Maku

Erityisruokavalio: diabetes

Erityisruokavalio: diabetes

Diabeetikon ruokavalio sopii malliksi kaikille. Säännöllisellä ateriarytmillä diabeetikko välttää verensokerin heilahtelun. Periaatteessa mikään ei ole kiellettyä, mutta hiilihydraattien saantia tulee tarkkailla. Lisäksi suolaa, sokeria ja kovaa rasvaa tulee vähentää.
Teksti Kati Pohja
Kuvat Timo Villanen
Mainos

Huomio hiilihydraatteihin ja rasvoihin

Nykyisten hoitomenetelmien ansiosta diabeetikko voi koota ruokavalionsa yksilöllisesti oman makunsa mukaan. Mitään erityisiä diabetestuotteita ei tarvita.
Lääkityksen ja ruokavalion avulla verensokeri pysyy tasaisena. Tämä ehkäisee lihavuutta ja lisäsairauksia sekä niiden etenemistä. Oikea ruokavalio parantaa myös veren rasvoja ja verenpainetta.
Tyypin 1 diabeetikolla on insuliinilääkitys. Hänen on osattava arvioida ruoasta tulevien hiilihydraattien määrä, jotta verensokeri pysyy mahdollisimman hyvänä. Tarkoituksena on sovittaa hiilihydraattien ja insuliinin vaikutukset yhteen, ei hiilihydraattien välttäminen.
Tyypin 2 diabeetikolla tavoitteena on pysyvä painonhallinta ruokavalion ja liikunnan avulla, verensokerin ja paineen alentaminen sekä rasva-aineenvaihdunnan parantaminen.
Diabeetikon tulee syödä runsaasti kuituja, eli kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa. Sen sijaan kovaa rasvaa, sokeria ja suolaa tulee nauttia niukasti.
Aterioiden kokoamisessa auttaa lautasmalli: puolet kasviksia, neljäsosa perunaa, riisiä tai pastaa ja toinen neljäsosa lihaa, kalaa tai kanaa. Nauti lisäksi lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää, hiukan öljypohjaista salaatinkastiketta, täysjyväleipää ja pehmeää rasvaa sisältävää levitettä.
Valitse aina tuotteita, joiden kokonaisrasvan määrästä mahdollisimman suuri osa on pehmeää rasvaa. Suosi rasvapitoisuudeltaan korkeintaan 10 % jauhelihaa ja 17 % juustoja.
Valitse pasta ja riisihyllyltä täysjyvätuotteet. Leivän kuitupitoisuuden olisi hyvä olla lähellä 10 %.
Diabeetikkovieraalle on huomaavaista tarjota kevyitä ja vähärasvaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi mieluummin pullaa tai marjapiirakkaa kuin viinereitä ja leivoksia. Myös hedelmät ja pienet voileivät ovat hyviä tarjottavia. Tarjoa virvoitusjuomat mieluummin sokerittomina ja kahvin makeuttamiseen makeutusainetta.

Julkaistu: 17.9.2010
Katso myös nämä