Tekstiilitaiteilija, kuvittaja ja kirjailija Eri Shimatsuka avaa oven 1950-luvulla valmistuneeseen rivitalokotiin. Kodissa on kolme huonetta ja keittiö, neliöitä on 87. Eriä voi seurata Instagramissa @erishimatsuka.
Jussi on suunnitellut ja piirtänyt kodin kaikki kiinteät puukalusteet. Kirjahyllyssä on aina tilaa tärkeille asioille. Erin Kuusimetsä-kangas on painettu käsin Japanissa. Kaikki kodin seinät on maalattu valkoisiksi.
Eri, mikä on parasta kodissanne?
Oma piha, meren läheisyys, kivat naapurit ja yhteisöllisyys. Muutimme tänne kerrostalosta, ja pihasta on muodostunut erityisen tärkeä meille kaikille. Itä-Helsinki on alueena fantastinen. Meri ja luonto ovat lähellä, ja kaikki palvelut ovat helposti saavutettavissa. Innostuin vuosi sitten luonnonvesissä uimisesta ja siitä on tullut tärkeä, rentouttava harrastus. Avannon jälkeen nukun sikeästi, ja flunssatkin ovat vähentyneet.
Olemme koko perhe varsinaisia kotihiiriä ja tykkäämme oleskella kotona. Olohuoneesta on tullut lempipaikkamme. Siellä luemme, leikimme ja katsomme elokuvia.
Koko perhe viihtyy kotona. Alakerrassa luetaan, katsotaan elokuvia ja kootaan palapelejä. Aila- tyttären leikille on yllin kyllin tilaa. Terttu-kuosi löytyy myös matosta.
Perhe nauttii hyvästä ruoasta ja kokkaa päivittäin Jussin suunnittelemassa, tammiviilusta valmistetussa keittiössä. Ailan suosikki on pasta carbonara.
Japani on Erin päämarkkina. Hän on julkaissut japaniksi kirjoja suomalaisesta elämästä, designista ja kulttuurista. Suomessa Eri tunnetaan värikkäistä kuoseista. Ensimmäinen lastenkirja Kettu ja hiljaisuus ilmestyi syksyllä.
Teittekö remonttia ennen muuttoa?
Asunnon tyyli ei sellaisenaan vastannut perheemme tarpeita ja toiveita. Uusimme kaikki pinnat, ja Jussi suunnitteli keittiön ja muut kiinteät puukalusteet meille sopiviksi. Remontin toteutti nummelalainen Taitopuu, joka oli remontoinut myös edellisen kotimme. Kylpyhuone ja vessa odottavat vielä vuoroaan. Haaveilen kylpyammeesta, sillä rakastan kylpemistä. Se voi johtua japanilaisesta taustastani.
Isojen ikkunoiden ansiosta luonto kurottelee sisälle. Erin suunnittelema Mänty-kangas painetaan Japanissa. Hedelmäpuu-printti kuvastaa puiden elinvoimaa.
Eri on suunnitellut kuoseja kymmenen vuoden ajan suomalaisille ja japanilaisille yrityksille. Finarten Terttu-kuosi, Lapuan Kankureiden Himmeli-huopa ja Kuusimetsä-tyyny löytyvät monesta suomalaisesta kodista. Tanskalainen sohva on vintagelöytö. Lampe de Marseille -valaisimen on suunnitellut arkkitehti Le Corbusier 1950-luvun taitteessa. Seinällä on Erik Bruunin Karhu-juliste.
Työhuoneen lasiseinän ja lasioven ansiosta valo pääsee virtaamaan vapaasti tilasta toiseen.
Mikä erottaa suomalaiset kodit japanilaisista?
Suomalaiset ovat rohkeampia kuosien ja värien käyttäjiä. Japanilaisten kotien väripaletti on yleensä neutraalimpi ja varovaisempi. Suomessa ollaan kiinnostuneita sisustamisesta ja halutaan omannäköinen koti. Meillä on myös enemmän sisustuslehtiä ja remontoinnista ja tyylistä kertovia televisio-ohjelmia kuin Japanissa.
Japanissa erityisesti kaupunkikodit ovat pienempiä, eikä sisustaminen herätä samanlaisia tunteita. Siellä ei myöskään ole tapana kutsua vieraita kotiin syömään, kuten Suomessa. Sosiaalinen elämä keskittyy kodin ulkopuolelle.
Rovaniemellä kasvanut Jussi on lapsesta asti ihaillut Alvar Aallon töitä. Artekin pöytäryhmä istuu kauniisti Jussin suunnitteleman keittiön henkeen. Kalanmuotoinen Zoo Timers -seinäkello on Vitran.
Japanilaisen puuseppäystävän Yoshimasa Yamadan valmistama monitoimihuonekalu palvelee sohvana ja laatikostona. Se tuotiin edellisestä kodista. Eri fanittaa taiteilija Erik Bruunia, jonka Helsinki-juliste on seinällä.
Entä mikä on yhteistä?
Japanilaisissa kodeissa on monesti paljon tavaraa, vaikka tilaa on vähän. Ehkä sen takia pohjoismainen minimalistinen sisustus kiinnostaa. Luonto on tärkeää sekä täällä että Japanissa. Luonto- ja metsäaiheiset kuviot puhuttelevat. Japanilaiset arvostavat puuta, ja se näkyy kalustehankinnoissa. Eräässä Hokkaidon saaren kylässä jokainen vastasyntynyt saa paikalliselta hallinnolta lahjaksi puutuolin.
Mielenkiintoiset väriyhdistelmät luovat kodikasta, iloista tunnelmaa. Seinällä vasemmalla Erja Hirven Samujille suunnittelema Kakadu-kuosi, Erin piirtämä serigrafia ja alimpana Matti Pikkujämsän teos.