Estä pöpöjen tarttuminen kotona! 5 tehokasta siivousvinkkiä, jotka auttavat katkaisemaan sairastelukierteen
Sisustus
Estä pöpöjen tarttuminen kotona! 5 tehokasta siivousvinkkiä, jotka auttavat katkaisemaan sairastelukierteen
Kun pöpöt jylläävät, siisteys ja hyvä hygienia auttavat pitämään muut perheenjäsenet terveinä. Vinkkaamme, miten ehkäiset kodin sairastelukierteen syntymisen.
8.1.2018
 |
Kotivinkki

5 siivousvinkkiä, joilla estät pöpöjen tarttumisen

1. Käsihygienia on tärkein

Suurin osa taudeista tarttuu käsien kautta, joten siivoamista tärkeämpää on huolellinen käsihygienia. Sillä voi torpata sekä kosketuksesta leviäviä sairauksia että pisaratartuntoja. Kun joku perheessä sairastaa, kaikkien on hyvä pestä käsiä vähän joka välissä. Huolellinen pesu saippualla kestää jopa minuutin!

2. Pidä kylpyhuone puhtaana

Tehosta muun muassa kylpyhuoneen siivousta. Pidä hanat ja hantaakit puhtaana, ja katso etteivät koko perheen hammasharjat ole samassa mukissa. Varaa sairastuneelle oma käsipyyhe, ja vaihda pyyhkeitä tiuhaan uusiin. Käsipyyhkeen on oltava kuiva, sillä kosteus nostaa ihon omat bakteerit pinnalle ja kerää ympäristöstä bakteereja.

3. Tuuleta kotia

Jos vatsatauti iskee, ota mallia hotelleille annetuista ohjeista: Pyyhi eritteet ja pese likaantuneet esineet ja tekstiilit heti. Siivouksessa on hyvä käyttää suojakäsineitä ja kertakäyttöliinoja. Älä käytä mattojen siivoukseen imuria, sillä se voi levittää virusta. Tuuleta. Kodin huolellinen tuulettaminen on tärkeää myös muissa taudeissa, sillä pöpöt leviävät huoneilmassa.

4. Harkitse siivousaineita

Pyyhi pöytätasot, kahvat ja valokatkaisijat. Hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset voivat säilyä pinnoilla yli vuorokauden, norovirus jopa viikon. Tavallisesti kodin siivouksessa ei tarvita desinfioivia siivousaineita, mutta sairastapauksissa niillekin on paikkansa. Vatsatautia aiheuttaviin noroviruksiin tehoaa klooripitoinen pesuaine.

5. Pese riittävän kuumassa

Pese liinavaatteet ja pyyhkeet vähintään 60 asteessa. Mukaan voi lorauttaa valkaisuainetta sisältävää pesuainetta. Sairastelun aikana tiski- ja siivousliinat kannattaa vaihtaa, pestä tai desinfioida päivittäin.

Asiantuntijana Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautilääkäri Elina Seppälä.

Kommentoi »