee purettua elämästä jokin omakohtainen tarina tai työstettävä asia. Usein valmis teos on erilainen kuin mistä lähdin liikkeelle.

Maalaaminen on ollut osa elämääni lapsesta saakka. Vanhempani ovat taiteellisia ja ovat tukeneet ja rohkaisseet minua taiteelliseen ilmaisuun.

Makuuhuoneen peili­piironki on Fannin rakkain huonekalu. Hänen äitinsä osti piirongin aikoinaan huutokaupasta. Matto on Fanny K:n, ja makrameen on tehnyt ystävä. Makuuhuone toimii inspiraation iskiessä myös ateljeena. Työn alla oleva maalaus kertoo ihmisten välisistä suhteista ja jälleensyntymisprosessista.
Vanhan peilin ja vin­tage-helmet Fanni on saanut kummitädiltään. Myös kristallivaasi on peritty. Messinkitarjotin on Marokosta.

Mikä on parasta kodissanne?

Kotimme on meille turvasatama, jossa on hyvä olla. Rakastan puusaunaamme. Se on ollut yksi tärkeä keino selviytyä korona-ajan yli. Talvella saunoin monta kertaa viikossa. Kesäisin pihamme on vehreä kukkineen ja marjapensaineen, ja vietämme siellä aikaa grillaten tai vaikka pihakeinussa kirjaa lukien. Kesäaamuisin voi talon yhteisellä parvekkeella syödä aamiaista ja katsella horisontissa siintävää Pyhäjärveä. Se on rauhoittavaa. Parveke on oma hengähdyspaikkani.

Vesistön läheisyys on minulle muutenkin tosi tärkeää: käyn ympäri vuoden uimassa kävelymatkan päässä järvessä.

Pitsi-ikkunaisen ­verannan kautta ­kuljetaan neljään ­talon viidestä ­asunnosta.
Fannilla on mittava vintagelaukkujen ­kokoelma. Kuvan laukut ovat Pariisista ja Lontoosta.
Kommentoi »