Entisissä luokkahuoneissa on taas hulinaa – "Ihaninta on kuunnella entisen kansakoulun lattiahirsien narahtelua"
Sisustus
Entisissä luokkahuoneissa on taas hulinaa – "Ihaninta on kuunnella entisen kansakoulun lattiahirsien narahtelua"
Välillä Riikan mielessä käy, että vanhan kansakoulun kohentamisessa on kyse ikuisuusprojektista. Onneksi hän on jo oppinut hymähtämään maalipisaroille tyttöjen vaatteissa ja liisterille hiuksissa.
25.1.2018
 |
Unelmien Talo&Koti
Tikkalan entinen kansakoulu on nyt viisihenkisen perheen koti. Rakennus on vuodelta 1904.
Eteisessä sisääntulijan ottaa vastaan sarviniekka, joka on ostettu Hirvaskankaan kirpputorilta. Huoneisiin kuljetaan hallin kautta.
Haitarisohva kuuluu Riikan tuoreimpiin ostoksiin Tori-nettikirpparilta. Päällisen pirteän vihreä sävy sopii tunnelmalliseen halliin kauniisti.

Riikka Laulainen, Jarkko Vuorinen sekä heidän kolme tytärtään asuvat vuonna 1904 rakennetussa vanhassa koulussa Tikkalan kylällä Jyväskylässä. Venla on seitsemän, Helmi neljä ja Martta puoli vuotta. Neliöitä rakennuksessa on liki 300 ja huoneitakin seitsemän.

– Iskin silmäni nykyiseen kotiimme jo seitsemisen vuotta sitten, kun kävimme Jarkon kanssa katsomassa entistä koulurakennusta kivenheiton päässä silloisesta kodistamme. Venla oli silloin parikuinen. Ajoitus oli täysin väärä, sillä olimme saaneet juuri ison remontin valmiiksi. Kouluun muutti toinen perhe, Riikka kertoo.

Unelma vanhasta talosta jäi kuitenkin kytemään. Kun koulu tuli uudelleen myyntiin, pariskunta ei enää aikaillut vaan hyppäsi haalareihin ja rupesi remppahommiin.

Lapsiperheen arki keskellä remonttia on melko haasteellista.

– Onneksi osaan jo hymähtää maalipisaroille tyttöjen vaatteissa ja liisterille hiuksissa, Riikka sanoo.

Keittiön laatikosto on tehty vanhasta myymäläkalusteesta, joka hiottiin ja maalattiin. Tapetti on William Morrisin Pink & Rose.
Helmi puuhaa mielellään äidin apuna keittiössä – varsinkin silloin, kun tekeillä on suklaakakku.
Keittiössä kokataan kaasuliedellä. Vierellä on puuhella, joka luo tunnelmaa ja lämmittää suloisesti.

Pariskunnalla ei ole aikataulua, koska sellaisen laatiminen on heistä aivan mahdotonta. Välillä käy mielessä, että kodin kohentamisessa on kyse ikuisuusprojektista.

– Nautimme välietapeista. Voi sitä onnenpäivää, kun pääsimme laskeutumaan yläkerran väliaikaismajoituksesta alakerran valmiisiin huoneisiin! he muistelevat.

Kun perhe muutti entiseen kouluun, näkymä oli melko lohduton. Heidän piti oikein pinnistellä, jotta he pystyivät kuvittelemaan lopputuloksen kaikkien lastulevyjen ja muovimattojen seasta. Aula näytti kaikkein kurjimmalta – läpi kulkiessa piti melkein laittaa silmät kiinni. Kun pintoja uudistettiin, ne tavallaan palautettiin entiselleen.

Kirjastoon on sisustettu myös pieni työskentelynurkkaus. Tapetti on William Morrisin Blackthorn.
Kirjastohuoneen säilytyskalusteena on entinen myymälälokerikko.
Martta-kuopus viihtyy parhaiten äidin sylissä. Riikan pallomekko on hänen siskonsa ompelema. Sisar on tehnyt myös osan kodin sisustustekstiileistä. Lue lisää perheen elämästä Riikan blogista.
Entisestä kouluruokalasta tuli ruokasali. 30 neliön tila oli haasteellinen sisustaa. Iso ruokapöytä on kierrätyspuuta.
Riikan täytekakussa on herkullinen tuorejuustotäyte ja pinnalla tumma suklaakuorrutus. Koristeena on granaattiomenan siemeniä.

Riikka on erityisen ihastunut William Morrisin värikkäisiin kuviotapetteihin. Ne tuovat hänen mieleensä kauan sitten koulurakennuksessa olleet tapetit, joita ei pariskunnan harmiksi pystytty säästämään. Säilyneistä riekaleista pystyi kuitenkin päättelemään tunnelman, joka paikassa on aikoinaan vallinnut.

– Uskon, että talo määrää sisustuksen hengen. Minä toimin vain välikätenä! Valitsen tapetit ja maalisävyt, Jarkko hoitaa ronskimmat työt.

Riikan lempipuuhaa on nettikirpparilla seikkailu. Kun hän löytää uuden ihanuuden, hän laittaa vanhan kiertoon. Parasta ovat tietenkin aidot antiikkiesineet. Usein hakuretkelle suunnataan peräkärryn kanssa.

– Talon myötä minusta on tullut myös vanhojen huonekasvien keräilijä. Niitä ei löydy kaupan hyllyltä. Suurin ylpeyteni on Joensuusta meille tullut valkotupsukki, joka kukkii nimensä mukaisesti hauskoin tupsuin.

Ruokasalissa on Morrisin Compton Brown -tapetti. Pariskunta sekoittaa liisterin itse vedestä ja vehnäjauhoista.
Olohuoneen antiikkinahkainen herrainkalusto oli jo edellisessä kodissa. Pellavakaihtimet on ommellut Riikan sisko Sari Johanna.
Makuuhuoneessa on levollinen tunnelma.
Helmin ja Venlan huoneessa on lupa kiipeillä. Tanko on koulun peruja, ja hyppypukki on hankittu toisen koulun huutokaupasta.
Kommentoi »