Raikas ja leikkisä! Kuvittajan ja arkkitehdin kotona suomalainen ja japanilainen estetiikka nivoutuvat kauniisti yhteen
Sisustus
Raikas ja leikkisä! Kuvittajan ja arkkitehdin kotona suomalainen ja japanilainen estetiikka nivoutuvat kauniisti yhteen
Kuvittaja Eri Shimatsukan ja arkkitehti Jussi Kalliopuskan rivitalokodissa yhdistyvät puu, valkoiset seinät ja värikkäät kuosit. Koko perhe nauttii meren läheisyydestä ja omasta pihasta.
4.5.2023
 |
Kotivinkki
Tekstiilitaiteilija, kuvittaja ja kirjailija Eri Shimatsuka avaa oven 1950-luvulla valmistuneeseen rivitalokotiin. Kodissa on kolme huonetta ja keittiö, neliöitä on 87. Eriä voi seurata Instagramissa @erishimatsuka.
Jussi on suunnitellut ja piirtänyt kodin kaikki kiinteät puukalusteet. Kirjahyllyssä on aina tilaa tärkeille asioille. Erin Kuusimetsä-kangas on painettu käsin Japanissa. Kaikki kodin seinät on maalattu valkoisiksi.

Eri, mikä on parasta kodissanne?

Oma piha, meren läheisyys, kivat naapurit ja yhteisöllisyys. Muutimme tänne kerrostalosta, ja pihasta on muodostunut erityisen tärkeä meille kaikille. Itä-Helsinki on alueena fantastinen. Meri ja luonto ovat lähel­lä, ja kaikki palvelut ovat helposti saavu­tettavissa. Innostuin vuosi sitten luonnonvesissä uimisesta ja siitä on tullut tärkeä, rentouttava harrastus. Avannon jälkeen nukun sikeästi, ja flunssatkin ovat vähentyneet.

Olemme koko perhe varsinaisia kotihiiriä ja tykkäämme oleskella kotona. Olohuoneesta on tullut lempipaikkamme. Siellä luemme, leikimme ja katsomme elokuvia.

Koko perhe viihtyy koto­na. Alakerrassa luetaan, katsotaan elokuvia ja kootaan pala­pelejä. Aila- tyttären leikille on yllin kyllin tilaa. Terttu-­kuosi löytyy myös matosta.
Perhe nauttii hyvästä ruoasta ja kokkaa päivittäin Jussin suunnittelemassa, tammiviilusta valmistetussa keittiössä. Ailan suosikki on pasta carbonara.
Japani on Erin päämarkkina. Hän on julkaissut japaniksi kirjoja suomalaisesta elämästä, designista ja kulttuurista. Suomessa Eri tunnetaan värikkäistä kuoseista. Ensimmäinen lastenkirja Kettu ja hiljaisuus ilmestyi syksyllä.

Teittekö remonttia ennen muuttoa?

Asunnon tyyli ei sellaisenaan vastannut perheemme tarpeita ja toiveita. Uusimme kaikki pinnat, ja Jussi suunnitteli keittiön ja muut kiinteät puukalusteet meille sopiviksi. Remon­tin toteutti nummelalainen Taitopuu, joka oli remontoinut myös edellisen kotimme. Kylpyhuone ja vessa odottavat vielä vuoroaan. Haaveilen kylpyammeesta, sillä rakastan kylpemistä. Se voi johtua japa­nilaisesta taustastani.

Isojen ikkunoiden ansios­ta luonto kurottelee sisälle. Erin suunnittelema Mänty-­kangas painetaan Japanissa. Hedelmäpuu-printti kuvastaa puiden elinvoimaa.
Eri on suunnitellut kuoseja kymmenen vuoden ajan suomalaisille ja japanilaisille yrityksille. Finarten Terttu-­kuosi, Lapuan Kankureiden Himmeli-­huopa ja Kuusi­­metsä-tyyny löytyvät monesta suomalaisesta kodista. Tanskalainen sohva on vintagelöytö. Lampe de Marseille -valaisimen on suun­nitellut arkkitehti Le Corbusier 1950-luvun taitteessa. Seinällä on Erik Bruunin Karhu-juliste.
Työhuoneen lasiseinän ja lasioven ansiosta valo pääsee virtaamaan vapaasti tilasta toiseen.

Mikä erottaa suomalaiset kodit japanilaisista?

Suomalaiset ovat rohkeampia kuosien ja värien käyttäjiä. Japanilaisten kotien väripaletti on yleensä neutraalimpi ja varovaisempi. Suomessa ollaan kiinnostuneita sisus­tamisesta ja halutaan omannäköinen koti. Meillä on myös enemmän sisustus­lehtiä ja remontoinnista ja tyylistä kertovia televisio-ohjelmia kuin Japanissa.

Japanissa erityisesti kaupunkikodit ovat pienempiä, eikä sisustaminen herätä samanlaisia tunteita. Siellä ei myöskään ole tapana kutsua vieraita kotiin syömään, kuten Suomessa. Sosiaalinen elämä keskittyy kodin ulkopuolelle.

Rovaniemellä kasvanut Jussi on lapsesta asti ihaillut Alvar Aallon töitä. Artekin pöytäryhmä istuu kauniisti Jussin suunnitteleman keittiön henkeen. Kalan­muotoinen Zoo Timers -seinäkello on Vitran.
Japanilaisen puuseppäystävän Yoshimasa Yamadan valmistama monitoimihuonekalu palvelee sohvana ja laatikostona. Se tuotiin edellisestä kodista. Eri fanittaa taiteilija Erik Bruunia, jonka Helsinki-­juliste on seinällä.

Entä mikä on yhteistä?

Japanilaisissa kodeissa on monesti paljon tavaraa, vaikka tilaa on vähän. Ehkä sen takia pohjoismainen minimalistinen sisustus kiinnostaa. Luonto on tärkeää sekä täällä että Japanissa. Luonto- ja metsä­aiheiset kuviot puhuttelevat. Japanilaiset arvostavat puuta, ja se näkyy kalustehankinnoissa. Eräässä Hokkaidon saaren kylässä jokainen vastasyntynyt saa paikalliselta hallinnolta lahjaksi puutuolin.

Mielen­kiintoiset väri­yhdistelmät luovat kodikasta, iloista tunnelmaa. Seinällä vasemmalla Erja Hirven Samujille suunnittelema Kakadu-kuosi, Erin piirtämä serigrafia ja alimpana Matti Pikkujämsän teos.
1 kommentti