Empiretyyliä käsityöläiskorttelissa! Nooran 160-vuotiaan kodin ikkuna on joulukalenterin luukku – ”Talviaamuna sytytän tulet hellaan ja pönttöuuniin”
Sisustus
Empiretyyliä käsityöläiskorttelissa! Nooran 160-vuotiaan kodin ikkuna on joulukalenterin luukku – ”Talviaamuna sytytän tulet hellaan ja pönttöuuniin”
Nooran ei tarvinnut kauan miettiä, kun kotikaupungissa Uudessakaupungissa tuli myyntiin vanha mutta hyväkuntoinen empiretyylinen talo. Nyt hän valmistautuu toiseen jouluunsa entisessä merimieskorttelissa.
8.12.2022
 | Päivitetty 20.11.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Kun viime joulukuun 22. päivä lähestyi, Noora Kielan keittiössä alkoi olla tunnelma kuin pukin pajalla. Ikkuna oli peitetty, ja hellalla porisi piparitaikina. Kiirettä piti, sillä pian olisi aika paljastaa uusi luukku Uudenkaupungin asukkaita ilahduttavasta ikkuna-kalenterista. Kokemus oli niin mieleinen, että Noora aikoo olla mukana tänäkin vuonna.

”Ensimmäisen joulun omassa talossa vietin vanhempieni ja pikkusiskoni Neean kanssa. Joulu merkitsee minulle yhteistä aikaa. Lunta satoi juuri sopivasti aatoksi, joten tunnelma oli täydellinen. Askartelu ja käsillä tekeminen ovat minun juttujani. Jouluruoka on äidin käsialaa. Tosin iskä savustaa lohen ja paistaa kinkun.

Talon nimesi Villa Saarnilehdoksi edellinen omistaja. Aikaisemmin rakennusta kutsuttiin Wäinöläksi. Uusi nimi tulee siitä, että tonttia reunustavat iäkkäät saarnipuut. Tonttu ja kelkka ovat Jyskistä.
Taloon tullaan sisään pihan puolelta. Porstuakin on koristeltu jouluiseksi. Koristeet saavat kuusta lukuun ottamatta olla paikoillaan loppiaiseen saakka. "Kuusen pidän niin kauan kuin neulaset pysyvät ja vielä vähän pidempään."
Työväen Joululehti vuodelta 1928 löytyi talosta.
Portaisiin oli maalattu matto jo valmiiksi. Maton pohjasävy lienee porstuan alkuperäinen väri.

Olen aina haaveillut joko rakentavani uuden talon tai muuttavani vanhaan. Kun noin 160-vuotias talo Uudenkaupungin keskustassa tuli myyntiin, en empinyt, koska lapsuudenperhe asuu lähettyvillä. Aiemmin asuin reilut seitsemän vuotta rivitalossa Raumalla. Nyt kun olen palannut ikään kuin takaisin kotiin, en lähtisi täältä enää minnekään.

Vietän paljon aikaa kotona, sillä teen enimmäkseen etätöitä. Työskentelen henkilöstöpäällikkönä teollisuuden kunnossapitopalveluissa, ja kodinlaitto ja sisustaminen ovat ihanaa vastapainoa toimistotyölle.

En oikein osaa määritellä sisustustyyliäni. Kai yritän sovittaa sitä vanhan puutalon toiveisiin. Jouluksi talo oikein vaatii koristelua. Tykkään siitä, että kaikkia puupintoja ei ole maalattu. Tekstiilit tuovat vaihtelua ja lämpöä. Koska luonto ja maisema tulevat ikkunoista sisälle, muuntelen sisustusta vuodenajan mukaan.

Noora koirat bichon frisét Uuno ja Urho nauttivat emäntänsä huomiosta. Ikkunasta avautuu Nooran lempinäkymä, jota hän vertaa maisematauluun. Taulun on maalannut Nooran ystävä Riina Salonen.
Salin metsäkuusi tuotiin vanhempien mökiltä. Noora on soittanut pianoa lapsesta asti. Mamma eli isänäiti maksoi tunnit, sillä hän halusi lapsenlapsensa oppivan hienon taidon. Juliste pianon päällä esittää Uudenkaupungin linnoitussuunnitelmaa vuodelta 1750.
”Talviaamuna ensimmäiseksi sytytän tulet keittiön hellaan ja olkkarin pönttöuuniin.”
Kuusenkoriste on peräisin Perfect Home -sisustuskutsuilta. Noora sai sen ystävältään, jonka mielestä koriste sopii paremmin Nooran kuuseen kuin hänen omaansa.
Poljettava, Amerikassa valmistettu New Home -ompelukone on talon perintökalusteita. Uudenkaupungin kartta on saanut parikseen Ruotsin-reissulla hankitun purjevenejulisteen. "Muuton tiimellyksessä kiinnitin taulut väliaikaiseen turvaan talossa jo olleisiin kiskoihin. Siihen ne jäivät. Ihan kuin niiden kuuluisikin olla vähän eri tasoilla."
Kookkaan kaapin Noora osti talon entiseltä omistajalta.
Olohuoneeseen tuo jouluista tuoksua lasipulloon tuikattu kuusentaimi.
Noora ei tykännyt pönttöuunin väristä ja oli aikeissa maalata sen. "Onneksi en ehtinyt, sillä tuollaisena uuni sointuu papalta saamaani keinutuoliin. Minulla on muitakin vihreitä esineitä, joten taidan sittenkin tykätä väristä."
”Talon entisistä asukkaista tiedetään sen verran, että täällä on asunut merimiehiä ja käsityöläisiä, kuten alueella muutenkin.”
Salin sohva, Ikean Hemnes, on samalla vierasvuode.
Kultakoristeiset kahvikupit ovat mummon eli äidinäidin perintöä. Kupit ovat saksalaista Bavaria-posliinia, ja mummolassa ne katettiin vain suureen juhlaan. Noora osti kuppien pariksi kullalla silatut posliinikuuset Loviisan Aitasta.

