Paratiiseja, kerta kaikkiaan! 7 epätodellisen kaunista puutarhaa

Paratiiseja, kerta kaikkiaan! 7 epätodellisen kaunista puutarhaa
Miten voi olla näin kaunista? Nämä 7 puutarhaa ovat omistajiensa uskomattomia taidonnäytteitä. Ei voi kuin huokailla ja ihastella!
Julkaistu: 8.4.2020

1. Huolella ja hartaudella rakennettu rehevä paratiisi

Runsaassa puutarhassa jokainen hetki ja näkymä on ainutlaatuinen.
Vaasalaisten Lars-Ole Barkarin ja Marita Riskun puutarhassa on tuhansia kukkalajeja: harvinaisuuksia Alpeilta ja erikoisuuksia tropiikista. Upea kokonaisuus on intohimoisen työn tulos, joka on rakentunut pala palalta 15 vuodessa. Puutarhassa polut risteilevät istutusalueesta ja tunnelmasta toiseen, ja levähdystaukoja kukkarunsauden keskellä tarjoavat vesiaiheet ja oleskelualueet.
Pieni lampi ja soliseva putous heijastavat paratiisimaista kauneutta.
Villi metsä on osa huolella hoidettua puutarhaa.

2. Pieteetillä vaalittu kivikkopuutarha

Toukokuu on kivikkopuutarhan juhlaa. Silloin piskuiset kasvit kukkivat kirkkaissa väreissä.
Kun Svetlana Polonskajan luona Virossa käy vieraita, he alkavat yleensä haaveilla itsekin samanlaista kivikkopuutarhasta. Ei ihme – täällä värit räiskyvät epätodellisen kirkkaina, ja kasveja on valtavasti kaikkialla.
Polut sekä havukasvien ja perennojen vaihtelevat muodot ja värit tarjoavat loputonta silmänruokaa.

3. Pieni puutarha, suuri tunnelma

Pariskunta on antanut itselleen tietoisesti luvan hurahtaa kasveihin. Ne ovat heille rakas harrastus, johon saa upota myös rahaa.
Kahden hortonomin 400-neliöisessä siirtolapuutarhassa Helsingissä sijaa saavat vain klassikkoperennojen hienoimmat lajikkeet. Intohimoisesti puutarhaan suhtautuvien omistajien hyppysissä jokainen neliösenttimetri on vähitellen valjastettu esteettisten elämysten tuottamiseen.
Englannista hankittu kasvihuone on puutarhan helmi.
Istutusalueiden reunat on viimeistelty kaarevin kanttauksin.

4. Väriyhdistelmien taituruutta

Viron maaseudulla sijaitseva Reet Palusalun puutarha on toukokuussa kuin satukirjan sivuilta. Kukkivien omena- ja päärynäpuiden alle levittäytyvät runsaat tulppaaniparvet ja heleän vihreät perennamatot. Värit hehkuvat kevätauringossa upeasti.

5. Lilliputtien ja jättiläisten kutsu

Mukulakivipolku johdattaa satumaisten maisemien läpi.
Viivi Lepikin kasvikokoelma Virossa on läkähdyttävän laaja ja tavattoman kaunis. Viiviä kiehtovat kasvimaailman ääripäät, ja hänen puutarhassaan kukoistavatkin niin ikivanhat, suuret tammet kuin piskuiset kivikkokasvitkin.
Komean jalavan alla viihtyvät varjoisan paikan perennat.
Kivikkopenkin väriloisto häikäisee alkukesällä.

6. Kuivan maan eteerinen preeriatarha

Juhan puutarhassa kasviryhmät ovat syntyneet kokeilemalla ja muuntuneet vähitellen. Tärkeintä on puutarhan kokonaisilme.
Pihamaa Tammisaaressa oli aiemmin karu hiekkakenttä, mutta Juha Laihon käsissä se on muuttunut viehkeäksi preeriapuutarhaksi. Aurinkoisen puutarhan esikuvat löytyvät Pohjois-Amerikan maisemista. Koristeheinien sekä loppukesällä ja syksyllä kukkivien perennojen ansiosta kukoistus jatkuu pitkään.
Juhaa viehättää muutos. Vielä alkukesästä hänen puutarhassaan ei juuri näy vihreää, mutta loppukesä on kukoistuksen aikaa.
Loppukesä on preeriapuutarhassa paitsi kukkien, myös perhosten juhlaa, sillä monet preeriakasvit vetävät pölyttäjiä puoleensa.

7. Ylenpalttisia muotoja ja muhkeita ruusuja

Jo näkymä pihaportilla lupaa paljon.
Håkki ja Nina Meriluodon huvilapuutarhassa Loviisassa geometrisen tarkasti leikatut kuuset ja tuijat luovat tummanvihreän taustan, jota vasten vallattomasti kukkivien ruusujen ja alppiruusujen kelpaa säteillä.
Piha on täynnä hurmaavia yksityiskohtia.
Ikivihreät havut nostavat alppiruusujen, ruusujen ja perennojen kukat upeasti esille.
1 kommentti