Maku

Etyleeni nopeuttaa pilaantumista

Etyleeni nopeuttaa pilaantumista
Kellastuvatko vihreät vihannekset säilytyksessä? Pilaantuvatko kasvikset ennen aikojaan?
Julkaistu 24.5.2010

Etyleeni-ilmiö

Kellastumisen ja ennenaikaisen pilaantumisen yksi aiheuttaja on etyleeni. Se on kaasu, jota syntyy kasvisten hengittäessä. Kasvisten tuottama etyleenin määrä riippuu kasvilajista, lämpötilasta, tuotteen iästä, kypsyysasteesta ja kasvisten pintaan tulleista vioista, kuten kolhuista ja naarmuista.

Säilytystilaan kertyvä etyleeni nopeuttaa kasvisten pilaantumista. Etyleenin aiheuttamat vauriot näkyvät kellastumisena, lakastumisena, ruskeina laikkuina kasvisten pinnassa, pehmenemisenä, makuvikoina ja itämisenä.

Poista kolhiintuneet ja pilaantuneet kasvikset terveiden joukosta heti. Kasvikset säilyvät parhaiten siisteissä säilytystiloissa, suljetuissa pakkauksissa ja oikeissa lämpötiloissa. Kotona se tarkoittaa jää- tai viileäkaappia.

Runsaasti etyleeniä tuottavat kasvikset kuten omenat, banaanit, kiivit, persikat, luumut, melonit ja tomaatit kannattaa pitää erillään etyleenille aroista vihreistä vihanneksista, kuten lehtiselleristä, lehtisalaateista ja yrteistä sekä porkkanoista.

1 kommentti