Selvisin vähällä remontilla, sillä rakennus oli hyvässä kunnossa. Hankin vain ilmalämpöpumpun ja avasin olkkarin seinää hirrelle. Edellinen omistaja remontoi ja laajensi taloa vuosituhannen vaihteessa. Tuolta ajalta ovat peräisin nykyinen sali ja yläkerta makuuhuoneineen. Uskalsin ostaa näin vanhan talon, koska isä ja eno ovat kirvesmiehiä ja lupautuneet auttamaan tarpeen mukaan. Ullakolla on vielä rakentamatonta kylmää tilaa, johon saisi pari huonetta. Suunnitelmat muhivat jo mielessä.

Talon entisistä asukkaista tiedetään sen verran, että täällä on asunut merimiehiä ja käsityöläisiä, kuten alueella muutenkin. Amerikan seilori Ali, merimies Lännen Olle ja peltiseppä Väinö Aaltonen Lyyli-vaimoineen tunnetaan nimeltä. Tontilla oli aikoinaan myös toinen talo, jossa asui Väinön veli Arvo.

Puutalokaupungissa on kiva perinne, johon pääsin tutustumaan heti kättelyssä. Joulukuun 1. päivästä aattoon asti avautuu päivittäin yksi kalenteri-ikkuna. Viime vuonna toteutin 22. päivän luukun keittiön ikkunaan. Nyt sain luukun 5. Joulunpyhinä on ihanaa tehdä kalenterikävely ja kiertää kaikki luukut läpi.”

Ikkunalla olevat tontut ovat Jyskistä ja posliinitalot Loviisan Aitasta Ruskosta. Asetelmasta puuttuu vielä piparinauha. Noora toivoo 30-vuotislahjaksi uusia tapetteja. Haaveissa on ­Boråstapeterin Strawberry ­Field.
Kalenteri-ikkunan tontut katselevat vielä sisälle, mutta luukun avautuessa ne kääntyvät kurkistamaan ulos. Keinun Noora askarteli viinilaatikon kannesta.
Keittiön hella lämmittää suloisesti. Klapit talon tarpeisiin Noora saa vanhempiensa mökiltä. Puinen saavi oli talossa valmiina. Xmas-viesti on hänen ensimmäinen betonityönsä ja sai innostuksen syttymään. Muotit on tehty pahvista.
Monet talon vanhoista tarvekaluista ovat päätyneet Nooran asetelmiin.
Noorasta on mukavaa sekä lähettää että saada joulutervehdyksiä. Kortit hän ripustaa pyykkipojilla salin oveen viritettyihin naruihin. Portaiden keltainen väri vaihtuu pian beigeksi.
Noora toivoo 30-vuotislahjaksi uusia tapetteja keittiöön. Haaveissa on ­Boråstapeterin Strawberry ­Field.
Yläkerrassa ovat Nooran makuuhuone ja toinen vessa. Paperitapetti on Bårastapeterin Borosan-mallistosta. Vaatetangon taakse jää pukeutumistila.
Nooran 1860-luvulla rakennetun talon empire-piirteitä ovat muun muassa vaakalaudoitus, ikkunajako ja korkea kivijalka.
Seuraa Nooran elämää Villa Saarnilehdossa Instagramissa @villasaarnilehto.
Talossa oli aikoinaan toinen sisäänkäynti, josta mentiin olohuoneeseen. Nyt silloisen kuistin paikalla on kylpyhuone. Ovi on jäänyt tarpeettomaksi, mutta Noora käyttää sitä asetelmiensa taustana.
Havuseppele on Nooran harjoituskappale. Kun taito oli hyppysissä, hän sitoi seppeleet myös isovanhempiensa haudalle. Kesän aikana neulaset varisevat, mutta uuden seppeleen voi tehdä vanhoihin runkoihin.
Nooran koti on 1860-luvulla rakennettu ja vuosituhannen vaihteessa laajennettu omakotitalo Uudessakaupungissa. Siinä on kolme huonetta ja keittiö, noin 86 m2. Tarkkasilmäinen huomaa kivijalasta ja rännistä, missä talon uusi ja vanha puoli kohtaavat. Peltikatto on uusittu. Empiren piirteitä ovat muun muassa vaakalaudoitus, ikkunajako ja korkea kivijalka.
4 kommenttia